Do parlamentu opakovane mieri Pročko i nováčik Melicher z Poltára. Hazucha zatiaľ zostáva pod čiarou

Medzi zvolenými poslancami Národnej rady SR figuruje po sobotňajších parlamentných voľbách podnikateľ Jozef Pročko z Haliče (okres Lučenec). Kandidoval za koalíciu OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. Je tak jediným z doterajších poslancov z regiónu, ktorý má pokračovať. Medzi poslancami NR SR skončil rimavskosobotský primátor Jozef Šimko (Hnutie Sme rodina) i Martina Brisudová z Poltára (koalícia s účasťou OĽaNO).

Jozef Pročko v sobotňajších voľbách získal vyše 16-tisíc preferenčných hlasov, čo je menej ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách, vtedy dostal viac ako okolo 70 tisíc hlasov. „Je to priamoúmerné nálade a tomu, čo sa deje v spoločnosti. Chcem sa však poďakovať každému jednému voličovi, ako doma, tak aj v okolí. Som rád a ideme ďalej,“ povedal pre vobraze.sk Jozef Pročko. Podľa jeho slov tridsať percent národa rozhodlo o sedemdesiatich percentách. „Ľudia odpúšťajú zlodejom, ale ja neodpúšťam. Som hlboko presvedčený, že to dáme ďalej a musíme pokračovať v tom, čo robíme. Netreba prestať bojovať proti zlu,“ hovorí Pročko a poukazuje na medializované nahrávky z chaty, kde sa Fico podľa neho priznával ku kšeftom, odsúdených ľudí, prokurátorov. Ako Pročko spomenul, počas svojho pôsobenia v parlamente nemal voľnú sobotu či nedeľu. „Za mnou chodili ľudia, čo sa nedá ani spočítať, koľko stretnutí som mal doma. Som tomu rád a ideme ďalej,“ hovorí Pročko.

Poslancom NR SR by sa mal prvýkrát stať politický analytik Igor Melicher z Poltára, kandidujúci za stranu Smer – SD, ktorá voľby vyhrala. Melicher získal 2 983 hlasov. O hlasy do NR SR sa ako štátny radca uchádzal už v roku 2020, získal 796 hlasov. „Podpora je veľmi pekná. Aspoň vidím, že moju prácu v regióne si ľudia všímajú. Tomu som veľmi rád,“ hovorí pre vobraze.sk Igor Melicher, ktorý bol tento rok zvolený za predsedu organizácie Mladých sociálnych demokratov (MSD), mládežníckeho občianskeho združenia, ktoré na partnerskej úrovni spolupracuje so stranou Smer.

„Som spokojný s voľbami a najviac ma potešilo to, že sme dominovali takmer v každom kraji, okrem Bratislavy. Keď som sa však pozrel na výsledky Bratislavy, tak som videl, že každý tretí človek to hodil buď Smeru, alebo Hlasu, čiže v podstate sme stúpli vo väčších aj krajských mestách. Potvrdzuje to iba to, že ľudia na Slovensku po 3,5 rokoch majú dosť politiky, ktorá tu bola. Mapka ukazuje, aká je vôľa ľudí a kto by tu mal teraz vládnuť,“ uviedol Melicher, ktorý volebnú účasť považuje za vysokú. „Znamená to, že ľudia majú o demokraciu záujem a ja som za to veľmi rád,“ dodal.

V okrese Rimavská Sobota má k postu poslanca NR SR najbližšie Ivan Hazucha, vedúci prevádzky Vodární a kanalizácií. Na základe výsledkov volieb mu pripadla pozícia náhradníka so šancou na poslanecký mandát, ak by sa Smer stal vládnou stranou. „Vyvinulo sa to dobre. Nielen z hľadiska Smeru-SD, ale aj celkovej situácie, pretože nám to umožňuje zostaviť vládu bez nejakých veľkých traumatizujúcich bodov. Nič nebráni urobiť vládu, ak bude vôľa,“ povedal pre vobraze.sk Ivan Hazucha, ktorý mal na kandidátnej listine číslo 44 a aj po zohľadnení prednostného hlasovania zostal na rovnakej pozícii. V NR SR bude mať Smer 42 kresiel. Hazucha dostal takmer 1800 preferenčných hlasov. Stranu Smer-SD v okrese R. Sobota volilo okolo sedemtisíc voličov.

„Ďakujem ľuďom za volebný výsledok, aj tým, ktorí boli voliť. Účasť bola celkom slušná, ale optimum by bolo 80 percent. Právo je tu zo strany štátu, ale povinnosť ísť voliť by tu mala byť u každého voliča,“ hovorí Hazucha. Ako však podotkol, mrzí ho, že ľudia volili stranu a nepodporili viac aj kandidáta z okresu Rimavská Sobota. Ak ľudia podľa neho nepodporia dostatočne kandidátov zo svojho okresu, tak potom nemôžu očakávať od politiky viac ani pre náš región.

„Mal som to aj v logu, že pomôžme nášmu okresu a vyjadrenie ľudí po voľbách je také, že nemajú potrebu chcieť pomôcť vlastnému regiónu. Z materiálneho hľadiska to pre mňa nič neznamená, či mám tisíc alebo sedemtisíc hlasov, ale mandát má inú váhu potom a aj tá zodpovednosť voči ľuďom v mojom videní je viac zaväzujúca,“ podotkol Ivan Hazucha a poukázal na to, že maďarskí voliči to pochopili a strategicky sa spojili za svojich kandidátov, aj keď tiež nemusia vo všetkom s nimi súhlasiť. „Vláda je zrkadlom ľudí. Nemôžme potom od ľudí očakávať, že budú dokonalí, keď ľudia, ktorí majú možnosť dávať mandát, sa správajú takto,“ dodal.

Primátor R. Soboty Šimko končí ako poslanec Národnej rady SR. Pročko by mal pokračovať

Zdroj: vobraze.sk