Poslanci a primátor R. Soboty zložili sľub + foto a video

Rimavskosobotský primátor Jozef Šimko zloži dnes sľub a prevzal funciu primátora aj na ďalšie volebné obdobie. V jeho prípade ide o štvrté. Rovnako sľub zložilo v bývalom Župnom dome i 20 poslancov z 21-členného mestského parlamentu. Prítomný nebol Štefan Tankó, ktorý sa ospravedlnil a sľub má zložiť na najbližšom rokovaní. Pravdepodobne o dva týždne. Ustanovujúceho zasadnutia sa zúčastnili aj novozvolení primátori okolitých miest Hnúsťa, Tisovec i Tornaľa. O výsledkoch komunálny volieb v Rimavskej Sobote informoval predseda mestskej volebnej komisie Ján Karas.

„Byť štvrtýkrát primátorom je veľká česť a ešte väčšia zodpovednosť. A preto v nasledujúcich štyroch rokoch urobím všetko preto, aby som dôveru nesklamal a splnil očakávanie našich obyvateľov,“ povedal primátor Jozef Šimko, ktorý sa vyjadril aj k jeho doterajšej činosti vo funkcii primátora mesta. „Mám premyslenú stratégiu rozvoja nášho mesta a taktiku na jej realizáciu. Mám svoj náročný, ale reálny volebný program a uchádzam sa o jeho podporu u poslancov zboru na jeho realizáciu,“ uviedol Šimko, ktorý do funkcie viceprimátora vymenoval Jozefa Tótha. Ten zastával túto pozíciu od januára tohto roka namiesto Ladislava Rigóa st. Meno druhého viceprimátora Šimko hodlá oznámiť neskôr. Ako podotkol, verí tomu, že spolupráca s poslancami bude dobrá a zahodia sekeru, aby spoločne bojovali za mesto.

Vznikol poslanecký dvojklub Alternatíva-Za rozvoj

V mestskom zastupiteľstve vznikol poslanecký dvojklub Alternatíva-Za rozvoj mesta. Sú v ňom poslanci Ferenc Auxt, Zoltán Cziprusz, Zoltán Főző, Ladislav Rigó ml., Tomáš Sliva, Viliam Vaš a Attila Halász (predseda klubu Alternatíva). Za rozvoj mesta – Štefan Baláž, Peter Gulik, Anna Šimková a Jozef Tóth, ktorý je aj predsedom klubu. Predsedom celého dvojklubu Alternatíva-Za rozvoj s väčšinou v mestskom zastupiteľstve je Zoltán Cziprusz. Ako ďalej naznačil, majú aj dvoch ďalších poslancov, ktorí im prisľúbili úzku spoluprácu.

Za hnutie Alternatíva 2022, respektíve koalíciu viacerých strán kandidoval aj Obaidullah Mir, no v zastupiteľstve ostal ako nezávislý poslanec. Ako pre vobraze.sk odôvodnil svoje rozhodnutie, nechce byť v tomto prípade stranou, ale chce spolupracovať so všetkými.

Poslanci zvolili aj sobášiacich

Sobášiacimi poslancami na najbližšie volebné obdobie budú Eva Bornayová, Erika Juhászová, Tomáš Sliva, Anna Šimková, Viliam Vaš a Ivan Hazucha. Sobášiacim je aj primátor mesta Jozef Šimko, čo mu vyplýva z funkcie i zo zákona.

Zloženie mestského zastupiteľstva

V novom rimavskosobotskom mestskom zastupiteľstve sú aj takí poslanci, ktorí v ňom už v minulosti pôsobili. Patria medzi nich podnikatelia Ferenc Auxt i Peter Gulik, ako aj Zsolt Főző a Viliam Vaš, obidvaja sú z učiteľského prostredia. Voliči však posunuli v komunálnych voľbách na konci októbra do zastupiteľského zboru takisto viacerých nováčikov. Do tejto kategórie spadajú lekár Obaidullah Mir, učitelia Ladislav Rigó ml. a Michal Slovák či podnikatelia Attila Halász i Radovan Ceglédy.

Naďalej je v MsZ dvanásť volených zástupcov občanov z uplynulého volebného obdobia. Ich zoznam tvoria: Jozef Tóth, Zoltán Cziprusz, Tomáš Sliva, Roman Vaľo, Pavel Zvara, Michal Demeter, Štefan Tankó, Ivan Hazucha, Eva Bornayová, Anna Šimková, Štefan Baláž a Erika Juhászová.

Zdroj: vobraze.sk