Tréner a šéf oddielu džuda oslavuje šesťdesiatku

Jozef Nociar

Predseda oddielu džuda TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota a zároveň aj tréner Jozef Nociar dnes oslavuje 60. narodeniny. V tomto roku bol jedným z troch laureátov Ceny mesta. Rozhodli o nich rimavskosobotskí poslanci. Ocenenie si prevzal v septembri. „Myslím si, že je veľa ľudí, ktorí toto ocenenie mohli dostať. Je pre mňa veľkou poctou, že ma vybrali,“ povedal pre vobraze.sk Nociar, ktorý pracuje ako programátor.

Je rodákom z Rimavskej Soboty a svoj život spojil s džudom pred takmer päťdesiatimi rokmi. Začínal s ním v rimavskosobotskej Lokomotíve . Ako podotkol, jeho prvým trénerom tam bol Juraj Svoreň. „V žiackom veku som sa stal dvakrát majstrom Slovenska. Medaily som na majstrovstvách Slovenska získal v dorasteneckej, juniorskej i v seniorskej kategórii. Medzi mužmi som skončil dvakrát tretí na republikovom šampionáte. Ťažko povedať, čo považujem za najväčší úspech. Každá medaila z turnajov bola niečím špeciálna. Džudo ma naučilo spoliehať sa na seba, naučilo ma samostatnosti a udržalo ma v športovom dianí,“ skonštatoval. Mrzí ho, že v dorasteneckej lige nezískal s družstvom Lokomotívy medailu. Nepodarilo sa mu to ani neskôr v iných tímových súťažiach.

Študoval na vysokej škole v Bratislave, je elektrotechnickým inžinierom. V priebehu vysokoškolského štúdia hájil farby dvoch bratislavských klubov (Slávia a PS). „Po ukončení vysokoškolského štúdia a absolvovaní základnej vojenskej služby som sa v roku 1986 vrátil do Rimavskej Soboty a Juraj Svoreň mi ponúkol trénerské pôsobenie v TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota, ktoré trvá až doteraz. S viacerými kolegami sa podieľame na trénovaní mladých džudistov,“ uviedol Jozef Nociar.

Pár rokov je už aj šéfom tohto oddielu. Je mu bližší post funkcionára alebo trénera? „To sa nedá oddeliť. Myslím si však, že predsa len mi je bližšie trénovanie, tomu som venoval viac času,“ odvetil jubilant.

Za najlepších džudistov, ktorí vyšli z liahne Mladosti, považuje Zoltána Pálkovácsa a Borisa Novotného. Obidvaja sa presadili na medzinárodnom fóre. „Pálkovács dosiahol najväčšie úspechy. Mal medaily z juniorských majstrovstiev Európy. Bol armádnym majstrom sveta. Dvakrát štartoval na olympijských hrách. Pódiové priečky obsadil na turnajoch Svetového pohára. Určite však treba spomenúť taktiež Borisa Novotného, ktorý získal striebornú medailu na majstrovstvách Európy. Bol to veľmi veľký úspech pre celé slovenské džudo,“ uviedol Nociar. Pripomenul, že Judita Pisárová, odchovankyňa TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota, je medzinárodnou rozhodkyňou. Jozefa Nociara tešia výsledky rimavskosobotského odchovanca Viktora Ádáma, ktorý skončil v tomto roku piaty na svetovom šampionáte juniorov a rovnako piaty na ME juniorov. Ádám je už členom Dukly Banská Bystrica. „Má peknú budúcnosť pred sebou, ak sa mu budú vyhýbať zranenia,“ avizuje.

Jozef Nociar vľavo. V TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota pôsobí už vyše 30 rokov

Predseda oddielu poukázal na to, že aj v súčasnosti majú talentovaných dudistov. „Veľa okolností však musí byť splnených, aby mohli byť v budúcnosti úspešní na vrcholných podujatiach. Treba dúfať, že sa tak stane. Boris Novotný nebol v mladom veku taký, že všetko vyhrával, nebol nejaký dominantný. Zolo Pálkovács zas v mladosti inklinoval aj k futbalu, mohol byť z neho pokojne futbalista. Navyše, keď je niekto teraz talentom, o dva roky sa môže na džudo vykašlať. Určite je ale potrebné s mládežou pracovať. Na jeseň sme mali len v prípravke 45 detí.“

Jozef Nociar si kondíciu naďalej udržiava vďaka behu, turistike, cyklistike, behu na lyžiach, ale stretnúť ho môžete aj na kolieskových korčuliach.


Zdroj: vobraze.sk