Zacukrovaná história zo zbierky svadobných šiat Jany Mládek Rajniakovej

V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si môžete pozrieť zaujímavú výstavu: Príbeh nevesty, ktorá pochádza zo zberateľskej činnosti Jany Mládek Rajniakovej. Výstava prezentuje vývin svadobnej módy 20. až 90. rokov 20. storočia. Ako pre vobraze.sk zberateľka povedala, inštalovať výstavy jej výdatne pomáha aj 9-ročná dcéra, ktorá to robí s veľkým záujmom.

Jana Mládek Rajniaková zároveň povedala, že je veľmi vďačná ľuďom, ktorí ju púšťajú do svojich životov a šaty jej darujú. „Zacukrovanú históriu tak môžem poskytovať iným generáciám,“ hovorí a dodáva, že všetky príbehy šiat má zdokumentované a v budúcnosti by chcela vydať knihu, nielen pre odbornú verejnosť.

Rajniaková je vyštudovanou etnologičkou a už počas štúdií sa zameriavala na hmotnú kultúru, konkrétne na odev, procesy odievania a módu. Ku svadobným šatám sa dostala náhodou, keď raz v jednej skrini v susedstve jej bydliska objavila v roku 2012 staré svadobné šaty, ktoré jej bolo ľúto nechať len tak chátrať.

Je rodená Liptáčka, pochádza z Hýb, v súčasnosti žije v malej dedinke pri Leviciach s manželom a tromi deťmi. Svadobné šaty ju akosi oslovili a pomaly vytvárala zbierku. Najprv to boli šaty od rodinných príslušníkov, známych, neskôr, keď jej zberateľstvo preniklo do povedomia verejnosti, kontaktovali ju ľudia, ženy, ktoré jej šaty darovali.

Dnes má vo svojej zbierke 231 šiat, sú to šaty z celého Česko – Slovenska aj zo zahraničia, ale podmienkou je, že ich museli mať na sebe česko – slovenské nevesty. Najstaršie sú z roku 1928. Ako sama hovorí, každé šaty majú príbeh, hmotnú hodnotu nevie vyčísliť, spoločenská hodnota zbierky je veľká.

Jana Mládek Rajniaková - Príbeh nevesty
Jana Mládek Rajniaková – Príbeh nevesty v Gemersko-Malohontskom múzeu – foto: Oľga Bodorová

Spomína napríklad na príbeh šiat z východného Slovenska, ktoré veľmi chcela získať. Tieto šaty docestovali až z Kanady. Pre dievča, ženu, ktorá sa mala vydávať to bola spomienka na brata. Ten legálnou cestou emigroval do Kanady, nechal jej tam šaty nechal ušiť na mieru a poslal ich na Slovensko. Šaty však uviazli na colnici a až týždeň pred svatbou ich nevestina mama vyzdvihla tak, že sa preukázala sobášnym listom a šaty pred colníkmi rozbalila. 

Jana Rajniaková z pohľadu etnologičky konštatovala, že šaty sa v 40. – 50. rokoch dedili. V zbierke má mnoho cenných šiat, napríklad aj od populárnej českej krajčírky Hany Podolskej, ktorá mala v Prahe známy salón. Vystavovať šaty začala po kontakte s múzeami a kultúrnymi inštitúciami. Podnet na prvú výstavu vyšiel od riaditeľky Západoslovenského múzea po tom, ako sa o zaujímavom koníčku Jany Rajniakovej dozvedela z médií, ktoré so zberateľkou robili rozhovor. V R. Sobote je to jej už štvrtá výstava v tomto roku a čakajú ju ďalšie.

Spomenula tiež, že ona sa vydávala v jednoduchých na mieru šitých šatách a vtedy ešte netušila, že svadobné šaty ju budú výrazne sprevádzať v budúcnosti a naplnia jej záujmy a činnosť.

Zdroj:vobraze.sk