Primátor Šimko je po voľbách milo prekvapený. Priblížil plány na ďalšie obdobie

Primátorom Rimavskej Soboty bude naďalej Jozef Šimko. Rozhodli o tom obyvatelia, ktorí mu dali v komunálnych voľbách 3 057 hlasov. Kandidoval ako nezávislý a primátorom bude aj štvrté volebné obdobie. Je zároveň poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Ako pre vobraze.sk uviedol, výsledok volieb očakával. „Nepredpokladal som, že ma niekto nabije,“ povedal Šimko a dodal, že je milo prekvapený, aké milé zastupiteľstvo mu zvolili občania mesta Rimavskej Soboty. „Zvlášť ma teší, že piati urýchľovači vypadli z poslaneckých lavíc. Teší ma aj to, že sa do poslaneckých lavíc dostali seriózni ľudia, s ktorými som osobne presvedčený, že budem vedieť spolupracovať, čo sa týka rozvoja mesta Rimavskej Soboty,“ povedal. Zároveň poznamenal, že to vyzerá tak, že dokážu poskladať skupinu 12-13 poslancov, ktorí budú jednotne hlasovať za rozvoj Rimavskej Soboty.

Zmena vo výstavbe domova dôchodcov

Medzi svoje priority Šimko zaraďuje určite kruhovú križovatku na Sobôtke, postavenie bazénu s vlnobitím na Kurinci, nemocnice v R. Sobote. Križovatku by podľa neho mali začať robiť po verejnej obchodnej súťaži, najskôr na jar budúceho roka. Za dôležité Šimko považuje i postavenie domova dôchodcov na Sobôtke na zelenej lúke. Ten podľa najnovších informácií nebude mať dva, ale tri objekty. Pôjde tak o 3×12 bytov.

Vchod k nim bude z cesty, ktorá ide do kopca a mala niekedy viesť na ďalšie Sídlisko Západ 2. Podľa Šimka tam urobia most cez Žánovský potok, aby to odbremenilo dopravu či obyvateľov Sobôtky. „Na projetovej dokumentácii už pracujeme. Som osobne presvedčený, že budeme úspešní a na budúci rok by sme mohli začať stavať tento domov,“ povedal a poukázal na to, že na mieste sa bol pozrieť aj s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom, ktorému sa táto myšlienka tiež pozdávala.

Byty pre slušné rodiny

Na margo domova dôchodcov ešte Šimko dodal, že priestory bývalého internátu na Školskej ulici nevyhovujú na účel domova dôchodcov. „Na jedno miesto môže ísť najviac 40 dôchodcov. Inú šancu mesto Rimavská Sobota nemá, len získať finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania, čo by som už dávno bol postavil a prebudovať internát na byty pre mladé rodiny s deťmi. Žiadne nasťahovanie Čierneho mesta. Žiadne nasťahovanie Rómov zo západu, lebo už aj také som počúval. Jednoznačne pôjde o byty pre mladé rodiny s deťmi,“ ubezpečil Šimko. Ten podľa jeho slov prerobia bez potreby rozpočtu mesta. „Zaplatí to štát a zvyšných 50 percent budú platiť ľudia, ktorí tam budú bývať. Využijeme bezúročnú pôžičku na 30 rokov. Ľudia si dnes nevedia zabezpečiť byty, pretože hypotekárne úvery vzrástli a možno pôjdu hore,“ podotkol. Mestské zastupiteľstvo sa uznieslo na zakonzervovaní budovy v hodnote 40 tisíc eur. Tento krok podľa Šimka nebude potrebný.

Mesto čaká na výzvu k výstavbe nemocnice. Bazén majú stavať na budúci rok

V prípade výstavby nemocnice podľa Šimka čakajú na vypísanie výzvy. „Som v kontakte s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Verím tomu, že mesto Rimavská Sobota bude úspešné,“ skonštatoval po zvolení. V prípade bazénu na Kurinci je projektová dokumentácia podľa Šimka hotová. „Na jar vydáme stavebné povolenie a ideme stavať,“ avizuje s tým, že popri tom sa chce zamerať aj na ďalšie malé požiadavky občanov, ako sú napríklad opravy chodníkov.

Zdroj: vobraze.sk