Záujem o tanec je veľký, hovorí jeho učiteľka v Hnúšti

Zuzana Dobošová

Jej život je od narodenia spojený s tancom. Láska k nemu sa v rodine Zuzany Dobošovej (Hrivnákovej) dedí z pokolenia na pokolenie. Tanečná pedagogička pôsobí na Základnej umeleckej škole v Hnúšti a okrem toho je vedúcou súboru moderného scénického tanca ECHO.

Zuzana pôsobí v rodnom meste Hnúšťa a je tam spokojná, obklopená rodinou. Už nejaký ten rôčik pracuje ako tanečná pedagogička na miestnej ZUŠ-ke a zároveň po mamine zdedila súbor moderného scénického tanca ECHO, v ktorom si prešla fázami od malého pozorovateľa v plienkach až po vedúcu súboru. „Prečo práve tanec? V prvom rade to je také moje dedičstvo. Keď žijete s niečím od narodenia, tak málokedy si bez toho viete predstaviť budúcnosť. Hlavne, keď ide o niečo tak príjemné, ako tanec jednoznačne je. Moje prvé stretnutie s tancom si ani nepamätám, určite som bola len v kočíku, zaparkovaná v tanečnej sále,“ uviedla s úsmevom pre vobraze.sk Zuzana Dobošová.

Ako rástla, pohyb i hudba jej neboli cudzie a postupne sa na ňu lepilo všetko navôkol. „Presne tak, ako sa teraz tanec lepí na moju staršiu dcéru. Prežívame také déja vu, lebo láska k tancu sa u nás fakt dedí z generácie na generáciu,“ dopĺňa Dobošová, ktorá ako 9-ročná mala za sebou 5-ročné pôsobenie v detskom súbore moderného tanca BZUČO, mladším súrodencom ECHA. Zo súboru plynule prešla do ZUŠ, kde navštevovala tanečný odbor a bola jedna z jeho prvých absolventiek. Vyštudovala 1. aj 2. stupeň štúdia tanca na ZUŠ a po ich absolvovaní prišla prirodzene otázka, či ju tanec aj bude živiť. „Cesta bola tŕnistá, ale tancujem, učím a som spokojná,“ hovorí Zuzana.

Po gymnáziu vyštudovala Súkromné tanečné konzervatórium v Liptovskom Hrádku v trojročnom akreditačnom programe – tanečná pedagogika. Štúdium jej dalo množstvo poznatkov, kontaktov a cenných rád. Bavili ju hlavne hodiny džezu, na ktorom vyrástla. „Tie hodiny som si fakt užívala. Zistila som aj to, že ľudový tanec môže byť pre mňa zábavný a zaujímavý. Najviac som sa toho naučila z klasického tanca – baletu, ktorý je podľa mňa základom pre všetky tanečné techniky. Učím to aj moje deti v škole a v súbore,“ prezrádza šikovná tanečníčka, podľa ktorej je klasika oporný pilier celého tanečného umenia. Rozvíja rozum aj veľkosť a možnosti pohybu. Keď sa na hodinách podáva modernou formou, môže to byť pre deti zaujímavé a prospešné.

Zuzana Dobošová (druhá zľava)

Výbornú skúsenosť v živote nabrala počas pôsobenia v súkromnej tanečnej škole Wanted v Lučenci a vo Zvolene, kde učila deti street dance. „Bol to taký vláčik, pretože aj ja som bola v postavení žiaka. Môj šéf a kamarát Štefan Chlebo mi odovzdával všetky poznatky a skúsenosti z oblasti street dance, ktoré mal a ja som ich posúvala ďalej deťom z jeho školy. Po ročnej stáži pri ňom som okrem začiatku štúdia na konzervatóriu začala učiť v ZUŠ v Rimavskej Sobote,“ priblížila Dobošová.

Na toto obdobie veľmi rada spomína, pretože okrem veľkej podpory od Mariana Lacka, riaditeľa ZUŠ, zbožňovala kolektív. Každý z jeho členov jej niečo krásne a zaujímavé priniesol do života. „Všetkých touto cestou pozdravujem,“ povie s úsmevom Zuzana. V Rimavskej Sobote zažila prvých, skutočných žiakov a mnohí z nich sa tancu naďalej venujú. S radosťou číta o úspechoch Julky Dobrockej a Katky Mikušovej, ktoré sa venujú umeleckému tancu v Rimavskej Sobote a okolí.

Hodiny v rámci ZUŠ v Hnúšti, kde práve pôsobí, sú aktívne, rôznorodé a deti sa učia rôzne tanečné štýly. Snaží sa ukázať rodičom rozdiel medzi krúžkom a školou a čo im vie ona v rámci štúdia tanca ponúknuť. Momentálne pripravuje prezentáciu klasického tanca s názvom Baletné okienko, kde žiačky ZUŠ predvedú ukážky cvičení z baletu aj baletných kompozícií. „Je to taký pekný nápad a verím, že sa vydarí. Jednoznačne sa však tešíme aj na súťaže, ktoré tento rok chceme s niektorými ročníkmi navštíviť. Uvidíme, či nám prinesú úspech, alebo len skúsenosť,“ uviedla skúsená pedagogička. Tá zároveň pôsobí aj v súbore ECHO. Ten minulý rok oslávil 35 rokov existencie a Zuzana Dobošová je šťastná, že stále má súbor svoje verné členky. „Sú so mnou už veľa rokov. Neviem, či ich prirovnať ku sestrám, či dcéram. Viem však, že sú to perfektné tanečnice a Cenu mesta si zaslúžili,“ doplnila. Súbor ECHO získal Cenu mesta Hnúšťa vlani. Podľa Dobošovej patrí toto ocenenie mnohým generáciám tanečníkov z tohto súboru. Vystriedalo sa ich tam desiatky. Počas týchto 35 rokov si totiž do zbierky nosili krásne ocenenia z majstrovstiev Slovenska, Európy či sveta.

Tento rok pracujú na tanečnom divadle PAIRS, kde sa vedúcej súboru podarilo spojiť dvojice podobných dievčat, vekovo však odlišných. Ide o ženy a deti. Spája ich niečo špeciálne, typické pre ich osobnosti. V tomto projekte je Zuzana Dobošová prvýkrát ako dozorný choreograf, pretože chce dať priestor mladým, šikovným ženám, aby toto divadlo nemalo rukopis len jedného choreografa. Premiéru chystajú na koniec júna. „V naše malej Hnúšti sa nelení. Naopak, záujem o tanec je veľký, spolupráca s rodičmi je nadštandardná a hlavne, aby som mohla pracovať na realizácii mojich predstáv v oblasti tanca, je veľmi dôležité to, že mám svoju pravú aj ľavú ruku. Samozrejme, fyziologicky, ale aj obrazne. Ďakujem touto cestou Dianke Vojenčiakovej – riaditeľke MsKS a Anke Černákovej – riaditeľke ZUŠ J. Valacha, že sú mojou oporou a spolu tvoríme niečo, čo má zmysel a hlavne je to pre deti a mládež,“ zakončí úspešná učiteľka tanca.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Z. Dobošovej