Rimavskú Sobotu vďaka Štefanovým obrazom spoznávajú aj v Maďarsku

Poézia Rimavskej Soboty – Legszebb város Batyi

Neúnavné hľadanie inšpirácie v uliciach Rimavskej Soboty, či už z pohľadu bežného človeka, alebo kameramana, prináša svoje ovocie. Obrazy namaľované štetcom Štefana Hangácsiho teraz obdivujú v Maďarsku. Je vyznávačom realizmu a na svojich obrazoch zachytáva budovy, život ľudí v meste Rimavská Sobota.

Výstavu pod názvom Poézia Rimavskej Soboty – Legszebb város Batyi slávnostne otvoril maďarský maliar Cene Gál István v Miškolci. Na obrazoch zachytáva Hlavné námestie, Železničnú či Družstevnú ulicu. Viaceré obrazy navyše vykresľujú pútavý odraz budov v sklách odparkovaných áut. Na výstave sú aj obrazy viacerých ročných období. V budove Maďarskej akadamickej komisie nájdu návštevníci celkovo 18 olejomalieb do 25. novembra.

Obrazy Štefana Hangácsiho ste mohli vidieť pred rokom aj v Galérii Ganevia pri MsKS Rimavská Sobota. Išlo o jeho prvú úplne samostatnú výstavu nainštalovanú pri príležitosti jeho životného jubilea k 60-tym narodeninám. Ako pre vobraze.sk Štefan Hangácsi uviedol, pri tvorení má rád ticho a kľud, ale inšpiruje ho aj rozmanitosť okolia a hlučnosť ulíc. Miluje čaro chvíle, ale aj minulé časy. Inšpirujú ho pritom ľudia, ktorí sú otvorení a šťastní svojou povahou.

Dlhé roky pracoval aj v regionálnych televíziách. Ako dlhoročného kameramana ho v umeleckom smere fascinujú slnečné lúče a neustály pohyb energie vody, skla, tvrdosť kameňa a dynamika okolia. Svoj prvý obraz namaľoval v roku 1980. Bol to portrét Mariky Gombitovej a namaľoval ho ešte počas vojenskej služby. Podľa jeho slov ho neskôr inšpirovala tvorba, obzvlášť krajinomaľba, maďarského maliara 19. storočia Karolya Markó. V súčasnosti je Hangácsi členom Klubu výtvarníkov Zlatý rez, s ktorými mali spoločné výstavy v Budapešti, v Bratislave, v Banskej Bystrici.

O jeho umeleckej kolegyni sme písali prednedávnom. Obrazy Silvie Habánovej, rovnako z Rimavskej Soboty si môžete pozrieť tu.

Zdroj: vobraze.sk, Foto: Mária Hangácsiová

Obraz Silvie sa stal tvárou výstavy