Aktualizované: Poznáme termíny plesov i zábav. Zabavíte sa na Maškarnom i Rómskom

Ilustračné foto

V okrese Rimavská Sobota sú známe termíny plesov vo fašiangovom období. Ide o plesy po období pandémie.

V plesovej sezóne majú v rimavskosobotskom dome kultúry rezervovaný termín poľovníci na 21. január. Podľa vyjadrení poľovníkov, majú voľných už len pár miest. 3. februára má v Dome kultúry rezervovaný termín Spojená reformovaná škola pre školský ples, 11. februára to je združenie podnikateľov GMO/GICS a 18.2. sa má uskutočniť Rimskokatolícky farský ples. Ešte 4.marca je v R. Sobote pláne Rimava ples.

Ples sa chystá organizovať aj Csemadok. Pre vobraze.sk to potvrdil predseda Csemadoku Július Cerovský. „Pracujeme na tom. Sme rozhodnutí už po tom covide niečo spraviť. Hľadáme hudbu a termínovo to plánujeme na stred februára. Až niečo do toho nepríde. Dva roky sme to odďaľovali a mali by sme mať už aj okrúhle 70. výročie,“ hovorí Cerovský. Naznačil, že ples chceli vrátiť do Tatry, kde to všetko začalo, ale tam im ešte nevedeli povedať, či sa tam vôbec uskutočnia nejaké plesy. Keď sme sa v Hoteli Tatra zaujímali o to, či sa v jeho priestoroch budú konať plesy, tak nám potvrtdili, že zatiaľ objednávky nepríjmajú a ani neplánujú ďalšie podujatia v zimnom vykurovacom období.

Doplnené 23. januára – Ples Csemadoku museli organizátori zrušiť. Podľa slov Júliusa Cerovského na to nie sú podmienky momentálne. „Ani priestorovo, ani z hľadiska občerstvenia. Záujem verejnosti bol, ale slabší a nás limituje minimálne sto ľudí. Nemáme na to rezervné financie a museli sme k tomuto pristúpiť,“ povedal Cerovský.

V Rimavských Janovciach bude fašiangová zábava. Organizuje ju MO Matice Slovenskej v Rimavských Janovciach. Uskutočná sa 18. februára a do tanca zahrá kapela Syntakt.

Novinkou v Rimavskej Sobote bude Ples podnikateľov. Podľa slov Attilu Halásza ide o celoslovenské združenie podnikateľov. Bude to 11. februára v Dome kultúry. „V minulosti sme to robili v Komárne a teraz to bude v R. Sobote,“ povedal.

Novinkou medzi plesmi je aj 1. ples mesta Hnúšťa. Organizátori ho naplánovali na 27. januára v MsKS. Ide o znovuoživenie tradície. Do tanca zahrá hudobná skupina ZBM. Lístky boli podľa šéfky Mestského kultúrneho strediska Diany Vojenčiakovej vypredané hneď v prvý deň, keď sa dostali do obehu. Podobne 1. mestský ples má byť aj v Tisovci. Naplánovali ho na 10. február a zahrať príde hudba ZBM z Brezna. Ten podľa najnovších informácií má už lístky vypredané.

V pláne je aj Starostovský ples. Konať sa má v Dome kultúry v Rimavských Janovciach. Organizujú ho po šiestykrát a naplánovaný je na 3. februára.

Ples budú mať aj hasiči. Uskutoční sa 4. februára v Kultúrnom dome v Rimavskej Bani. 17. február bude patriť Maškarnému bálu, ktorý zorganizujú na Teplom Vrchu. Pôjde už o 16.ročník.

17. februára bude aj školský ples v Tisovci, pozýva naň študentská firma Gradient z Evanjelického gymnázia v Tisovci.

V kultúrnom dome v Jesenskom bude aj podujatie, ktoré organizuje slovenská katolícka mládež. „Bude v januári,“ priblížil pre vobraze.sk starosta Jesenského Gabriel Mihályi.

 Doplnené 13.2.

28. januára bude Rómsky bál v hoteli Novohrad v Lučenci. V rovnaký deň budú plesať aj v Ožďanoch.

Ples bude aj v Kokave nad Rimavicou. Na plesajúcich bude čakať noblesná noc plná hudby a tanca. Začína 18. februára. V rovnaký deň bude ľudová tancovačka aj v obci Kružno.


Ak ste počuli o plese alebo zábave, alebo organizujete takúto udalosť, dajte nám vedieť do mailu redakcia@vobraze.sk. Ďakujeme

Zdroj: vobraze.sk