Rimavská Sobota centrom najlepších mladých recitátorov. Napokon mali aj divákov

Olívia Kučerová zo ZŠ J. Palárika v Majcichove s autorkou viacerých kníh Lenou Riečanskou

Najlepší z najlepších mladých recitátorov na Slovensku sa stretli v Rimavskej Sobote. Mladé talenty sa predviedli v priebehu dvoch dní v Mestskom kultúrnom stredisku pred odbornými porotami. Išlo už o XVIII. ročník regionálnej a XVI. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky – Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Už roky sa koná na počesť významného slovenského zberateľa rozprávok Pavla Emanuela Dobšinského, ktorý pôsobil v Drienčanoch.

Tento rok ale nebola v tejto obci, ale v R. Sobote, kde sú väčšie priestory. Tu však súťažiaci mali k dispozícii alej dejateľov, ktorá je prepojená aj na osobnosti spojené s Drienčanmi. „Atmosféra bola špecifická v pôsobisku P. E. Dobšinského, ale snažili sme sa ju vytvoriť aj v Rimavskej Sobote. Chceli sme, aby sa všetci súťažiaci cítili veľmi dobre,“ povedala pre vobraze.sk Darina Kišáková, riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré súťaž organizovalo.

Pôvodne mala byť kvôli pandemickým nariadeniam online. Na poslednú chvíľu však došlo k zmene a bolo umožnené recitovať naživo. „Rozhodnutie padlo na základe toho, že recitátor a prednes slovenskej rozprávky si zaslúži mať aj svojho poslucháča,“ zdôraznila riaditeľka v príhovore.




Jedným z porotcov bol aj Ľubomír Šárik (vpravo), Klára Jurášová, Senica vedľa neho. 2. miesto Sofia Mária Kasášová, Nové Zámky
3. miesto Laura Švantnerová, ZŠ P. Dobšinského, Teplý Vrch

Mladé talenty súťažili v troch kategóriách. „Snažili sme sa, aby sa veľmi nemiešali súťažiaci. Tento rok ich bolo menej, ako zvykne. Prišli deti s rodičmi alebo pedagógmi. Myslím si, že aj Rimavská Sobota sa trochu podvihne, že sa tu robí celoštátna súťaž,“ priblížila Kišáková. Súčasťou bola aj beseda s autorkou kníh Lenou Riečanskou, ktorá bola aj členkou poroty. „Keď tak krásne prednášate rozprávky, tak určite budete radi aj čítať,“ spomenula počas besedy autorka, ktorá priblížila svoje začiatky písania. Ako poznamenala, jej knižky sú o priateľstve, rodine a o tom, aké je to všetko dôležité v živote človeka. „Píšem pre radosť a možno aj pre radosť druhých. Nedá sa z toho vyžiť, na Slovensku je len pár takýchto autorov,“ reagovala na otázku z publika, kde sa zaujímali o to, či sa dá vyžiť z písania.

Zastúpenie mali prevažne domáce školy z R. Soboty, Teplého Vrchu, Klenovca či Jesenského. Mladé talenty prišli však aj od Trnavy, Košíc či Senice. V rámci celoslovenskej súťaže sa na prvej priečke umiestnila Olívia Kučerová zo ZŠ J. Palárika v Majcichove. Prednášala v peknom kroji a so zlatou hviezdou na čele. Ako nám Olívia prezradila, chodí do 4. ročníka a navštevuje aj divadelný krúžok. Jej oblečenie a vizáž bola súčasťou prednesu rozprávky P. Dobšinského Jelenček. „Lebo v Jelenčekovi sa hovorí o zlatých vlasoch a hviezdičke na čele, tak toto nám k tomu tak pasovalo,“ povedala mama Silvia Kučerová a dodala, že v rodine nemali veľkých recitátorov. „Ja som tiež chodila recitovať, ale až takýto úspech som nemala ako ona,“ povedala s úsmevom spokojná Silvia Kučerová.

Víťazkou v ďalšej kategórii bola Klára Jurášová zo základnej školy v Senici. Na súťaži bola s ocinom. Siedmačka sa venuje recitovaniu už približne šesť rokov. Celoslovenská súťaž tak nebola jej prvou. Podľa jej slov ju k recitovaniu priviedla a motivovala pani učiteľka v „dramaťáku“ a ešte aj súťaž Hurbanov pamätník, ktorá je v ich regióne najstaršou a najprestížnejšou postupovou súťažou v oblasti umeleckého prednesu pozostávajúcou z viacerých kôl. Darilo sa jej veľmi dobre, vyslúžila si aj pochvalu od riaditeľky MsKS v Rimavskej Sobote Milany Jutkovej. Ako povedala, rada ju uvidí aj na ďalšej súťaži, kde bude aj ona, nie však ako porotkyňa, ale ako súťažiaca.

Grétka Krokavcová v strede

Domáce Gymnázium Ivana Kraska reprezentovala Grétka Krokavcová z Prímy. Vo svojej kategórii v regionálnej súťaži obsadila druhá a postúpila na celoslovenské kolo. Nestratila sa ani tam a v silnej konkurencii obhájila druhé miesto.

VÝSLEDKOVÁ LISTINA – ZLATÁ PODKOVA, ZLATÉ PERO, ZLATÝ VLAS

XVIII. ROČNÍK REGIONÁLNEJ SÚŤAŽE

I. KATEGÓRIA

  1. miesto: Adam Hanuska, Súkromná základná škola Creative, Rimavská Sobota
  2. miesto: Richard Rendek, ZŠ P. Kellnera Hostinského, Rimavská Sobota
  3. miesto: Ella Sofia Kudlíková, ZŠ P. Dobšinského, Rimavská Sobota

II. KATEGÓRIA

  1. miesto: Laura Kureková, ZŠ J. Jesenského, Jesenské
  2. miesto: Gréta Krokavcová, Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
  3. miesto: Barbora Slaninová, ZŠ P. Dobšinského, Rimavská Sobota

III. KATEGÓRIA

  1. miesto: Sára Žabková, ZŠ P. Dobšinského, Teplý Vrch
  2. miesto: Dominik Kišš, ZŠ P. Dobšinského, Rimavská Sobota
  3. miesto: Laure Švantnerovej, ZŠ P. Dobšinského, Teplý Vrch
    3. miesto: Lukáš Pavlík, ZŠ V. Mináča, Klenovec

XVI. ROČNÍK CELOSLOVENSKEJ SÚŤAŽE

I. KATEGÓRIA

  1. miesto: Olívia Kučerová, ZŠ J. Palárika, Majcichov
  2. miesto: Adam Hanuska, Súkromná základná škola Creative, Rimavská Sobota
  3. miesto: Richard Rendek, ZŠ P. Kellnera Hostinského, Rimavská Sobota
    3. miesto: Ella Sofia Kudlíková, ZŠ P. Dobšinského, Rimavská Sobota

II. KATEGÓRIA

  1. miesto: Tereza Tverďáková, ZUŠ I, Košice
  2. miesto: Gréta Krokavcová, Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
  3. miesto: Emma Kasášová, ZŠ G. Bethlena, Nové Zámky

III. KATEGÓRIA

  1. miesto: Klára Jurášová, ZUŠ, Senica
  2. miesto: Sofia Mária Kasášová, ZŠ G. Bethlena, Nové Zámky
  3. miesto: Laura Švantnerová, ZŠ P. Dobšinského, Teplý Vrch

Organizátori z GMOS, ktorého zriaďovateľom je BBSK, veria, že o rok sa opäť stretnú v Drienčanoch.

Zdroj: vobraze.sk, PR-článok