Redaktor RTVS Kondrlík pokrýva dianie v okresoch R. Sobota, Lučenec či Poltár. Jeho rodnou obcou je Stará Halič

Radovan Kondrlík so spevákom Petrom Jandom

V mediálnej brandži sa pohybuje už takmer dvadsať rokov. Radovan Kondrlík zo Starej Haliče (okres Lučenec) pracuje ako redaktor pre RTVS, kde prináša správy hlavne z juhu Banskobystrického kraja. Hrával futbal a mal rockovú kapelu. Je tiež komunálnym politikom.

Radovan Kondrlík začal ako redaktor pracovať v roku 2004 najprv v Slovenskom rozhlase, neskôr prešiel do Slovenskej televízie, respektíve terajšej RTVS. Ako povedal, sám seba nepovažuje za redaktora, lebo vyštudoval niečo iné ako žurnalistiku. V tom období mu dal tip jeden súčasný poslanec parlamentu. „Odvtedy sa to nejako odvíjalo tým spôsobom, že som mal určité predpoklady, čo sa týka prejavu a podobných záležitostí. Jednoducho tak to prišlo, ako ponuka a dopyt na trhu práce,“ uviedol pre vobraze.sk Radovan Kondrlík (46).

Na konkurze ho pôvodne vybrali do športového spravodajstva, ale napokon dostal ponuku pôsobiť v zahraničnej redakcii Slovenského rozhlasu, k čomu mal blízko, lebo sa študijne venoval medzinárodným vzťahom, politike či diplomacii. „Prakticky od roku 2004 do roku 2014, čo sa týka práce v médiách, som pôsobil v zahraničnej redakcii Slovenského rozhlasu a neskôr v Slovenskej televízii, čiže až na menšie výnimky som sa venoval len zahraničnej politike,“ priblížil Kondrlík. Za najzaujímavejšie na novinárskej práci považuje dynamiku, možnosť reagovať na zmeny a kontakt s rôznymi ľuďmi i situáciami. Keď bol v zahraničnej redakcii, pomerne často chodil na rôzne politické podujatia, no pokrýval najmä rôzne voľby. Takto mapoval prezidentské voľby v USA, Rusku, vo Francúzsku alebo parlamentné voľby v Nemecku. Tam podľa vlastných slov nazbieral veľmi slušné skúsenosti, ktoré zúžitkoval v odprezentovaných reportážach.

V roku 2021 sa vrátil do RTVS a od marca tohto roka prináša reportáže prevažne z juhu Banskobystrického kraja. Pracuje pre jej televízny, ako aj rozhlasový okruh. Najväčší rozdiel medzi prácou v regióne a v Bratislave vidí v tom, že musí viac šoférovať, a tak najazdí denne niekedy aj 100 kilometrov. „V regióne je však človek omnoho viac samostatnejší. Samozrejme, niektoré veci prekonzultujem s vedením spravodajstva, či už v Banskej Bystrici alebo v Bratislave, ale vo vzťahu aj k výberu tém je to tam najmä na mne,“ vysvetlil.

Registruje, že ho ľudia v regióne viac spoznávajú, najmä z pôsobenia vo verejnoprávnej televízii. Ako poznamenal, pri práci sa snaží zúročiť skúsenosti, ktoré získal z práci v Bratislave, najmä čo sa týka kontaktov na ľudí, ktorých potrebuje dať do reportáže. Najbližšie sú mu témy z infraštruktúry, teda keď sa niečo vybuduje, pretože ako Kondrlík dodal, je to dôležité pre životnú úroveň ľudí v tomto hospodársky zaostalom regióne.

Doplnil, že rád prináša témy aj z kultúrnej oblasti. Počas práce sa mu nevyhýbajú ani vtipné situácie. „V lete som bol nahrávať reportáž o natáčaní filmu Ťapákovci. Robil som rozhovor s hercom Milanom Ondríkom a na začiatku rozhovoru som ho omylom oslovil ako Milan Uhrík, to je ten politik z hnutia Republika. Zobral to však v pohode,“ opísal vtipnú situáciu a doplnil, že počas tejto reportáže sa im viackrát dostal do záberu oslík.

Napísal aj niekoľko článkov pre denníky s celoštátnou alebo regionálnou pôsobnosťou a moderoval aj zopár politických diskusií. V súčasnosti moderuje predovšetkým športové podujatia. Dva roky pôsobí ako hlásateľ na zápasoch futbalistov MŠK Novohrad Lučenec. Tvrdí, že k futbalu má vzťah odmalička. „Aj som ho kedysi aktívne hrával, neskôr aj pasívne. Súvisí to vlastne aj s tými médiami, lebo niektorí moji príbuzní ma nabádali, aby som skúsil športové komentovanie,“ prezradil redaktor RTVS s tým, že zatiaľ mal len raz možnosť komentovať športový duel. Stalo sa to v auguste tohto roka, keď futsalisti Mimelu Lučenec hrali doma dôležité stretnutie v predskupinovej fáze Ligy majstrov. „Myslel som si vtedy, že budem hlásateľ, nejako sme sa nerozumeli s majiteľom klubu. Nakoniec som mal zápas komentovať pre streamované internetové vysielanie a pre TV Locall. To som sa dozvedel až na mieste a takto som prvýkrát v živote komentoval futsalový zápas, ktorý sa skončil vydareným výsledkom pre Lučenec a vlastne aj vďaka tomu postúpil Mimel do hlavnej fázy Ligy majstrov.“

Už nejaké obdobie je aktívny v komunálnej politike, vlani kandidoval za starostu v rodnej obci, no nepodarilo sa mu uspieť. Opätovne sa však dostal v Starej Haliči do obecného zastupiteľstva. Poslaneckého mandátu sa však vzdal, keď prešiel do regiónu ako redaktor. Je tiež aktívnym členom OZ Stará Halič, v ktorom sa podľa jeho slov podarilo urobiť viaceré veci pre obec, netýka sa to len kultúrnych podujatí. Vo voľnom čase si rád zatrénuje so svojím päťročným synom futbal alebo hokej. Radovan Kondrlík sa venuje aj hudbe, kedysi mal rockovú kapelu. Medzi jeho záľuby patrí aj právo. Je ženatý a má tri deti.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album R. Kondrlíka