V R. Sobote Schvarcz vychoval tisícky tanečníkov. Jeho zverenci sa presadili aj na medzinárodnom fóre

Julius Schvarcz a tanečníci Orsolya Farkašová a Tomáš Baka

Ako učiteľ tanca pôsobil Július Schvarcz (63) v Rožňavskom, Revúckom a Rimavskosobotskom okrese a jeho rukami prešli tisícky mladých ľudí. Rodák z Veľkých Kapušian sa venuje tancu neuveriteľných 50 rokov. Aktuálne je pedagógom tanečného odboru a manažérom Súkromnej základnej umeleckej školy JAS v Rožňave a zároveň aj trénerom i vedúcim Tanečného klubu Sambed, ktorý funguje pod jeho taktovkou už 40 rokov.

„Ako tréner i umelecký vedúci som zakladal a viedol 15 rokov TK Impulz pri Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote a TK Happy Dance pri MsKS v Revúcej,“ povedal Schvarcz. V Rimavskej Sobote sa mu podarilo vychovať niekoľko párov prvej výkonnostnej triedy, ako aj tanečné páry medzinárodnej triedy, ktoré boli zaradené aj do štátnej reprezentácie a viackrát reprezentovali Slovensko na majstrovstvách Európy, sveta a na svetových hrách v Číne.

„Najúspešnejším párom v Rimavskej Sobote boli Tomáš Baka a Orsolya Farkašová. No titul na majstrovstvách Slovenska získali aj ďalšie páry, a to Robert Sendrei a Zsófia Horváth, Gerhard Sendrei a Zuzana Šiminská, Ladislav Fejes a Henrieta Kišbenedeková a Ladislav Feldsan a Regina Kisbenedoková,“ prezradil skúsený tréner tanca, ktorému pandémia tiež narušila aktivity. Ochorenie Covid-19 totiž zlikvidovalo mimoškolskú činnosť a donútilo učiť v online priestore.

Július začínal s tancom ako 13-ročný vo Veľkých Kapušanoch na kurze Milana Barčáka. Natoľko mu to išlo, už o rok na to absolvoval aj prvé tanečné súťaže. „Potom to boli postupne výkonnostné triedy E,D,C,B,A a aj medzinárodná trieda a stal som sa reprezentantom našej krajiny. Neskôr som získal diplom učiteľa tanca, trénera tanečného športu, TOP rozhodcu a aj medzinárodného rozhodcu WDSF,“ vymenúva všetky svoje aktivity Schvarcz, ktorý je pri tanci už polstoročie. V Rimavskej Sobote pôsobil 15 rokov, ktoré berie veľmi úspešne a má len pozitívne spomienky.

„Veľkou oporou v Rimavskej Sobote nám bola pracovníčka MsKS Tatiana Koniarová, ktorá sa aj naďalej stará o kultúrny život v meste,“ ozrejmuje ostrieľaný tréner. Do tajov tanca zaučil aj v Rimavskej Sobote tisícky detí. Nakoľko však založil Súkromnú základnú umeleckú školu JAS v Rožňave, povinnosti mu už časovo nedovolili byť aj v Rimavskej Sobote. No zanechal po sebe svojho žiaka, ktorého považuje za veľmi šikovného po odbornej, ako aj po ľudskej stránke, Ivana Ligárta z Tornale.

Julius Schvarcz a tanecnici

Aktuálne začína v televízii tanečná šou Let’s Dance a skúsený tanečník sa ju chystá tiež sledovať. „Určite sa pozriem na kolegov a tanečníkov, ktorých poznám. Bude to zábava,“ domnieva sa Július Schvarcz. Podľa neho sú takéto typy relácii veľkým prínosom v propagácií tanečného športu na Slovensku.

Tanečníčka Orsolya Farkasová: Tanec ma naučil byť vytrvalou a nevzdávať sa
Do R. Soboty prídu finalisti folklórnej šou Zem spieva