Múmia predstavuje lákadlo pre návštevníkov múzea v R. Sobote

Gemersko – malohontské múzeum v Rimavskej Sobote zdobí unikátny klenot z 20. storočia. Múmia ženy menom Tasherithentiakh je jednou z piatich múmií na území Slovenska a vďaka tomu veľkým lákadlom pre turistov.

Múmia pochádza z pohrebiska na strednom Níle, konkrétne z egyptského mesta Abusir el-Melek. Jej príbeh sa začal v roku 1910, keď ju István Munkácsi Süteő, sobotský právnik a statkár, kúpil a daroval Gemerskému župnému múzeu.

„Tasherithentiakh pochádzala zo strednej vrstvy obyvateľstva. Jej život sa datuje do tzv. 3 prechodného obdobia 21.-25. panovníckej dynastie. Zaujímavá je najmä tým, že sa dožila pomerne vysokého veku, 50-70 rokov, “ povedala pre vobraze.sk múzejná pedagogička Elena Lindisová.

Privezená bola spolu so sarkofágom z figového dreva, ktorý má charakteristické egyptské ornamenty. V zdobení prevláda modrá farba, ako jedna z mnohých vecí, ktoré nám Egypťania zanechali. „Na spodnej časti sa nachádza hieroglyfický nápis, ktorý však nie je úplný. Je na ňom úryvok z Knihy mŕtvych, ktorá bola pre Egypťanov niečo ako pre kresťanov Biblia,“ uviedla Lindisová.

Múmia - Gemersko-malohontské múzeum

„Kráľ prináša obeť Usirovi, pánovi mesta Bisuris, prvému z obyvateľov západnej ríše mŕtvych, veľkému Bohovi, pánovi mesta Abydu. Kiež nech prinesie invokačnú obeť chleba, piva, býkov, husí, látok, kadidla, mastí a všetkých krásnych a čistých vecí, ktorými sa uspokojuje boh, ducha Tasherithentiakh, dcére,“ píše sa na sarkofágu.

Múmia sa podrobila rôznym bližším výskumom, ktoré preukázali, že žena mala vysoký stupeň osteoporózy a zničený chrup. „Na röntgenových snímkach okrem toho pozorujeme aj typické uloženie rúk pri mumifikácií,“ dodala Lindisová.

Exkluzívna egyptská pamiatka je príkladom vysokej úrovne techniky mumifikácie, ktorej cieľom bolo zachovanie vzhľadu mŕtveho. Vďaka dokonalej konzervácií telo nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť ani po 111 rokoch.
Rarita exotického charakteru posúva malé múzeum v Rimavskej Sobote na popredné miesta. Unikát láka i návštevníkov zo zahraničia, ktorí sú často prítomnosťou múmie v sarkofágu doslova zaskočení.

Zdroj: Tereza Nemcová