Bývalá úspešná karatistka Balciarová pracuje v rimavskosobotskej nemocnici

Dorota Balciarová

Karate jej viac nechýba ako chýba. Pre vobraze.sk to vyhlásila bývalá reprezentantka v tomto športovom odvetví Dorota Balciarová. V tomto roku už nie je súčasťou súťažného kolotoča. Svoje umenie predvádzala v kata. „Skôr mi chýbajú ťažké tréningy, tie dvojfázové, ktoré som podstúpila pre vyšší cieľ. Súviselo to so súťažením a výkonnosťou. Bol to úplne iný životný štýl. Ešte stále si zvyknám na túto zmenu, na život obyčajného smrteľníka,“ hovorí s úsmevom dvadsaťosemročná Soboťanka. Podľa jej slov občas dostane chuť zacvičiť si súborné cvičenia len tak zo zvedavosti. „Karate však už nerobím. Neplánujem sa k nemu vrátiť v súťažnej podobe. Pohrávala som sa s myšlienkou začať s kumite, ale keďže žijem v meste, kde už nie je karate klub, tak je to viac-menej nereálne. Partia a sparing na tréningoch robia veľmi veľa. Myslím si, že na individuálnu prípravu už nemám dostatočnú motiváciu,“ skonštatovala Balciarová.

Ako karatistka bola zamestnankyňou VŠC Dukla Banská Bystrica. Po ukončení športovej kariéry pôsobila v Ozbrojených silách SR najskôr v meste pod Urpínom a odtiaľ bola prevelená na dva mesiace do Žiliny. „Tam som ukončila pracovný pomer a od apríla pracujem v rimavskosobotskej nemocnici ako nutričná terapeutka,“ priblížila Dorota Balciarová. Ako doplnila, nosila uniformu, absolvovala aj streľbu a ostatné aktivity s profesionálnymi vojakmi, fungovala na štábe. „V streľbe som bola celkom dobrá. Keď som bola mladšia, brával ma otec na strelnicu, takže som v streľbe bola celkom doma a bavilo ma to,“ povedala.

Niekdajšia elitná športovkyňa má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore kondičná trénerka, študovala na Masarykovej univerzite v Brne a prvý stupeň v odbore nutričná terapia.

Dorota Balciarová

Chodí si zabehať, ale kondíciu si udržiava tiež na kolieskových korčuliach, plávaním i posilňovaním. „Každopádne to však už nie je v takej miere ako kedysi,“ zdôraznila Dorota. Dodala, že rada trávi čas s priateľmi a chcela by jazdiť na motorke.

Balciarová získala v roku 2018 bronzovú medailu na európskom šampionáte v Novom Sade. V seniorskej kategórii sa však presadila aj na ďalších podujatiach, za zmienku určite stojí triumf na prestížnom podujatí Premier League v brazílskom meste Fortaleza. Medzi jej najväčšie úspechy patrí strieborná medaila zo svetového šampionátu do 21 rokov v Guadalajare. Bola trojnásobnou mládežníckou majsterkou Európy a na vrcholných podujatiach si vybojovala i ďalšie cenné kovy.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Balciarovej