Famózna Kapustová z Revúcej získala bronz na ME v biatlone. Dosiahla životný úspech

Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom(© Igor Stančík)

Biatlonistka Ema Kapustová z Revúcej si odkrútila úžasnú premiéru na majstrovstvách Európy v seniorskej kategórii. Vo vytrvalostných pretekoch na 15 km získala v Osrblí bronz. Prvýkrát v kariére pritom absolvovala takéto preteky medzi ženami. Dvadsaťjedenročnú Kapustovú (Otchenash Team) zdobila stopercentná streľba. Na strelnici predviedla ďalšie zo svojich galapredstavení, sklopila všetkých dvadsať terčíkov. K parádnej streľbe pridala aj dobrý beh. Odchovankyňa revúckeho biatlonu, ktorá je zamestnankyňou VŠC Dukla Banská Bystrica, zaznamenala najväčší úspech v kariére. Jej trénerom je Martin Otčenáš. Zlato si ukoristila Kirkeeideová z Nórska a striebro Stremousová z Moldavska.

„Nenachádzam slov. Ešte stále nechápem, čo sa dnes stalo. Každopádne štyri nuly sú niečo super. Vydrela som si to na strelnici. Snažila som si precízne urobiť svoju robotu. Ďakujem veľmi fanúšikom, že ma hnali dopredu i celému tímu. Vedela som, o čo ide. Snažila som sa zostať pokojná a postrážiť si tie rany. Keď mi padla posledná rana, vedela som, že je dobre a musím ísť bežecky, čo to dá,“ uviedla pre RTVS bezprostredne po pretekoch Ema Kapustová. Ako doplnila, celkom sa jej podarilo rozložiť si sily v behu, aby si ich ponechala aj do posledného kola. Podľa jej slov sa necítila bežecky úplne super. Bola však rada, že zvolila dobrú taktiku. „Každopádne urobiť doma takýto výsledok pred rodičmi je super,“ skonštatovala Kapustová.

Keď už bolo zrejmé, že získa bronz, netajila neopísateľné pocity. „Stále to spracovávam. Som veľmi rada a vďačná celému tímu i všetkým naokolo,“ povedala pre RTVS Kapustová. Zdôraznila, že táto medaila vzhľadom na to, že si ju vybojovala v ženskej kategórii, má inú váhu než z mládežníckych šampionátov. „Vážim si ju ešte viac,“ dodala. Pripomenula, že ju tohtoročné vrcholy ešte len čakajú. Budú nimi majstrovstvá Európy a svetový šampionát v juniorskej kategórii, s ktorou sa rozlúči.

Dvadsaťštyriročný Tomáš Sklenárik, rodák z Revúcej, obsadil 27. miesto vo vytrvalostných pretekoch na 20 km. Skončil najlepšie zo slovenských reprezentantov. Mal štrnásty najlepší bežecký čas, na strelnici minul štyrikrát. ME označil za vrchol sezóny pre neho. „Na trati som sa cítil dobre. Škoda tých streleckých chýb. Bolo ich viac, ako som čakal, alebo viac ako potrebujem na dobrý výsledok,“ uviedol pre RTVS Tomáš Sklenárik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto RTVS a Slovenský biatlon/Igor Stančík