Lukáš z R. Soboty pracuje pre prezidentku. Najväčší dojem na neho urobil pápež František

Lukáš Laczko z Rimavskej Soboty sa začal o politiku zaujímať už ako pätnásťročný. Absolvoval vysokoškolské štúdium politických vied a medzinárodných vzťahov. Prvým kontaktom aj so svetovou politikou bola pre neho stáž na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave. Po skončení univerzity pracoval na britskej ambasáde, odkiaľ ho to zavialo až priamo k prezidentke Zuzane Čaputovej.

Lukáš začal ako študent rimavskosobotskej obchodnej akadémie s veľkým záujmom sledovať televízne diskusie a viac sa zameriaval na to, ako funguje volebný systém či parlament, vláda alebo prezidentský úrad. „Neskôr na univerzite ma zaujímali aj témy spojené s Európskou úniou, jej históriou a inštitúciami, ale úplne ma dostala diplomacia. Bolo to tak odlišné od všetkého ostatného a zároveň v určitom smere aj impozantné, že som o tom chcel vedieť viac,“ vysvetľuje Laczko, ktorý sa po strednej škole rozhodol pre štúdium medzinárodných vzťahov na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. Dôvod bol jasný, jeho záujem o spoločenské dianie a politiku, ako aj štúdium cudzích jazykov.

Prvým kontaktom aj so svetovou politikou bola pre neho stáž na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave, kde mal možnosť popri práci stretnúť a niekedy aj hovoriť s politikmi, o ktorých dovtedy len čítal v novinách.

Po skončení univerzity sa zamestnal na britskom veľvyslanectve v Bratislave. „Hľadali niekoho, kto by im spravoval sociálne siete a digitálnu komunikáciu. Prácu som dostal a presťahoval sa do Bratislavy. Bola to moja prvá práca, aj keď skúsenosti so správou sociálnych sietí som už nejaké mal, no napriek tomu, toto už bolo niečo úplne iné,“ doplnil. Zuzanu Čaputovú začal vnímať už na veľvyslanectve, bol aj na jej prvých verejných diskusiách v rámci volebnej kampane.

Následne sa Lukáš prihlásil na voľné miesto hlavného radcu na odbore komunikácie. „Vtedy to bola pre mňa veľká radosť, keď sa mi podarilo uspieť v konkurencii desiatok ďalších záujemcov,“ prezrádza. Jeho náplň práce sa odvíja od toho, čo je potrebné v rámci komunikácie prezidentky riešiť. Často je to pokrývanie sociálnych sietí, natáčanie tzv. „stories“, publikovanie príspevkov, príprava podkladov, či práca s novinármi doma aj v zahraničí. „Tým, že je táto práca taká pestrá, nie je veľmi možnosť vytvoriť si nejaký stereotyp, nesedím celý deň za počítačom, a to mi aj vyhovuje, pretože každý deň prinesie niečo nové,“ ozrejmuje Laczko.

Za takmer tri roky jeho pôsobenia v prezidentskej kancelárii spravil na neho najväčší dojem pápež František. Počas jeho vlaňajšej návštevy na Slovensku koordinoval Lukáš mediálne centrum a aj vyše 70 novinárov z celého sveta. „Bol som prítomný na každom bode jeho programu a pozitívnu energiu, ktorú so sebou priniesol, bolo cítiť všade. Pracoval som aj na návšteve prvej dámy Spojených štátov Jill Bidenovej. Komunikoval som priamo s jej tímom z Bieleho domu, čo bola nesmierna skúsenosť,“ povedal nadaný dvadsiatnik. Nezabudnuteľným bolo aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas klimatickej konferencie v Glasgowe, aj v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Pôsobil na neho veľmi srdečne a otvorene, vtedy ešte netušiac, čo prinesú nasledujúce mesiace.

Lukáš sa nateraz zameriava hlavne na prácu pre prezidentku a záleží mu na tom, aby jej svojou časťou mohol pomôcť najlepšie, ako sa dá. Do budúcna ale nevylučuje pôsobenie v diplomacii alebo v politike. Na Gemer sa snaží chodiť aspoň niekoľkokrát do roka. „Vraciam sa sem veľmi rád, mám tu svoju rodinu, priateľov a prežil som tu celé svoje detstvo,“ hovorí Lukáš, ktorý vianočné sviatky vždy trávi v kruhu rodiny.

Hoci už býva v Bratislave a aktuálne si nevie predstaviť, že by sa v tomto životnom období vrátil naspäť, stále má k Rimavskej Sobote silné väzby a zaujíma ho, čo sa tam deje. „Bol som v nej dokonca pred rokom aj pracovne s prezidentkou. Niečo také by mi asi nikdy nenapadlo – ja a prezidentka pracovne spolu v mojom rodnom meste. Bolo to niečo, na čo nikdy nezabudnem,“ uviedol Laczko. Keď má voľno, má rád výlety alebo prechádzky v lese. Počas pandémie si obľúbil turistiku a rád hrá spoločenské hry. K jeho záľubám patrí aj počúvanie hudby, obzvlášť má rád karaoke bary, kde si môže aj niečo zaspievať. Aktuálne sa však zapísal na rigorózne štúdium, čiže ho čaká aj trochu sedenia pri knihách, no teší sa na to.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Lukáša Laczka