Karatistka Balciarová ohlásila koniec kariéry

Na tatami budila obdiv. Získala množstvo medailí a trofejí. Zaslúži si veľké uznanie. Svoje umenie demonštrovala v kata na vrcholných podujatiach v mládežníckych kategóriách i medzi seniorkami. Priniesla si z nich cenné kovy. Dosiahnutými výsledkami sa jednoznačne zaradila medzi historicky najúspešnejších športovcov z Rimavskosobotského okresu. Pred pár dňami karatistka Dorota Balciarová oznámila ukončenie kariéry.

„Kariéru som sa rozhodla ukončiť z viacerých dôvodov. Skončila mi finančná podpora zo strany VŠC Dukla Banská Bystrica. Mala som tri roky na to, aby som získala medailu, buď na majstrovstvách Európy, majstrovstvách sveta, alebo sa kvalifikovať na olympiádu. Bohužiaľ, ani jedno z toho sa mi nepodarilo. Nebolo to však len v mojej kompetencii. Ak by som cítila a mala väčšiu podporu od predstaviteľov zväzu, určite by moje výsledky boli iné. Mrzí ma, že ma nebrali ako líderku, aj keď som mala najväčšie šance uspieť,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťsedemročná Balciarová.

Nedostala šancu

Poukázala tiež na to, že svoju úlohu zohralo aj covidové obdobie. „Vyše roka sme nesúťažili a nemohli sa poriadne stretávať i cestovať do zahraničia. Keď som mala najlepšiu formu a bola som nominovaná na ME, zatvorili sa v marci 2020 všetky hranice.

Súbeh týchto udalostí sa podpísal pod to, že moja motivácia začala klesať a prestala som v súťažení vidieť zmysel. Už to nebolo ako predtým, nemalo ma čo hnať dopredu,“ priblížila. V minulom roku získala karatistka z Rimavskej Soboty druhý titul majsterky Slovenska v seniorskej kategórii. Dodala, že aj keď sa čo najviac snažila, bola húževnatá a odhodlaná, tak nedostala šancu a nebola vlani nominovaná na ME a ani na olympijskú kvalifikáciu.

Dorota Balciarová

„Vtedy som mala pocit, že je všetko zbytočné, nezávisle na tom, či sa snažím, alebo nie, či mám výsledky, alebo nie, vždy tá nominácia závisí od priazne zväzu. Nakoniec som sa rozhodla moju kariéru ukončiť a začať novú životnú etapu. Takého bežného človeka, ktorý chodí do práce a nemusí si plánovať celé štvorročné olympijské obdobie dopredu.“

Vicemajsterka sveta a bronz z ME

V mládežníckom veku žala úspechy na majstrovstvách Európy i sveta. Jeden kov pridala z kontinentálneho šampionátu medzi seniorkami. Zaujala napríklad tiež prvenstvom na prestížnom podujatí Premier League. S karate začínala v rimavskosobotskom Urakene. Potom prešla rôznymi klubmi. „Svoju kariéru hodnotím ako veľmi plodnú. Som najúspešnejšia karatistka v histórii tohto športového odvetvia na Slovensku. Podarilo sa mi vybojovať desať medailí všetkých farieb z ME a MS. Bohužiaľ, majsterkou sveta som sa nestala, bola to moja tajná túžba a tiež som sa nepredstavila na olympiáde, čo by bola veľmi prestížna záležitosť. Myslím si, že som už niečo v živote dokázala,“ uviedla trojnásobná mládežnícka majsterka Európy. Za najväčší úspech považuje striebornú medailu zo svetového šampionátu do 21 rokov v Guadalajare a bronz z ME seniorov v Novom Sade.

Azerbajdžanská kapitola

Dorota Balciarová reprezentovala predovšetkým Slovensko, ale v istom období hájila aj farby Azerbajdžanu. „Bolo to zaujímavé účinkovanie. Videla som, ako to fungovalo v inej krajine, vládla tam súdržnosť. Dalo mi to veľa skúseností a väčší nadhľad. Škoda, že to nevyšlo podľa mojich predstáv a nakoniec som musela reprezentovanie Azerbajdžanu ukončiť. Napokon mi to však otvorilo dvere u nás v armáde. Všetko je na niečo dobré. Až po istom čase vidíme, prečo sa veci dejú a kam vás kroky zavedú. Určite to reprezentovanie inej krajiny neľutujem a som vďačná za všetky skúsenosti, ktoré som získala športom a cestovaním po svete,“ skonštatovala.

Zachytila záujem o sebaobranu

Má ukončené vysokoškolské vzdelanie v odbore kondičná trénerka. „Kariéru kondičnej trénerky mám v pláne, alebo minimálne nejaké tréningy, ale nie v priebehu tohto roka, skôr to vidím reálnejšie v budúcnosti. Niektoré moje známe mi navrhovali, aby som začala so sebaobranou pre ženy, že by sa rady niečomu takémuto priučili, aby sa vedeli ubrániť, alebo aby sa mohli na tréningoch „vybiť“. Kedysi som robila aj cvičenie pre ženy na hudbu. Boli to choreografie zostavené z prvkov karate, boxu a tanca. Je možné, že sa k niečomu podobného znovu vrátim,“ vyjadrila sa Balciarová.

Dorota Balciarová

Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Balciarovej

Balciarová bojuje o účasť na svetovom šampionáte
Balciarová sa stala národnou šampiónkou