Stanka Kašperová pôsobí v prešovskom divadle. Má aj filmové a seriálové ponuky

Rodáčka z Rimavskej Soboty Stanka Kašperová sa úspešne venuje herectvu, moderovaniu či dabingu. Mnohí ju poznajú najmä vďaka účinkovaniu v televíznej šou Milujem Slovensko. No hviezdi aj v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Účinkovala aj v seriáloch ZOO či Nesmrteľní. Má dve deti – dcéru Barborku a syna Tomáša. Svoj talent uplatňuje tiež ako členka Občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Zdravotní klauni prinášajú smiech, radosť a psychickú pohodu hospitalizovaným detským pacientom v nemocniciach.

Aj jej prácu zasiahla pandémia, no aj keď neúčinkovala v divadle, pripravovala predstavenia. „Nesekli sme ani v rámci Červených nosov, no všetko prebiehalo on-line formou. Naša práca je hlavne o komunikácii, dotyku, pohľade do očí a o bezprostrednom kontakte, ale našli sme nový kľúč na fungovanie, lebo sme sa nechceli úplne odpojiť od nemocníc a seniorských centier. On-line to bolo pre mňa stokrát ťažšie, ale posunulo ma to a naučila som sa pracovať takouto formou. Zaujať som musela slovom a myšlienkou a mať väčší záujem,“ uviedla usmievavá umelkyňa. Podľa nej rozhovory s chorými deťmi fungovali od polhodiny do hodiny. Nešlo o veľkú šou, ale o vypočutie detičiek na pravidelnej báze. „Pol roka už opäť navštevujeme nemocnice, no už zasa sa situácia začína zhoršovať. Berú nás však ako zdravotnícky personál, čo je oveľa lepšie. Pochopili naše poslanie, že deti dostávame do psychickej pohody,“ ozrejmila herečka, ktorá rada prináša radosť a úsmev na tvárach.

Aj keď Stanka žije už 15 rokov v Prešove, stále sa rada vracia na Gemer, ktorý berie ako najlepší región na Slovensku. „Som veľmi rada, že som sa narodila do regiónu, v ktorom na každom jednom kroku môžem počúvať o úspešných ľuďoch, rodákoch, ktorí dosahujú obrovské ciele, pretože sú empatickí. Pochádzame totiž z regiónu, kde sme si museli všetko vydobyť, museli sme byť pracovití, aby sme sa niekde dostali. Nemali sme možnosti v tomto regióne, a to nás prinútilo viac na sebe pracovať a byť vďační za to, kde sme,“ domnieva sa dvojnásobná mamička. Podľa nej všetci, ktorí ostali a pracujú na Gemeri, alebo odišli, ale radi sa sem vracajú, majú v sebe bojovnosť, silu a húževnatosť meniť svet, a to je najkrajšie, čo môže byť.

Napriek všetkým povinnostiam stíha Stanka aj oddychovať, napríklad na chate na Brádne. „Som rada, že aktivisti tento región propagujú, poľudšťujú a prednášajú turistom, hreje ma pri duši. Prešla som si Cestu Márie Széchy, je neskutočná. Je tu veľa turistických trás. Žije to tu, čo ma veľmi teší,“ hovorí Kašperová, ktorá pomáhala na Brádne pri záchrane potoka proti vysychaniu a toto bola pre ňu tá pravá dovolenka.

Stanka má stále mnoho hereckých príležitostí. Spolupracovala s režisérkou Júliou Rázusovou na hre Nebezpečné známosti, no aj s režisérmi Jakubom Nôtom a Michalom Náhlikom. Pôsobí v spomínanom prešovskom Divadle J. Záborského, no preobsadzovala aj Annu Frankovú v Štátnom divadle v Košiciach. „Mám aj seriálové a aj filmové ponuky, za čo som vďačná. No moje deti ešte potrebujú svoju mamu doma a som skôr činoherná herečka, takže nebudem cestovať a robiť kariéru teraz. To počká pár rokov,“ doplnila.

Spomína si, že v detstve mávala problémy kvôli farbe pleti, ktorú mala v lete hnedšiu. „Bola som fyzicky a aj slovne napádaná. Bola tu silná skinheadská komunita,“ zaspomínala si na nepekné chvíle z detstva Stanka, ktorá odporúča deťom veľa aktivít, aby sa hlavne mali radi a počúvali hlas svojho srdca. „Budú kvitnúť, mať iné vyžarovanie a tým budú inšpirovať aj iných ľudí,“ zakončila usmievavá hnedovláska.

FRAJ ponúkol pestrú paletu žánrov, aj návrat divadla. Návštevnosť vzrástla a tancovalo sa aj v daždi

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Stanislavy Kašperovej