Cesta prezidentky smerovala do nášho regiónu za ľuďmi

Cesta prezidentky SR Zuzany Čaputovej smerovala do regiónov na juhu Banskobystrického kraja za ľuďmi. Bol to dnes jej prvý výjazd po pandémii a na tento región sa zamerala zámerne, pretože naň silno vplýva pandémia a sociálno-ekonomické dôsledky. Zdôvodnila výjazd do regiónu Gemer-Malohontu a Novohradu. Nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota opäť prekračuje hranicu 20 percent. Ako sama prezidentka povedala, stretla sa so ženami – opatrovateľkami, ktoré sa starajú o seniorov najmä v Rakúsku.  „Všetci vieme, že toto je veľmi dôležitá téma. To množstvo ľudí, kvalitných a kvalifikovaných ľudí odchádza kvôli lepším pracovným podmienkam do zahraničia,“ skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová po neformálnom stretnutí s opatrovateľkami v coworkingovom centre Kruháč. 

„Počula som veľa zaujímavých a silných príbehov. Išli za lepšími pracovnými podmienkami, aby mohli dôstojne žiť a postarať sa o svoje deti. Mnohé z nich sú matky samoživiteľky a pracovné podmienky v tomto regióne im neumožňovali dôstojný život,“ povedala prezidentka Čaputová. Zároveň naznačila, že jednou z vecí, o ktorú sa v budúcnosti musia postarať je nový zákon o dlhodobej starostlivosti o seniorov, ktorý by umožnil lepšie pracovné podmienky pre slovenské opatrovateľky. „Viem, že ministerstvo práce na tom pracuje,“ dodala. 

Hlava štátu v rámci svojej návštevy navštívila aj úrad práce. „Išla som sa tam predovšetkým poďakovať ženám, dámam, ktoré tam pracujú, pretože majú za sebou náročné mesiace. Boli dôležitým kontaktným bodom pomoci pre ľudí, ktorých pandémia pripravila o prácu a zhoršia ich životné podmienky,“ skonštatovala Zuzana Čaputová.
 
Jednou z možností, ako zlepšiť situáciu s nezamestnanosťou, je avizovaná výstavba priemyselného parku. Na tomto mieste bola dopoludnia hneď v úvode svojej návštevy.  „Všetko je to vo fáze prípravy,“ hovorí Čaputová s tým, že štát vyčlenil finančné prostriedky na to, aby tento park bol pripravený pre nových investorov. „Budem sa usilovať aj ja v spolupráci s agentúrou SARIO, či už v rámci ekonomickej diplomacie v zahraničí, kde beriem so sebou aj podnikateľov, aby do tohto regiónu prišli kvalitní investori,“ podotkla prezidentka.

V príhovore spomenula aj avizovanú výstavbu, rozšírenia ústavu na výkon trestu na Sabovej. „Dúfajme, že už tento rok sa spustí a bude to ďalšia šanca pre región a ľudí, ktorí tu žijú,“ poznamenala. Za problém v tomto regióne považuje dopravnú infraštruktúru a chýbajúcu rýchlostnú cestu. „Je to veľký kameň úrazu, ktorý veľmi úzko súvisí aj s možnosťami investororv prísť sem. Bude na to treba vyčeniť nemalé finančné prostriedky, lebo v tom bezprostrednom pláne sa s týmto neráta, čo ma veľmi mrzí,“  uzavrela s tým, že je však veľmi potrebné, aby aj duch Slovenska bol posilnený z hľadiska infraštruktúry. Dnes niekoľkokrát prechádzala jej limuzína križovatkou na Sobôtke, ktorú asfaltovali.

V lokalite priemyselného parku, kde sa prezidentka stretla aj so šéfom SARIA Róbertom Šimončičom, boli aj zástupcovia mesta. Primátor Jozef Šimko tu privítal prezidentku. Po niekoľkominútovom rozhovore s ňou pre médiá povedal, že je veľmi rád jej návšteve. „Prisľúbila pomoc a verím tomu, že nám pomôže,“ povedal primátor Rimavskej Soboty. Ako poznamenal, generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič prisľúbil pomoc a má oslovených približne 20 investorov. Úlohou bude podľa Šimka zabezpečiť ich, tak aby priemyselný park nezíval prázdnotou. Pripomenul, že v uplynulých rokoch prepustili stovky zamestnancov napríklad zo strojárskej výroby v CSM Tisovec. Po vytvorení pracovných miest Šimko predpokladá, že do priemyselného parku by sa ľudia mohli vrátiť z Brezna či Detvy, kam išli možno pracovať. „Som o tom presvedčený, že by sa tu našli,“ uzavrel. 

Prezidentka na poludnie smerovala na salaš do Veľkých Teriakoviec a pokračovala do Jelšavy.

Zdroj: vobraze.sk