Spisovateľka Hlušíková besedovala s čitateľmi v R. Sobote. Vyšla jej kniha Úroky zo života

Obľúbená spisovateľka Marta Hlušíková zavítala do Rimavskej Soboty. Na besede s čitateľmi sa v knižnici M. Hrebendu podelila o zážitky z učiteľských čias, priblížila priebeh svojho pracovného dňa a prezradila mnoho iných zaujímavostí zo života autorky literatúry. Rozhovorila sa aj o svojich najnovších knižných dielach – Žena našívajúca záplaty a Úroky zo života.

„Prechádzka sobotskými uličkami ma nabila úžasnou energiou,“ začala svoj príhovor Marta Hlušíková. Do Rimavskej Soboty sa totiž vrátila po štyroch rokoch, odkedy tu nepôsobí. Žije v Trstenej na Ostrove pri Gabčíkove. Teší sa tam zo svojich vnúčat.

Na besede, ktorá sa konala v piatok 16. septembra, si zaspomínala tak na svoje autorské začiatky, ale priniesla aj novinky z literárneho sveta. „S myšlienkou o mojej autorskej budúcnosti som sa začala pohrávať už na základnej škole. Keď sa mi do rúk dostal zošit a pero, v tom momente som opustila brány okolitého sveta a prenikla som do toho svojho. Písanie som potrebovala,“ hovorí skúsená spisovateľka. V súčasnosti má na stole odložené mnohé ďalšie publikácie, no zatiaľ im necháva voľný priebeh.

Na konte má už desiatky kníh rôznych žánrov, no orientuje sa predovšetkým na detského čitateľa. Prečo je tomu tak? „Písanie pre deti je skutočne nádherné. Skrz neho sa dokážem vnútorne pretransformovať a priblížiť si svet detskými očami. Všetky tie myšlienky a slangové slová, ktoré počujem z úst mojich vlastných vnúčat, sú tiež výbornou inšpiráciou. Písanie pre deti je síce slobodnejšie, no nemôžem povedať, že by bolo jednoduché.“

Literárna beseda bola zameraná najmä na spomínané dve najnovšie knihy z dielne Marty Hlušíkovej. Jej účastníci si mohli vypočuť nielen príbeh, ktorý sa skrýva za vydaním oboch kníh, ale aj autorské čítanie úryvkov priamo z nich. „Kniha Úroky zo života je zbierka glos, ktoré boli pred knižnou publikáciou vysielané v Rádiu Regina. Nápad na ich písomné spracovanie prišiel úplne spontánne,“ uviedla o novinke na trhu. Kniha Žena našívajúca záplaty, ktorá vyšla v minulom roku, je zase zbierkou poviedok inšpirovaných autorkiným životom.

Viacnásobne oceňovaná spisovateľka nezaháľa ani v otázke najnovších technológií. I keď je podľa jej slov majiteľkou elektronickej čítačky, na staré dobré papierové knihy nedá dopustiť. „Preferujem knihu, ktorá má svoju vôňu i štruktúru,“ priznala Hlušíková. Čítanie vidí ako nástroj, ktorý dokáže z čitateľa urobiť spisovateľa. „Dôležitejšie ako forma je preto to, čo sa v knihe nachádza zvnútra, teda jej obsah,“ dodala.

Je známa citovým spojením so svojimi publikáciami. Nápady na nové príbehy jej do života vraj skáču samé. V príjemnej atmosfére prezradila aj to, ako vyzerá jej typický pracovný deň. „Pokiaľ ma netlačí čas, že si chcem skutočne napísať niečo od srdca, priebeh dňa záleží hlavne na mojej aktuálnej nálade. Ráno ma zobudí môj psík, vyjdem si do záhrady, idem na prechádzku, a keď mám chuť, sadnem si k počítaču a proste tvorím, píšem. Sú však aj dni, keď potrebujem pracovať veľmi intenzívne.“

Okrem písania vlastných textov sa Hlušíková venuje aj prekladateľstvu. Nedávno spolupracovala na vydaní knihy Obchod na korze od známeho autora Ladislava Grosmana. O preklad knihy sa pričinila na osobné prianie Edity Grosmanovej.

Marta Hlušíková žila v Rimavskej Sobote 37 rokov. Beseda s ňou sa v tunajšej knižnici konala pod názvom Srdcom Soboťanka, čo možno označiť za výstižné. V októbri oslávi významné životné jubileum. Narodila sa v Leopoldove (1952), ale vyrastala v Trenčíne. S rodinou sa v roku 1982 presťahovala do manželovho rodiska, do Rimavskej Soboty. V tomto meste učila na viacerých školách, najdlhšie na Gymnáziu I. Kraska, a to vyše 20 rokov. Po smrti manžela sa presťahovala na západné Slovensko, kde žijú jej deti s rodinami.

Zdroj: Tereza Nemcová

Marta Hlušíková: Spisovateľ, ktorý to myslí s písaním vážne, dáva do knižky celú svoju dušu