V Ožďanoch pokračujú v obnove strechy kaštieľa + video

V obci Ožďany pokračujú v obnove zhorenej strechy kaštieľa. Ide o tretiu etapu záchranných prác, na ktorú finančne prispelo ministerstvo kultúry. Na nádvorí je už asi mesiac žeriav, ktorým vykladajú materiál na strechu. Práce prebiehajú na priečelí kaštieľa. „Keď tam opäť vidíme žeriav, tak sú obyvatelia obce nadšení, že sa robí ďalej,“ uviedol pre vobraze.sk starosta Oždian Ján Matej.

Kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou a jeho majiteľom je Bystrická dopravná spoločnosť. V lete na kaštieli robili veniec na spevnenie stien, ktoré sa rozpadávajú. „V septembri začali robiť krov. Zamestnali tam ľudí z našej obce, ktorí tak nemusia dochádzať za prácou inde. Tento rok začali s prácami skôr, termín ukončenia je december tohto roku. Mali by takto byť dokončené asi tri pätiny celej strechy,“ hovorí Matej. Prebiehajúce práce komplikuje rozpadávajúca sa vrchná časť strechy, ktorá utrpela pri požiari, hasiacich prácach a následne vplyvom počasia. Pracovníci si musia dávať pozor, aby sa neprepadli v plafóne.

Domurovaná bola aj jedna vežička, ktorá sa rozpadávala najviac. Hotová je aj strecha neďalekej koniarne. Zlepšená bola aj statika stavby a na nádvorí boli dorobené prepadnuté klenby. Ako sme sa dozvedeli na stavbe, mali by byť obložené tehlami, aby boli rovnaké ako ostatné klenby. Niekoľko spomienok pre vobraze.sk priblížil aj Zoltán Juhász, ktorý na stavbe pracuje a strechu tu podľa jeho slov niekedy opravoval aj jeho starý otec. Je tak pre neho veľkou cťou, že sa tomu môže venovať v súčasnosti. „Tu sme sa vozili bicyklami, tu bol niekedy veľký park, no teraz je to už zarastené,“ priblížil Juhász s tým, že by boli radi, ak by bol kaštieľ časom sprístupnený verejnosti.

Dominanta obce bola v roku 2019 vážne poškodená požiarom. Odniesla si to hlavne strecha kaštieľa. Plamene zničili celú nosnú konštrukciu krovu vrátane strešného plášťa z dreveného šindľa. BDS mal predtým plány obnovy tejto strechy. Renesančný kaštieľ bol postavený v prvej polovici 17. storočia.

Zdroj: vobraze.sk

Obnova kaštieľa pokračovala druhou etapou aj v závere roka