FRAJ ponúkol pestrú paletu žánrov, aj návrat divadla. Návštevnosť vzrástla a tancovalo sa aj v daždi

Tohtoročný FRAJ potvrdil trend rastúcej návštevnosti mimoregionálnych divákov. Veľmi nás potešilo, že do Rimavskej Soboty opäť zavítali návštevníci z rôznych kútov Slovenska – od Bratislavy cez Trnavu, Zlaté Moravce, Banskú Bystricu, Brezno až po Košice. Z dotazníkového prieskumu, ktorý sme realizovali bezprostredne po FRAJi, tiež vyplynulo, že sa k nám vracajú aj rodáci, ktorí už v Rimavskej Sobote nebývajú. Táto skutočnosť nás obzvlášť teší, pretože to bol od začiatku jeden z cieľov nášho festivalu.

Čo sa týka tohtoročného programu, diváci ocenili najmä návrat divadla, ktoré minulý rok absentovalo. Divadlo Zrakáč, ktoré tvorí skupina nevidiacich, slabozrakých a vidiacich tvorcov, ale aj súbor Uhol_92, v ktorom režisérsky pôsobí Rimavskosoboťan Peter Galdík, prilákali do sály Čierneho orla desiatky návštevníkov. Potvrdilo sa tak, že v meste s vyše storočnou divadelníckou tradíciou, má tento druh umenia stále širokú základňu prívržencov. Rozhodne preto nebude chýbať ani v programe budúcoročného FRAJu.

Veľký úspech tiež zaznamenala výstava vizuálneho umenia, ktorú dramaturgicky zastrešila výtvarníčka Natália Šimonová. Diela jedenástich autorov a autoriek pokryli celý festivalový priestor, pričom sa Šimonová nebála využiť ani menej známe zákutia Čierneho rola či nezvyčajné výstavné priestory, ako sú toalety.

Potenciál tohto priestoru je však ešte širší a v budúcich ročníkoch sa ho určite budeme snažiť využiť. Uvažujeme napríklad o miestnosti s klavírom, kde by sa mohli konať krátke akustické sessions našich účinkujúcich, ale aj návštevníkov, ktorí budú mať chuť si vo voľných chvíľach zahrať. A keď sme už pri hudobnom programe – aj ten tohtoročný potvrdil vysokú kvalitu! Vyzdvihol by som najmä koncerty Ventolina a kapiel Puding Pani Elvisovej a Lomnické Čháve. Obzvlášť poslední menovaní rozprúdili zábavu, pri ktorej jej účastníkom neprekážal ani hustý dážď vytrvalo kropiaci festivalové nádvorie.

„Najlepší festival, aký som kedy zažila,“ napísala jedna z našich návštevníčok a ďalší sa pridávajú: „Ďakujeme, že robíte život v Ereske krajším“, „Ste najfrajerskejší festival nielen v Gemeri-Malohonte“, „Neopísateľne som vďačný, že FRAJ existuje, organizátori majú veľmi veľké gule za to, že majú odvahu a ochotu robiť festival takéhoto formátu v takomto regióne“,… Obrovskou satisfakciou sú pre nás aj nadšené reakcie vystupujúcich umelcov. Každoročne si totiž dávame mimoriadne záležať na tom, aby sa v Rimavskej Sobote cítili čo najpríjemnejšie a radi sa k nám v budúcnosti vracali.

Líder kapely Puding Pani Elvisovej sa dokonca vyjadril, že FRAJ bol „jeden z highlightov nášho leta“ a ocenil „parádnu organizáciu, komunikáciu, program aj ľudí“. V podobnom duchu sa vyjadrili viacerí. Sú to dobré signály, ktoré naznačujú, že kráčame správnou cestou a nevieme sa dočkať, kam nás zavedie. Všetkých fanúšikov a fanúšičky FRAJu však ubezpečujeme, že ešte zďaleka nekončíme a rozhodne sa majú na čo tešiť!

Zdroj: Tomáš Bálint

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“