Hnúšťana Szőkeho obohatilo doterajšie pôsobenie v Izraeli

Svoj kumšt predvádza na trávnikoch v izraelskej najvyššej súťaži. Prvý polrok pôsobenia v klube Hapoel Ironi Kirjat Šmona považuje Hnúšťan Július Szőke za výborný. Pre vobraze.sk to uviedol dvadsaťšesťročný stredný záložník. „Obohatilo to určite môj herný i ľudský repertoár. Som rád, že to tak bolo,“ dodala opora mančaftu. Do Izraela išiel z bieloruského Šachťoru Soligorsk, s ktorým získal dva tituly a tešil sa tiež z víťazstva v národnom pohári i v superpohári. Legionársky chlebík predtým okúsil v Kazachstane, kde zarezával v Šachtere Karaganda.

„Keď prídete do novej krajiny, do nového klubu, medzi nových ľudí, chce to čas, kým sa tam aklimatizujete. Myslím si však, že sa mi to dosť rýchlo podarilo. Urobil som dobrý ťah, že som do izraelského klubu išiel skôr, trénoval som tam už v decembri, hoci hrávať som mohol iba od januára. Pomohlo mi to. Nastupoval som pravidelne, výnimkou bolo obdobie, keď som bol zranený a zo zostavy som raz vypadol kvôli kartám,“ povedal futbalista Szőke. V drese tímu Kirjat Šmona neskóroval, zaznamenal jednu asistenciu. „Mal som defenzívne úlohy a len málo tých ofenzívnych. Vyloženú šancu som ani nemal,“ poznamenal bývalý mládežnícky reprezentant.

Hapoel Ironi Kirjat Šmona obsadil v prvej lige siedme miesto. „Bojovali sme o postup do hornej šestky, ale nevyšli nám nejaké zápasy. Škoda, že sme sa tam nedostali. Káder sme mali na to, aby sme hrali o pohárovú miestenku. Mužstvo malo horší štart do sezóny, vtedy som tam ešte nepôsobil a na lavičke bol iný tréner. Účinkovali sme v nadstavbovej skupine o 7. – 14. miesto, kde sme päť zápasov vyhrali a dva remizovali. Obsadili sme teda napokon siedme miesto.“

Podľa slov Júliusa Szőkeho sa hrá v Izreali veľmi ofenzívny futbal. „Pre divákov je to zaujímavejšie než napríklad v Bielorusku a Kazachstane. V izraelskej lige dostáva priestor viac talentovaných domácich hráčov, ktorí ale sú slabšie fyzicky a takticky pripravení. Počet legionárov je obmedzený.“ Szőke avizuje, že na poste kouča nastane zmena. „Bolo to pre nás trochu šokom. Pod vedením trénera Slobodana Drapića dosahoval Kirjat Šmona výborné výsledky, ale nepovedie ho v novom ročníku.“

Veľa toho neprecestoval po krajine, vo voľnom čase oddychoval. „Na základe toho, čo som videl, môžem povedať, že Izrael je skutočne krásna krajina. Tel Aviv, Haifa i Jeruzalem sú nádherné mestá. Išiel som tam však hrať futbal a nie na turistiku,“ zdôraznil Szőke. Prvú ligu si na Slovensku zahral v Ružomberku, Zlatých Moravciach i v Podbrezovej. S futbalom začínal v Hnúšti. V žiackom veku hájil aj rimavskosobotské farby.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Júliusa Szőkeho