Muzikanta Vlada Sendreia na koncerty vozia kamaráti. Nemá vodičák

Kokavský muzikant Vladimír Sendrei, líder a spevák skupiny Sendreiovci & Kokavakere Lavutára, sa necháva voziť na koncerty, keďže sám nemá vodičský preukaz. Podľa jeho slov nemal nikdy záujem o šoférovanie, a keď potreboval odviezť niekoho, vždy mu pomohli jeho dobrí kamaráti. „Ja ich zase na oplátku pozvem na obed a dostali odo mňa aj darček pod stromček,“ dodal s úsmevom pre vobraze.sk Vladimír Sendrei (59). Dnes by už aj zvážil absolvovanie autoškoly, no radšej venuje svoju energiu svojej vášni a záľube. Sendrei bol v minulosti futbalistom a hrával aj v Rimavskej Sobote. „Mal som prezývku Butrageňo,“ poznamenal.

Novými tvárami v kapele sú dvaja noví členovia, talentovaní 23-roční učitelia hudby, huslista Dávid Oláh a cimbalista Dalibor Cibuľa z Klenovca. Kapela mala úspešný rok plný koncertov a vystúpení, vrátane nedávneho vianočného vystúpenia na bratislavských trhoch, kde ich osobne privítal primátor Matúš Vallo. Sendreiovci momentálne pracujú na novom albume, ktorého tvorcom skladieb je populárny skladateľ P.A.T. Vlado sa neustále zapája do hudobného diania a má plný program aj medzi sviatkami. Koncom roka ho čaká napríklad natáčanie rozhovoru do televízneho programu Kapura.

Vianoce strávila rodina Sendreiovcov v novom dome na poschodí komunitného centra v Kokave, kde známy hudobník pôsobí ako správca. Pred štedrou večerou si spoločne pomodlili a popriali si navzájom zdravie a šťastie. Na ich vianočnom stole nesmela chýbať obľúbená vianočná kapustnica. Po večeri nasledovalo rozbaľovanie darčekov, kde platí pravidlo, že za každý darček si navzájom venovali bozk.

Vlado Sendrei má za sebou náročné obdobie, keď pred rokom a pol podstúpil operáciu rakoviny hrubého čreva. Od tej doby je pod pravidelným lekárskym dozorom, no napriek tomu sa cíti dobre a zdravo. Jeho zdravie má pre neho najvyššiu prioritu, a preto výrazne zvolnil svoje pracovné tempo. Napriek zdravotným problémom nestratil elán a s nadšením vstupuje do nového roka plného výziev.

Na nadchádzajúci rok už má naplánovaných niekoľko akcií vrátane účasti na Česko-slovenskom plese vo švajčiarskom meste Stadt  v marcovom termíne. Aj napriek tomu, že Sendreiovci koncertujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, Vlado priznáva, že najradšej vystupuje v rimavskosobotskom okrese, ktorý považuje za svoju srdcovku. Na začiatku februára oslávi jubileum 60 rokov.

Skupina Sendreiovci pôsobí na hudobnej scéne viac ako 20 rokov a získala si popularitu nielen doma, ale aj v zahraničí. Ich hudbu môžeme počuť aj vo filme Sherlock Holmes: Hra tieňov.

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“