Obec Hrnčiarska Ves rozvonia zabíjačkovými špecialitami. Oslávia fašiangy

Fašiangová zabíjačka

V miestnom nárečí klobáse, húrike, škvarke, šajt-tlačenka a iné fajnote budete môcť ochutnať či zakúpiť si na Fašiangovej zabíjačke v obci Hrnčiarska Ves. Ide už o piaty ročník podujatia, s ktorým majú v obci dobré skúsenosti. Konať sa bude v sobotu 18. februára od 9.30 hod. „Tešíme sa, že môžeme po dvojročnej prestávke zorganizovať takéto tradičné podujatie. Chodilo k nám sem mnoho ľudí aj z okolitých obcí a máme skalných návštevníkov aj z Poltára, ktorí sa radi a pravidelne zúčastňujú na našej fašiangovej zábave. Všetkých priaznivcov dobrej zábavy a jedla srdečne pozývam. Hladný nebude nikto,“ avizuje pre vobraze.sk Ján Melicher, starosta obce, ktorá podujatie organizuje. Zabíjačkové fašiangy budú vedľa obecného úradu na parkovisku.

Ide už o piaty ročník podujatia Fašiangová zabíjačka, s ktorým majú v obci Hrnčiarska Ves dobré skúsenosti. Konať sa bude v sobotu 18. februára od 9.30 hod.

Tradičná zabíjačka je známa stretnutím aj domácich obyvateľov a ľudí, ktorí pomáhajú s organizáciou. Príznačná je nárečím, aké používajú miestni obyvatelia. „Máme kronikárku a starousadlíkov, ktorí na toto nárečie dbajú. Podobné nárečie majú aj v neďalekých Hrnčiarskych Zalužanoch, len trochu iné,“ hovorí Melicher. „Fašiangovú zabíjačku pripravujeme v spolupráci s komisiou kultúry a máme tu aj organizáciu Jednoty dôchodcov. Tí nám zvyknú robiť šišky, ktoré k fašiangom neodmysliteľne patria. Máme aj obecného mäsiara,“ povedal starosta. 

Na podujatí sa tradične predstaví folklórny súbor Hrnčiarka i heligonkári. O zábavu sa tak isto postará aj kapela Johny Band. „Sú to sedemdesiatnici, ktorí sa znovu dali dokopy po 20 rokoch. Je to živá hudba, hrajú asi tretiu sezónu a ide im to. Pravidelne hrávajú aj na Kružne,“ hovorí starosta Hrnčiarskej Vsi, ktorý ich pozná ešte z osemdesiatych rokov minulého storočia, keď mu hrali na svadbe. 

Fašiangová zabíjačka zvykne trvať do 18-19 hodiny. Verejnosť podľa starostu môže prísť na hotové okolo obeda. „Kým dorobíme výrobky, budú totiž pripravené klobásy či jaternice, ktoré si môžu ľudia zakúpiť. Aby nikto nehladoval. Bude aj kapustnica.“  

Fašiangová zabíjačka

Zdroj: PR-článok