Tanečníčka Orsolya Farkasová: Tanec ma naučil byť vytrvalou a nevzdávať sa

Tanec a pohyb ju sprevádzajú od malička. Za tie roky sa vypracovala na skúsenú tanečníčku a dosiahla mnoho úspechov na domácich i medzinárodných súťažiach. Jej tanečným partnerom je už desať rokov Rimavskosoboťan Tomáš Baka, s ktorým niekoľko rokov tvorila pár aj mimo parketu. O tom, aké je to byť tanečníčkou a popritom stíhať študovať medicínu nám porozprávala v rozhovore úspešná tanečníčka Orsolya Farkasová.

Patríte k veľmi úspešným tanečníkom odchovaných v Rimavskej Sobote. Ak sa vrátime do minulosti, spomínate si, ako a kedy ste sa vôbec k tancu dostali? 

K tancu som sa dostala ešte ako 8-ročná, keď Július Schwarcz robil venček na základnej škole, kde som bývala. Vtedy som mala možnosť vidieť vystúpenie jeho tanečného páru. Keďže som bola od malička športovo zdatná a milovala som tancovať aj doma, tak som sa prihlásila do tanečného krúžku Júliusa Schwarcza v Rimavskej Sobote.

Máte niekoho v rodine, kto sa profesionálne venoval tancu?

Moji rodičia netancovali, ale ako mladí aktívne športovali.

Najväčšie úspechy ste dosiahli so svojim tanečným partnerom Tomášom Bakom. Ako ste sa dali spolu dokopy? Ešte stále spolu tvoríte tanečný pár?

Súťažne tancovať som začala s iným partnerom, s ktorým som sa stala majsterkou Slovenska v latinskoamerických tancoch v kategórii junior 1 ako 12 ročná. Keďže som bola o niečo vyššia ako on a Tomášova vtedajšia partnerka mala zdravotné problémy, tréneri nás dali dokopy. Takto tvoríme spolu tanečný pár už 10 rokov. 

Za úspechmi profesionálneho tanečníka je určite veľa driny a odriekania. Ako často trénujete? Prípadne čo robíte, aby ste sa udržali vo forme? 

Počas strednej školy, keď sme obaja boli ešte v Rimavskej Sobote sme trénovali každý deň. Neskoršie to bolo trošku náročnejšie ale vždy sme sa snažili trénovať aspoň 4-krát týždenne. V lete sa pravidelne zúčastňujeme tanečných sústredení, kde máme možnosť absolvovať spoločné, ako aj individuálne hodiny s viacerými zahraničnými trénermi. Tanečný šport je technicky aj fyzicky náročný, čiže si musíme udržiavať dobrú kondičku. Práve preto chodíme behať, cvičiť aj pomimo tréningov. 

Vďaka čomu vás tanečný šport baví, motivuje, láka?

Tanečný šport je kombinácia športu a umenia. Pomáha mi udržať sa vo forme a taktiež môžem cez tance vyjadrovať svoje pocity a emócie. Roky súťažného tancovania ma naučili veľa vecí, ktoré môžem uplatniť aj v osobnom živote – ako pracovať v tíme, tvrdo makať, ísť za svojim cieľom, nevzdávať sa, byť vytrvalá. 

Máte nejaký obľúbený tanec?

Obľúbený tanec vyslovene nemám, u mňa sa to stále mení. Niekedy mám náladu na rumbu, kde sa dajú najviac vyjadriť emócie, no niekedy napríklad na džajv, ktorý je rýchly a môžem vydať energiu.

Našu krajinu ste reprezentovali na mnohých súťažiach aj v zahraničí. Kde sa vám najviac páčilo? 

Vďaka tanečnému športu som mohla pochodiť veľa krajín. Z európskych sa mi najviac páčilo v Paríži a v Moskve a z ázijských v Bangkoku, kde sme trávili týždeň. Mohla som tam spoznať úplne iný svet a mám odtiaľ krásne spomienky. 

Študujete na  Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Určite je časovo náročné skĺbiť štúdium medicíny s tanečným športom?

Len samotné štúdium medicíny je veľmi náročné. Môj tanečný partner študoval tiež medicínu a stal sa mi vzorom, že sa to dá spolu zvládnuť. Bolo to časovo náročné, trénovali sme niekedy v Ostrave, kde on študoval, v Bratislave a v Rimavskej Sobote. Vždy som sa snažila držať sa svojho motta, že všetko sa dá, len treba chcieť. Človek je schopný všetko dosiahnuť, keď má jasný cieľ pred sebou. 

Vlani ste sa stali s Tomášom majstrami Slovenska v latinskoamerických tancoch. Spomínate si na bezprostredné pocity po víťazstve? 

S Tomášom sa nám podarilo získať titul majstra Slovenska v kategórií mládež a v kategórií do 21 rokov, no predsa ten posledný titul v kategórií dospelí bol pre mňa najvýznamnejší. Od malička som mala sen raz sa stať majsterkou Slovenska medzi dospelými, kedy som ešte ako začiatočníčka pozerala najlepšie páry Slovenska vo finále dospelých. Veľmi sme sa tešili, že naša dlhoročná robota a úsilie prinieslo víťazstvo a môj sen sa stal skutočnosťou. 

Kde vás môžeme najbližšie vidieť na súťažiach?  

To je ešte otázne, keďže môj tanečný partner po ukončení medicíny nastúpil do roboty a má toho naozaj veľa. Dúfam ale, že naša tanečná kariéra neskončí, a naďalej sa budeme môcť venovať tancu a dosiahnuť pekné výsledky na súťažiach. 

Orsolya Farkasová (23) pochádza z Gemerského Jablonca v okrese Rimavská Sobota. V súčasnosti študuje všeobecne lekárstvo na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je juniorskou, mládežníckou majsterkou Slovenska i majsterkou Slovenska do 21 rokov v latinskoamerických tancoch. Vlani pridala aj titul majsterky Slovenska v kategórii dospelý. V roku 2019 sa stala majsterkou Európy univerzít v latinskoamerických tancoch a na svetovom pohári v čínskom Chendu sa dostala do semifinále. Tanečnú kariéru začínala v Tanečnom klube Impulz v Rim. Sobote, momentálne pôsobí v bratislavskom UniDance.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: archív Orsolya Farkasová