V okrese R. Sobota zvíťazila Aliancia – Szövetség. Smer vyhral vo všetkých troch mestách

Vo všetkých troch mestách Rimavskosobotského okresu získala v sobotňajších predčasných parlamentných voľbách najviac hlasov strana Smer – SD. V R. Sobote dostal Smer – SD 18,79 percent hlasov a ten odsunul na druhé miesto Alianciu – Szövetség (16,24 percent). Na základe odovzdaných hlasovaných lístkov pripadlo tretie miesto Progresívnemu Slovensku (14,99 percent) a štvrté Hlasu – SD (14,82 percent).

V Hnúšti Smer (25,97 percent) tesne predstihol Hlas (25,45 percent), za ktorý kandidoval viceprimátor mesta Michal Bagačka. Tretie skončilo Progresívne Slovensko (10,52 percent) a štvrtá Slovenská národná strana (6,91 percent). Na jej kandidátnej listine sa o priazeň voličov uchádzal hnúšťanský primátor Martin Pliešovský. V Tisovci sa hlasujúci priklonili v najväčšej miere na stranu Smeru (25,82 percent). Druhý skončil Hlas (18,37 percent) a tretie hnutie Sme rodina (12,34 percent), za ktoré kandidoval primátor mesta Ján Vengrín.

V okrese Rimavská Sobota však celkovo zvíťazila Aliancia (24,96 percent), ktorá sa však do Národnej rady SR nedostala. Na druhej priečke sa umiestnil Smer (17,85 percent) a na tretej Hlas (14,30 percent). V Rimavskosobotskom okrese bola 53,40 – percentná volebná účasť. V R. Sobote bola 56,50 – percentná účasť, v Hnúšti predstavovala 52,71 percent a v Tisovci 59,98 percent.

Aliancia – Szövetség vyhrala voľby napríklad v Jesenskom, Rimavskej Seči, Číži, Bátke, Hajnáčke, Tachtách, Gemerskom Jablonci, Chanave, Králi, Lenartovciach, Konrádovciach, Blhovciach, Petrovciach, Širkovciach, Šimonovciach, Veľkom Blhu, Uzovskej Panici, Husinej, Hosticiach, Stránskej, Hubove atď.

Medzi obce, v ktorých získal najviac hlasov Smer – SD, patria: Klenovec, Rimavské Brezovo, Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany, Drienčany, Kociha, Hrachovo, Veľké Teriakovce, Rimavské Janovce, Bottovo, Hrušovo, Slizké, Čierny Potok či Zacharovce.

Boli však aj obce, v ktorých sa najväčšej priazni voličov tešila strana Hlas – SD. Platí to o obciach: Ožďany, Kraskovo, Teplý Vrch, Lehota nad Rimavicou, Kyjatice, Nižný Skálnik, Vyšný Skálnik, Čerenčany, Horné Zahorany, Belín, Orávka či Lipovec.

Koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí vyhrala v obciach Hodejov, Kaloša i Dulovo. Sloboda a Solidarita zaznamenala prvenstvo v Hostišovciach i v Kesovciach. SNS zvíťazila v obci Španie Pole. V Lukovištiach triumfovalo hnutie Republika, za ktoré kandidoval starosta tejto obce Roman Hubert. V Padarovciach vyhrala strana Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Jej kandidátku viedol podnikateľ a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý je práve z Padaroviec. V Sútore dominovalo medzi voličmi hnutie Sme rodina. V Ratkovskej Lehote sa o prvé miesto podelili Progresívne Slovensko a KDH, keďže získali rovnaký počet hlasov.

Zdroj: vobraze.sk, Štatistický úrad SR