Je to niečo úžasné a neopísateľné, okomentovala bronz z majstrovstiev Európy biatlonistka Kapustová z Revúcej

Biatlonistka Ema Kapustová z Revúcej podala vo vytrvalostných pretekoch na majstrovstvách Európy obdivuhodný výkon. V Osrblí si vybojovala v stredu bronzovú medailu. Zapísala sa výrazným spôsobom do histórie slovenského biatlonu. Pätnásťkilometrovú trať zvládla bravúrne. K excelentnej streľbe, ktorú mala opäť stopercentnú, pridala aj veľmi dobrý beh.

„Je to niečo úžasné a neopísateľné,“ okomentovala pre vobraze.sk zisk bronzu s odstupom pár dní Ema Kapustová (Otchenash Team). Napriek najväčšiemu úspechu v kariére pôsobila po pretekoch navonok pokojne a vyrovnane. Nedávala emócie najavo. „Mala som veľkú radosť, no každý to prejavuje asi inak. Hneď po pretekoch to človek ešte všetko spracováva, aj laktát v nohách a tele či samotný výsledok,“ reagovala s úsmevom zamestnankyňa VŠC Dukla Banská Bystrica.

Nepatrila medzi favoritky na medailu, veď na ME v seniorskej kategórii debutovala. Prvýkrát súťažila na pätnásťkilometrovej trati medzi ženami. V juniorskej kategórii absolvujú biatlonistky vytrvalostné preteky na 12,5 km. „Myslím si, že to bol asi môj najlepší bežecký výkon vo vytrvalostných pretekoch v doterajšej kariére. A predovšetkým najlepší bežecký výkon medzi ženami vôbec,“ povedala dvadsaťjedenročná odchovankyňa revúckeho biatlonu. Prebiehajúca sezóna je jej premiérovou v ženskej kategórii, hoci vekom ide o juniorku. Netají, že určite zostali niektoré jej súperky z výkonu, ktorý predviedla, zaskočené. „Využila som zrejme to, že súperky so mnou nepočítali v boji o medaily, trochu som prekvapila,“ skonštatovala.

Po poslednej štvrtej streleckej položke si podľa jej slov najviac uvedomila, že je v hre o medaily. „Po odchode zo strelnice som bola zaskočená, keď mi zakričali, že som priebežne na prvom mieste,“ priblížila zverenkyňa trénera Martina Otčenáša. „Keď som stála na stupni víťazov, myslela som na to, ako je super, že môžu byť pri tom naživo rodičia, na ktorých som sa pozerala,“ podotkla.

Ako boli oslavy bronzu? „Potešila som sa s trénerom, tímom, a s rodinou. Ďakujem im za všetko. Navečerala som sa, nasledovala regenerácia a išla som spať. Musím povedať, že ma to celkom unavilo. Napriek tomu sa mi ťažšie zaspávalo v tú noc,“ odpovedala s úsmevom Ema Kapustová. Ako dodala, hneď na druhý deň mala ráno tréning. „Bola som si ľahko zajazdiť,“ spresnila s tým, že dostala veľmi veľa gratulácií a každú si veľmi cení. Podľa jej vyjadrenia nemá zatiaľ sľúbenú žiadnu odmenu za kov bronzového lesku. Na majstrovstvách Európy zápolila iba vo vytrvalostných pretekoch.

Najbližšie sa predstaví na majstrovstvách Európy junioriek v Poľsku (Jakuszyce), na ktorých bude mať tie najvyššie ambície. Po nich ju čaká svetový šampionát junioriek v Estónsku (Otepää).

Ema Kapustová získala v roku 2021 bronzovú medailu na majstrovstvách sveta kadetiek. Tretie miesto obsadila vo vytrvalostných pretekoch na 10 km, ktoré sa konali v rakúskom Obertilliachu.

V auguste minulého roka získala Kapustová na svetovom šampionáte v letnom biatlone, ktorý sa uskutočnil v Osrblí, dve strieborné medaily (rýchlostné a stíhacie preteky) medzi juniorkami.

Na európskom šampionáte v Osrblí štartuje tento týždeň tiež dvadsaťštyriročný Tomáš Sklenárik (Otchenash Team), takisto rodák z Revúcej. Vo vytrvalostných pretekoch na 20 km obsadil 27. miesto. V rýchlostných pretekoch na 10 km skončil na 56. priečke. V obidvoch pretekoch bol Sklenárik najlepší zo Slovákov. V stíhacích pretekoch na 12,5 km sa umiestnil na 50. pozícii.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Slovenský biatlon/Igor Stančík, Soňa Niková