Hnúšťan Szőke: Môj život na Cypre je ako rozprávka

Julius Szoke

Futbalista Július Szőke zarezáva od leta v cyperskom Aris Limassol. Rodák z Hnúšte si pôsobenie v tejto krajine pochvaľuje. „Môj život na Cypre je ako rozprávka. Všetko je super, a to či už ide o futbal, naše mužstvo, trénera, profesionalizmus v klube, život v tejto krajine, teplo, more, stále svieti slnko. Jednoducho nádhera,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťsedemročný Július Szőke. Jeho predchádzajúcou hráčskou zastávkou bol izraelský Hapoel Ironi Kirjat Šmona, kde strávil pol roka, no mal tam zmluvu na dlhšie obdobie. „V žiadnom prípade neľutujem prestup na Cyprus. Bol to správny krok,“ skonštatoval.

Jeho mančaftu sa v najvyššej súťaži darí. „Momentálne sme na druhom mieste. Na špici tabuľky je to však nabité. Rozdiel medzi prvými štyrmi mužstvami sú tri body. Samozrejme, chceme bojovať o titul, ale hlavne ísť krok za krokom. Najdôležitejšie je dostať sa medzi šesť najlepších, potom kvalifikovať sa do Európy a ak pôjde všetko tak, ako doteraz, tak sa pobiť o spomínaný titul,“ povedala opora tímu. Aris účinkoval na začiatku prebiehajúcej sezóny v Európskej konferenčnej lige, kde v jej druhom predkole stroskotal na Neftči Baku.

„Na hernú vyťaženosť sa nemôžem sťažovať. Odohral som asi druhý najvyšší počet minút v našom tíme. Máme v ňom veľa kvalitných hráčov a nádherne sa dopĺňame,“ podotkol defenzívny záložník. „Mám na starosti organizáciu pressingu a s trénerom výborný vzťah, preto sa snažím byť jeho takou predĺženou rukou na ihrisku. Praktizuje pressing na celom ihrisku, vo vysokom tempe. Žiadne dlhé držanie lopty, ale priama hra k súperovej bráne. Mne to absolútne vyhovuje. Aj z tohto dôvodu ma sem angažovali,“ priblížil bývalý mládežnícky reprezentant.

Podľa neho cyperská liga stále napreduje. „Je veľmi kvalitná. Veľmi kvalitní hráči do nej prichádzajú z francúzskej, španielskej, portugalskej a iných líg. Tri kluby hrajú v európskych súťažiach,“ uviedol a pripomenul, že na Cypre pôsobia traja slovenskí hráči s reprezentačnými skúsenosťami, a to Michal Ďuriš, Tomáš Hubočan a Erik Sabo.
Vo voľnom čase podľa jeho slov veľa spí, pridáva si extra tréningy a často chodí na pláž. „A to aj kvôli regenerácii, ale aj odreagovaniu sa. More mám desať minút od bytu. S pohybom po meste a po ostrove nie je problém, hneď po mojom príchode som dostal auto,“ ozrejmil Szőke, ktorý získal dva tituly s bieloruským Šachťorom Soligorsk a tešil sa tiež z víťazstva v tamojšom národnom pohári i v superpohári. Predtým zas legionárčil v kazašskom Šachtere Karaganda.

Prvú ligu si na Slovensku zahral v Ružomberku, Zlatých Moravciach i v Podbrezovej. S futbalom začínal v Hnúšti. V žiackom veku hájil aj rimavskosobotské farby.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Szőkeho

Szőke absolvoval vydarený debut v novom klube