Otvorili výstavu autorov z klubu Zlatý rez. Vidieť môžete obrazy v objatí hudby

Gitaristka Marika Páko a autor obrazu Štefan Hangácsi

V Galérii Ganevia v Rimavskej Sobote môžete v týchto dňoch vidieť originálnu výstavu obrazov niekoľkých umelcov z Klubu výtvarníkov Zlatý rez v Galérii. Ich spoločnou témou je hudba a aj výstava nesie meno „v objatí hudby“.

Obrazy predstavujú najkomplexnejšie umenie, hudbu, ktorá mnohých motivuje k umeniu. Kurátorom výstavy je István Cene Gál, ktorý vyzdvihol prácu všetkých členov z klubu, ktorý sklbuje umelcov zo Slovenska a Maďarska. Ako spomenul, maliari vedia tvoriť každý samostatne, ale keď sa stretnú, tak sú si vzajomnou inspiráciou. „Tí najvernejší a najstabilnejší členovia klubu, aj napriek pandémiou sťaženým podmienkam,, zostali a tvoria piliere, na ktorých stojí a rastie jeho činnosť. Práve vďaka nim dokáže výtvarný klub Zlatý rez pravidelne vystavovať práce doma i v zahraničí. Je ťažké spočítať práce, ktoré vytvorili členovia za uplynulých šesť rokov. Na ich vyčíslenie by sme s veľkou pravdepodobnosťou potrebovali až trojciferné číslo. Práca maliarskeho klubu dozrela,“ povedal.

K klube je podľa jeho slov každý vítaný, a to čo ich spája, je radosť zo spoločnej tvorby a vzájomná podpora či už ide o debut začínajúceho výtvarníka, alebo o dôležitú samostatnú výstavu už skúseného maliara. „Hudba nás každý deň sprevádza pri tvorbe našich diel. Je našou inšpiráciou a poskytuje nám emočnú pohodu. V našich dielach sme sa snažili zachytiť oduševnené momenty zo života hudobníkov, tanečníkov, alebo len zachytiť vidiny, predstavy našej mysle, ktoré v nás jednotlivé piesne vyvolávajú,“ uvádza kurátor výstavy.

Výstava bola zámerne plánovaná na toto obdobie, keďže 17. a 18. júna sa uskutoční v Dome kultúry huboná súťaž Divertimento. „Našimi dielami sme chceli potešiť a podporiť účastníkov a návštevníkov súťaže,“ podotkol. Výstava trvá do 25.júna.

Na výstave je viacero umelcov a každý má minimálne tri obrazy. Jedným z vystavujúcich je Štefan Hangácsi. Ako pre vobraze.sk priblížil, najdlhšie z aktuálnych obrazov maľoval gitaru a Mariku Páko na celoslovenskej súťaži Mihályia Tompu v R. Sobote.

„Je to zložitý obraz. Maľoval som ho najldhšie, ale maľoval sa mi aj najlepšie. Na gitare sa odzrkadľujú traja členovia Csillag virág pri fontáne. Potrápil som sa s tým obrazom, ale mne sa vtedy páči obraz, keď sa sním potrápim,“ povedal Hangácsi, ktorý prišiel aj s obrazom flautistu vysedávajúceho pred Knižnicou M. Hrebendu. „Často som ho tam stretával. Skromne tam sedel a pekne hrával, pre seba aj pre ostatných, pre potešenie,“ povedal Hangácsi, ktorý najnovšie získal ocenenie objav roka László Rácz, ktorý desaťročia pôsobil v Osvetovom stredisku na Žitnom ostrove.

Štefan Hangácsi aktuálne inštaluje ďalšie obrazy v Šamoríne, kde teraz žije. Ako však dodal, väčšina z nich je z Rimavskej Soboty. „Naďalej ostávam Soboťanom, mám tam ešte veľa inšpirácií,“ uzavrel.

Zdroj: vobraze.sk

Obraz Silvie sa stal tvárou výstavy