Koncert hudobnej jesene patril zrejme medzi posledné + video

Hudobnú jeseň v tomto roku uzavrelo vystúpenie súboru Alea. Išlo v poradí o štvrtý koncert. Ten sa uskutočnil tento mesiac v rimavskosobotskej divadelnej sále. Súbor Alea sa venuje najmä interpretácii hudby Astora Piazzollu, legendárneho argentínskeho skladateľa, ktorý sa venoval tangu s prvkami jazzu a klasickej hudby.

Pre súbor Alea boli vytvorené i diela súčasných slovenských autorov (Zeljenka, Burlas, Zagar, Piaček, Iršai). V R. Sobote vystúpili druhýkrát. Okrem melódií Astora Piazzollu, odzneli aj skladby prítomného husľového virtuóza Stanislava Palúcha, ktoré rozprúdili krv v žilách divákov. Poznajú ho však aj najmenší poslucháči, a to prostredníctvom hudobných úprav cez piesne detského projektu Spievankovo. Na záver koncertu sa za nádherné melódie poďakovala Eva Čarnoká, predsedníčka Kruhu priateľov vážnej hudby. „Určite mnohým z nás sa rozihrali žilky v krvi, aj zimomriavky, bolo to niečo úžasné,“ skonštatovala po koncerte tanga a temperamentných rytmov.

Od narodenia Astora Piazzollu uplynulo tento rok 100 rokov

Astor Piazzolla bol argentínsky hudobný skladateľ a hráč na bandoneóne. Bol aj členom viacerých hudobných skupín. Okrem niekoľkých desiatok albumov, ktoré vydal pod svojím menom, zložil hudbu k viacerým filmom. Je považovaný za najdôležitejšieho skladateľa tanga v druhej polovici 20. storočia, tvorcu nového štýlu nazvaného nuevo tango, ktorý v sebe zahŕňa prvky jazzu a klasickej hudby.

Zdroj: vobraze.sk, MsKS Rimavská Sobota