Tanečné predstavenie Carmen upútalo divákov v R. Sobote + foto

Jeden z najznámejších slovenských choreografov a režisérov Ján Ďurovčík spolu s jeho tímom profesionálov dokázal s tanečným predstavením Carmen uchvátiť takmer celý svet a predviesť, že aj v malej krajine, akou je Slovensko, je možné tvoriť famózne predstavenia svetovej úrovne. V piatok 10. februára sa divadelná sála rimavskosobotského Domu kultúry zaplnila do posledného miesta divákmi. Stala sa priestorom, kde mali možnosť Soboťania zažiť nezabudnuteľný umelecký zážitok sprevádzaný množstvom emócií.

Carmen vo forme totálneho divadla
Novelu Carmen z pera Prospera Meriméeriho preslávila najmä rovnomenná opera Georga Bizeta, ktorá sa stala jednou z najznámejších opier všetkých čias. Neskôr malo toto dielo úspech v baletnej podobe, do ktorej ho adaptoval Rodion Ščedrin. Príbeh temperamentnej a očarujúcej andalúzskej Cigánky a vojaka Josého je pôvodne zasadený do španielskeho prostredia v 19. storočí.

Ďurovčíkova Carmen sa však odohráva mimo vymedzeného časopriestoru. Spojitosť španielskej folklórnej kultúry s tou slovanskou a slovenskou je však nepopierateľná, čo sa odzrkadlilo aj na javisku. Protagonisti priniesli vo forme totálneho divadla emóciu prostredníctvom jednoty tanečného a hereckého prejavu, ktorý bol sprevádzaný inštrumentálnym hudobným pôžitkom.

Nepadlo ani jediné slovo
Napriek tomu, že na pódiu počas necelej hodiny predstavenia nepadlo ani jediné slovo, príbeh bol pre publikum úplne jednoznačný, čo potvrdzoval aj potlesk medzi jednotlivými scénami. Nespútaná Carmen (Martina Hartl), nešťastne zamilovaný José (Raffaele Zarrella) a ďalší protagonisti dokázali obecenstvo uchvátiť natoľko, že počas tichých miest v predstavení vládlo v sále divácke napätie a očakávanie, čo príde v ďalšej scéne. Technicky skvelo predvedené tanečné prvky s pridanou hodnotou úžasných hereckých výkonov preniesli na nejedného diváka v sále emócie pretavené do opakovaných zimomriavok. Na komplexnom pôžitku z predstavenia sa bezpochyby podieľali aj autentické kostýmy a aranžmán divadelnej scény.

Tragický záver a standing ovation
Zmes diváckych pocitov dosiahla úplný vrchol v záverečnej scéne, kde Carmen umiera v náručí Josého. V temnej atmosfére tragického konca sa divadelnou sálou začal ozývať niekoľkominútový potlesk nadšených divákov spojený so standing ovation. Z tvárí návštevníkov bolo zjavné, že by si tento majstrovský umelecký zážitok dokázali užívať dlhé hodiny.

Zaplnená sála a divácke reakcie po predstavení vypovedajú o nespochybniteľnej kvalite a majstrovstve Jána Ďurovčíka s jeho tímom tanečníkov zo Slovenského divadla tanca, ktoré Soboťania opäť raz patrične ocenili.



Zdroj: Simona Kántorová, foto a video: vobraze.sk