Kapustová potvrdila na juniorských majstrovstvách Európy príslušnosť k elite. Z Poľska si priniesla bronz

Biatlonistka Ema Kapustová z Revúcej je spokojná so svojím účinkovaním na juniorských majstrovstvách Európy. Uviedla to pre vobraze.sk. „Začalo to malým pódiom a skončilo bronzovou medailou. Vedela som, že s dobrou streľbou mám veľkú šancu uspieť,“ dodala dvadsaťjedenročná Kapustová (Otchenash Team). Zo slovenských reprezentantiek dosiahla v poľských Jakuszyciach najlepšie výsledky. Nebolo to však absolútne žiadne prekvapenie. Preukázala príslušnosť k elite na starom kontinente. „Budem mať na tieto majstrovstvá Európy pekné spomienky, keďže som na nich získala medailu. Ale toto miesto sa mi bude spájať so špinavým snehom a mokrými podmienkami. Skoro ako na vodnom póle,“ skonštatovala s úsmevom.

Kapustová sa na minulotýždňovom šampionáte predstavila v troch pretekoch. Stopercentnú streľbu v nich nemala ani raz. „Spravila som si na seba väčší tlak a podcenila som prácu, ktorá musí byť precízna. Taká, ako to robím na tréningoch,“ poznamenala odchovankyňa revúckeho biatlonu a pokračovala: „Čo sa týka bežeckej zložky, vo vytrvalostných pretekoch som bola veľmi spokojná s dosiahnutým bežeckým časom. V rýchlostných som si to sama skomplikovala a v pretekoch s masovým štartom to bolo všetko v jednom, nechala som na trati všetko.“

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km sa Ema Kapustová umiestnila na šiestej priečke. Na strelnici trikrát netrafila terč. „Potešil ma bežecký čas, šieste miesto beriem. S tromi chybami na strelnici to nemohlo byť lepšie. S tromi chybami je v konečnom dôsledku čo i len šieste miesto pre mňa pekný výsledok,“ skonštatovala Ema Kapustová. Študuje na Ekonomickej fakulte UMB v B. Bystrici.

V rýchlostných pretekoch na 7,5 km obsadila jedenáste miesto, na strelnici dvakrát neuspela, takže bežala dve trestné kolá. „Z mojej strany to bolo také menšie zlyhanie. Nezvládla som šprint úplne tak, ako by som si predstavovala,“ reagovala zverenkyňa trénera Martina Otčenáša. Bola na seba nahnevaná, že minula dva terče. „Určite dve chyby nie je to, čo predvádzam či už na pretekoch, alebo tréningoch. Z chýb si treba zobrať ponaučenie do budúcnosti,“ vyjadrila sa Kapustová, zamestnankyňa VŠC Dukla B. Bystrica.

Blysla sa tretím miestom v záverečných pretekoch s hromadným štartom na 9 km. Vybojovala si v nich bronzovú medailu. Do tretice jej to teda v Jakuszyciach vyšlo. „Tretie miesto beriem všetkými desiatimi. Veľmi ma bronz potešil, a to hlavne po tom šprinte. Aj keď bola šanca skončiť ešte lepšie,“ zdôraznila. „Pred týmito pretekmi som si hlavne trošku zmenila nastavenie v hlave a chcela som ísť do toho s taktikou, ktorá mi v konečnom dôsledku vyšla,“ ozrejmila. Na strelnici mala tri nepresné rany. Aké myšlienky jej vírili hlavou, keď stála s bronzom na pódiu? „Trochu ma mrzeli tie dve nepresné rany na poslednej položke v stoji. Myslela som na pódiu na jedlo, lebo som už bola celkom hladná, keďže sa dekorovanie medailistiek konalo až po skončení pretekov chlapcov,“ odvetila s úsmevom.

Zápolenie v mix štafete a v single mix štafete sa pre nepriaznivé poveternostné podmienky nekonalo. „Tešila som sa na ne, ale počasie nám neprialo. Boli sme radi, že sa ostatné preteky uskutočnili, pretože so snehom to bolo vzhľadom na daždivé a teplé počasie celkom biedne,“ poznamenala.

O pár dní sa Ema Kapustová predstaví na svetovom mládežníckom šampionáte v Estónsku (Otepää). Absolvuje rozlúčku s juniorskou kategóriou. Netají, že má tie najvyššie ambície.

Najväčší úspech v doterajšej kariére dosiahla na januárových majstrovstvách Európy v seniorskej kategórii. V Osrblí si ukoristila vo vytrvalostných pretekoch na 15 km bronz.

V roku 2021 si vybojovala Kapustová na mládežníckom svetovom šampionáte v rakúskom Obertilliachu rovnako bronz. Na medailové pozície sa predrala vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km. V tom čase bola členkou ŠK Železiarne Podbrezová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Slovenský biatlon/Soňa Niková