V R. Sobote koncertovali najžiadanejší slovenskí jazzmani najmladšej generácie

Dom kultúry v Rimavskej Sobote privítal kvarteto mladých jazzmanov najmladšej generácie. Kvarteto je považované za najžiadanejších v tomto vekovom zložení vo svojich krajinách. Ich príchom boli potešení aj niektorí fanúšikovia. Pri odchode nám povedali, že v rámci Sobotského jazztivalu išlo zatiaľ o najlepší výber, ktorý ich potešil. Koncert bol preložený spod holého neba kvôli počasiu.

Autormi skladieb sú poväčšinou dvaja predstavitelia, švédsky gitarista zo Štokholmu Alf Carlsson a český trubkár Jiří Kotača. Do R. Soboty mali prísť už minulý rok, čo sa ale nepodarilo. Alf Carlsson komponoval hudbu pre Nobelovu cenu mieru a Jiří Kotača je nominovaným umelcom na Cenu Anděl a držiteľom ceny Česká jazzová sklizeň 2020. Ako pre vobraze.sk prezradil samotný Kotača, hrajú spolu asi päť rokov, pričom posledné dva nepočítajú kvôli pandémii. Keďže žijú na rozliných miestach, stretávajú sa približne trikrát do roka na turné, kedy pred koncertmi intenzívne trénujú. V R. Sobote bol prvýkrát. „Dokonca aj kolegovia zo Slovenska sú tu po prvýkrát čo viem,“ povedal a dodal, že ho mrzí, že tu sú len na otočku a ďalej pokračujú do Brna.

Ich tvorba je zachytená v zatiaľ ich prvom albume, no na koncertoch pridávajú aj veci navyše. Odznel aj folklór, jedna moravská a slovenská skladba. „Sme radi, že sa to ľuďom páčilo. Väčšina našej tvorby je vlastná, od Alfa a odomňa. Hrali sme dve ľudové skladby jedna slovenská a jedna švédska. Naša hudba je lyrická s vplyvmi škandinávskej hudby s dôrazom na zvuk a farebnosť,“ prbiblížil Jiří Kotača.

Mladé kvarteto dopĺňa ešte Peter Korman na kontrabas a Kristián Kuruc na bicie nástroje. Členovia kapely majú skúsenosti s koncertovaním s na Grammy nominovanými hudobníkmi ako je Ilja Reijngoud či Sulivan Fortner. Koncertujú v kluboch vo Švédsku, Slovensku a Českej republike. Na Slovensku to podľa Kotača bude ešte v Piešťnoch, v Brezne, Žiline či Dolnom Kubíne.

MsKS avizuje aj ďalšie najbližšie kultúrne podujatia na mesiac august:

piatok, 13. 8. o 17.00 / Amfiteáter

MIRO JAROŠ: TURNÉ DO PRAVEKU

koncert pre deti od 3 rokov, vstupné: 12€, predaj vstupeniek v MsKS a online na www.kulturars.sk

piatok, 13. 8. o 19.00 / Nádvorie Knižnice Mateja Hrebendu

NEŽNÉ PRÍBUZENSTVO / predpremiéra

100 rokov slovenského divadla v Rimavskej Sobote, vstup zdarma

streda, 18. 8. o 18.00 / divadelná sála DK

50. VÝROČIE BONA FIDE / GALAPROGRAM, vstupné dobrovoľné

sobota, 21. 8. o 19.00 / Divadlo Havran

Divadlo Havran / ŽOBRÁCI

100 rokov slovenského divadla v Rimavskej Sobote, vstup zdarma

nedeľa, 22. 8. o 17.00 hod. / Mestská záhrada

HARRY TEATER / TRI ROZPRÁVKY / 3+

Rozprávkové prázdniny 2021, vstup zdarma

  1. 8. o 19.00 / divadelná sála DK

RÓMEO + JÚLIA

Strhujúce tanečné divadlo v podaní štúdia Slovenského divadla tanca Jána Ďurovčíka, vstupné: 20€, predaj vstupeniek v MsKS a online na www.kulturars.sk

Zakúpené vstupenky ostávajú v platnosti

  1. – 28. 8. / Čierny orol

FRAJ 2021

Multižánrový alternatívny festival

Účinkujúci: Chiki liki tu-a, Tolstoys, FVLCRVM, LUVVER, Něco něco, TIMEA, roast show Preplesk, Zuzana Kovačič Hanzelová, Michal Havran, Natália Šimonová, Ivana Gibová, Šaško Fjodor a ďalší

Permanentka: 12€ / predaj na www.GoOut.sk

Zdroj: vobraze.sk