The Duchon’s v R. Sobote alebo ako legendárny spevák ožíva cez svoju hudbu + foto

Áno, reč je o nesmrteľnom Karolovi Duchoňovi, ktorý bol, je a vždy bude jednou z najvýznamnejších osobností slovenského hudobného éteru. Napriek tomu, že jeho hity vznikli už pred päťdesiatimi rokmi, môžeme ich bezpochyby označiť za nestarnúce. Vedomie, že odkaz, ktorý nám po sebe zanechal, chytil za srdce nejednu generáciu, znamená, že tento prelomový umelec došiel do svojho cieľa a skrz piesne bude žiť večne.

Celé predstavenie sa nieslo vo veľmi uvoľnenej atmosfére s dojemným podtónom, ktorým sa zhora prihováral sám Posledný bohém, ako Karola nazvali jeho blízki v rovnomennej knihe.

Tak, ako Duchoň  spieva v jednej zo svojich skladieb – Piesne nosím, výber jeho najznámejších hitov priniesli The Duchon’s 24. júla aj do Rimavskej Soboty. Hudobno-tanečná divadelná šou z dielne režiséra Jána Ďurovčíka, ktorý spolu s Antonom Popovičom ‘obliekli‘ Duchoňove skladby do nového šatu, bola vypredaná. Hold legendárnemu spevákovi prišli vzdať do Domu kultúry mladí i starí. V sobotu večer sme sa všetci vrátili o pol storočia do minulosti. Emóciám, ktoré priam sršali z každého slova i melódie, sa nikto nevedel ubrániť, a tak Karol Duchoň zase raz rozospieval a roztancoval publikum. 

Piesňou Šiel, šiel odštartovala dynamická šou v podaní troch mužských a troch ženských interpretov. Patrik Vyskočil, Lukáš Pišta a Michal Candrák sa svojich rolí zhostili naozaj výnimočne a okrem šarmu zaujali i hudobnými a tanečnými výkonmi. Ženské trio Lenka Machciníková, Barbora Ďurovčíková a Radka Šutláková vystúpeniu dodali nežnosť a dynamickosť, čím taktiež divákov nesklamali.

Okrem hlavných spevákov zážitkom sprevádzali aj talentovaní tanečníci, ktorí stvárňovali akési realistické pozadie hudbe a  tvorili spolu naozaj zohratý tím, pričom ich počas celého vystúpenia úsmev z tváre neopúšťal.

Podľa vyjadrenia Patrika Vyskočila pre vobraze.sk si atmosféru v Rimavskej Sobote veľmi užili, intenzívne vnímali aj podporu publika, ktoré spievalo a tancovalo spolu s nimi. Odozva ľudí na takýchto akciách je pre nich ako umelcov na dennom poriadku kľúčová.

Ľudí posledný rok sužuje strach o svoje zdravie a obmedzená sloboda, no chalani prezradili, že práve vystupovanie  a akýsi neviditeľný kontakt s publikom im umožňuje aspoň na pár hodín zabudnúť na všetky tieto okolnosti. Šou v Rimavskej Sobote, kde nechýbali ani najväčšie hity ako V dolinách, Dievča z Budmeríc, Dve oči neverné či Elena, toho bola príkladom.

‘Ďurovčíkovci‘ poňali celú myšlienku veľmi emotívne, no nechýbali ani humorné dialógy a krátke ústrižky zo života tohto slovenského velikána. Keď zlepíme všetky časti skladačky, staré rodinné fotografie, texty nestarnúcich hitov a energické vystúpenie šikovných hudobníkov a hercov, legendárny spevák Karol Duchoň na javisku ožíva.

Zdroj: Tereza Nemcová, foto:vobraze.sk