Rontouka pritiahla tisícky návštevníkov. Vystúpenia mohli sledovať aj na veľkej obrazovke + foto a video

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti pod názvom Klenovská rontouka pritiahli tento rok okolo päťtisíc návštevníkov. Vystriedali sa počas troch dní v centre obce Klenovec. Na dvoch pódiách a niekoľkých dvoroch prebiehal pestrý program. Diváci na hlavnom pódiu mohli sledovať program na veľkej obrazovke a s kvalitným ozvučením. Umožniť ho malo aj skryté ozvučenie pod pódiom, kvôli ktorému organizátori v tejto časti nevyvesili veľký nápis Klenovská rontouka. Organizátori si pripravili aj viacero výstav a sprievodných podujatí, či gastronomických dvorov. Ešte v piatok večer sa na otvorení predstavili aj účastníci Šaffovej ostrohy, celoslovenskej súťaže tanečníkov, ktorá bola vo Vranove nad Topľou, sú to Michaela Baštáková z Rimavskej Soboty a Peter Gecelovský z Vlachova. Obaja študujú na Katedre etnológie a folkloristiky UKF v Nitre.

„Pod gestorstvom docentky Agáty Krausovej naštudovali a predstavili čardáš z Vlachova,“ priblížila pre vobraze.sk odborná pracovníčka pre folklór GMOS a dramaturgička slávnosti Stanislava Zvarová z FS Vepor. Podľa jej slov sa na Rontouke predstavilo 1 138 účinkujúcich a asi 5 000 návštevníkov. Ako doplnila, vstupné pritom neplatili návštevníci nad 70 rokov, deti či účinkujúci.

Trombitáši a klenovská hymna na folklórnych slávnostiach

Viac o podujatí sa môžete dozvedieť prostredníctvom záberov, ktoré počas troch dní zachytil fotograf Ján Čajko z Klenovca. Podľa jeho slov boli slávnosti výborné. „Mali dynamický scenár, no a Janko Ambróz postavil celé publikum na nohy,“ poznamenal.

Zaujal ho však aj program detí z Hrušova na heligónkach, viacgeneračná rómska kapela z Klenovca, či dvor spod Maginhradu s pečeným baranom. Program uzavreli v evanjelickom kostole, kde prebiehali Služby Božie. V programe „Rúfus a deti – Óda na radosť“ sa predstavili mladí folkloristi z Fiľakova, Klenovca či Rimavskej Soboty.

Atmosféru z prvého dňa otvorenia slávností, ako aj ocenenia niekoľkých osobností, si môžete pripomenúť v našom prvom článku.

Najbližšie Gemersko – malohontské osvetové stredisko bude vo Východnej prezentovať svoju činnosť v Etnodome, pod názvom Tradičná ľudová kultúra v Gemeri – Malohonte. „Zároveň nás ako rodinu vybrali do programu Letokruhy, ktorý bude túto sobotu na malej scéne vo Východnej,“ avizuje Zvarová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko