MsKS ponúkne Spievankovo, Dana Bártu, Radošincov i Pacha

Pomaly sa začína napĺňať programový kalendár Mestského kultúrneho strediska na rok 2023, najbližšie sa môžete tešiť na muzikál Carmen. Novú kultúrnu sezónu sme v Rimavskej Sobote otvorili Novoročným operetným galavečerom. V Dome kultúry 17. januára vystúpil rodák z Rimavskej Soboty a miláčik publika, tenorista Titusz Tóbis spolu s kolegyňou z košického Štátneho divadla, sopranistkou Tatianou Paľovčíkovou-Paládiovou a Orchestrom Petra Balogha.

Carmen v podaní Slovenského divadla tanca
Desiateho februára sa môžete tešiť na strhujúce tanečné predstavenie Carmen v podaní Slovenského divadla tanca, ktoré vypredalo sály v Ottawe i Toronte a teraz sa vracia na slovenskú scénu. Príbeh nespútanej andalúzskej Cigánky a vojaka Dona Josého je zasadený do španielskeho prostredia 19. storočia. Carmen Jána Ďurovčíka sa však odohráva mimo konkrétneho času a priestoru. Kultúra, z ktorej Carmen pochádza, má mnoho spoločného s tou slovanskou a slovenskou. Vnútorný rytmus španielskeho folklóru je podobný nášmu vnútornému rytmu. Príbeh lásky s tragickým koncom v podaní tanečníkov SDT je pohybovou a filozofickou štylizáciou. Je to stretnutie dvoch svetov, filozofií: voľnomyšlienkarskej a konzervatívnej. Z ich spojenia vzniká nepochopenie, z ktorého pramení všetko, čo sa na scéne udeje.

Príbeh Carmen je opäť spracovaný formou totálneho divadla, kde emóciu sprostredkúva jednota hudobného, tanečného a činoherného prejavu. Autor si ctí pôvodné libreto, vychádza zo Ščedrina a Bizeta. Zachováva základnú dejovú líniu, konanie postáv, ako ho poznáme, ale zároveň bohato parafrázuje.

Ádám almái / Adamove jablká
V piatok 17.februára prinesie divadelná platforma TREPP o 18.00 h do Rimavskej Soboty inscenáciu známeho diela Andersa Thomasa Jensena: Ádám almái (Adamove jablká). Tvorbu vynikajúceho dánskeho spisovateľa, ktorý v roku 1998 získal aj Oscarovu cenu, poznáme predovšetkým z filmov. Úspešná a známa filmová adaptácia diela Adamove jablká je jedinečná tým, že nielen scenár napísal on, ale hru aj režíroval. Na vidiecku faru prichádza neonacista Adam, aby si odpracoval verejnoprospešné práce. Stretáva sa tu so svojráznym farárom Ivanom, ale i ostatnými, pomerne svojskými členmi nápravno-výchovnej komunity. Adamova úloha je upiecť z plodov farskej jablone koláč. Ale dá sa to, keď strom každú chvíľu ohrozí nejaká katastrofa? Aj medzi osadenstvom sa odhaľujú názorové rozpory, stúpa napätie a vyhrocujú sa konflikty. Všetko ešte dopĺňa sled priam magických udalostí a neočakávaných prekvapení. Divadelná platforma TREPP je spoločnosť mladých maďarsky hovoriacich hercov zo Slovenska, študentov a absolventov VŠMU v Bratislave. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Komédia Účet so známymi hercami
Na budúci mesiac by si mohli prísť na svoje milovníci činohry a divadelnej komédie. V nedeľu 26. februára o 19.00 prinesú Štúdio L+S v spolupráci s ADY PRODUCTION a Divadlom MÚZA TEATRO do Rimavskej Sobote bulvárnu francúzsku komédiu Cleménta Michela Účet. Ide o vynikajúci divadelný kúsok troch hercov: Ady Hajdu, Lukáš Latinák a Robo Jakab, ktorí vám šarmantným spôsobom predvedú, ako to v tom mužskom svete chodí. Nuda to rozhodne nebude. Traja kamaráti, ktorí strávili spolu večer v bare, sa ráno, po prebudení, dostanú do vypätej, ale veľmi vtipnej situácie. Ten, ktorý sa večer žoviálne ponúkol zaplatiť účet, sa po myšlienkovom vytriezvení hlási o to, aby mu naň každý z nich prispel. No a tým sa spúšťa lavína úprimnosti a odkrývania nepoznaného. Chlapský svet je totižto nevyspytateľný a niekedy prekvapí aj ich samotných. Vstupné: 18 eur, predaj v TIC a na www.kulturars.sk.

Obľúbené Spievankovo
Najmladšie publikum potešíme 16. marca o 17.00 h v Dome kultúry novým predstavením obľúbenej dvojice. V Spievankove sa chystá veľká oslava – Zahrajko oslavuje narodeniny. Spievanka už od rána rozmýšľa, čo by ho najviac potešilo. Malí diváci sa stanú súčasťou tajných príprav darčekov a spolu so stolárom Bobrom, krajčírom Rakom či mackom Lackom mu pripravia krásne prekvapenie. Vo vystúpení na vás čakajú aj napínavé momenty. Podarí sa pripraviť oslavu včas a nájde sa stratený Zahrajko? Zažite veselú narodeninovú oslavu so šťastným koncom. Vstupné je 12 eur, predaj vstupeniek v TIC a na www.kulturars.sk. Toto už nie je len koncert, ale zážitkami nabitý program pre tú najlepšiu zábavu. Doprajte si spoločný zážitok s vašimi deťmi plný skvelej hudby a tanca.

Veľkonočný koncert Vox humana
V rámci cyklu koncertov vážnej hudby sme naplánovali na 11. apríla koncert venovaný sviatku Veľkej noci, na ktorom bude maďarské trio Vox humana prezentovať starú hudbu. Jeho členmi sú vychýrení muzikanti: Csaba Nagy, hráč na renesančnú lutnu, vihuelu, teorbu a barokovú lutnu sa špecializuje na hudbu 16. a 17. storočia. Je držiteľom ocenenia Prima Prize 2016 v hudobnom umení. Sándor Szászvárosi – ako sólový hráč na violu da gamba pravidelne účinkuje v Rakúsku, Švajčiarsku, Taliansku, Portugalsku, Nemecku a v Českej republike. Treťou členkou zoskupenia je harfistka a speváčka Király Nóra.

V rámci celého cyklu Hudobnej jari a jesene sme oslovili a naše pozvanie prijali: české vokálne teleso – Schola Gregoriana Pragensis; klaviristi zo Slovenska – Tamás Fekete a Matej Arendárik; saxofónové kvarteto so zaujímavým programom zameraným na tvorbu Tadeáša Salvu, J. Cikkera a P. Zagara; jediné klarinetové kvarteto na Slovensku, zložené z členov orchestra SND – Aurum Quartet; maďarsko-slovenské kvinteto Ad Libitum a duo Nóra Skuta-Jozef Podhoranský. Takže milovníci krásnej hudby sa môžu tešiť celkovo na 10 koncertov.

Dan Bárta & Illustratosphere / Němá éra tour
Dan Bárta, jedenásťnásobný držiteľ Ceny Anděl v kategóriách Spevák roku a Spevák štvrťstoročia, sa zapísal v deväťdesiatych rokoch minulého storočia do širokého povedomia s kapelou Alice a účinkovaním v muzikáli Jesus Christ Superstar. Stal sa tiež neodmysliteľnou súčasťou kapely J.A.R. V roku 2000 prekvapil fanúšikov s vlastnou skupinou Illustratosphere, s ktorou doteraz vydal päť albumov. Koncertné turné v tomto roku bude venované predovšetkým návratu k dlhodobo vypredanému debutovému eponymnému albumu, ktorý znovu vychádza v reedícii. Dan Bárta & Illustratosphere okúzľuje poslucháčov skrz generácie i hudobné žánre už viac ako dvadsať rokov. V R. Sobote sa predstavia v nedeľu 23. apríla o 19.00 h. Vstupné: 20 eur v predpredaji / 28 eur na mieste, predaj vstupeniek v TIC, online na www.kulturars.sk.

Smejko a Tanculienka: Poď von!
A je to tu. Úplne nové predstavenie s Huncúlikom, Smejkom a Tanculienkou s pesničkami z ich posledného filmu Poď von. Do Rimavskej Soboty prídu 9. mája. Huncúlik doma sedí, nič nerobí a len vylihuje, pretože vonku prší a hrmia blesky. Prekvapia ho zamočení Smejko a Tanculienka a snažia sa ho zabaviť pesničkou Keď si šťastný. Zahrajú sa aj hru Dvaja remeselníci. Zaspievajú si aj Žltú raketu. Rozdelia si spoločne čokoládu. Nič však nepomáha. Našťastie ale vyjde slniečko a všetci môžu ísť von. Prídu do čarovného parku, kde stretnú vlka na kolobežke, ktorý im zaspieva svoj smutný príbeh v pesničke Vlk a semafor. Objavia Túlavé topánky a vydajú sa s nimi do sveta. Dobrodružstvo s lupičmi zažijú aj Na divokom západe. Zaspievajú si Poď von! Ale hlavne sú radi, že sú spolu a aj keby sa znovu rozpršalo, povedia si: Nič nás nezlomí. A možno zaspievajú aj nejaké staršie hity. Nechajte sa prekvapiť a príďte na jedinečné pesničkové predstavenie Poď von! S Huncúlikom, Smejkom i Tanculienkou.

Jaroslav Dušek: Štyri dohody / Piata dohoda
V Štyroch dohodách odhaľuje toltécky šaman Don Miguel Ruiz zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré pripravujú o radosť a vedú k zbytočnému utrpeniu. Štyri dohody založené na starej toltéckej múdrosti ponúkajú silný kód správania, ktorý dokáže rýchlo premeniť náš život na nový zážitok slobody, naozajstného šťastia a lásky. Divadelné predstavenie vychádza z knihy Dona M. Ruize a predstavuje toltécku múdrosť. Jaroslav Dušek vedie monológ a vysvetľuje nám postupne všetky štyri dohody z tejto knihy. Neprehrešujte sa slovom, neberte si nič osobne, nevytvárajte si žiadne domnienky, robte všetko, ako najlepšie dokážete. Štyri dohody je divadelné predstavenie, ktoré vás 24. mája v Rimavskej Sobote uistí v tom, že vy nie ste tí zlí, ale systém sa vás neustále snaží pretvoriť podľa svojich neľudských predstáv. Kto sa bojí prísť o svoje ego, bude z tohto predstavenia odchádzať skôr rozladený až naštvaný. Kto si však uvedomí pravdu Duškových slov, bude z divadla vychádzať príjemne naladený a s pocitom, že je iba na nás, či chceme byť šťastní a slobodní.

Aby sme to mali kompletné, na druhý deň 25. mája, s radosťou uvedieme hru Jaroslava Dušeka Piata dohoda, ktorá nás privedie do hlbšej roviny nášho sebauvedomenia a prinavráti k nášmu vrodenému pravému Ja. Toto pokračovanie Štyroch dohôd, ktoré zmenili životy miliónom ľudí po celom svete, pripomína najväčší dar, ktorým sa môžeme obdarovať a tým je sloboda byť sám sebou.

Radošinci ponúknu Mužské oddelenie
Predstavenie Mužské oddelenie s podtitulom Správa z nemocnice o mužoch, ale aj ženách alebo Trpká komédia o tom, ako sa otvárajú telá a duše na mužskom oddelení, sme už raz v Rimavskej Sobote plánovali, ale okolnosti boli nepriaznivé, a tak si túto inscenáciu vychutnáme tento rok, konkrétne 1. júna. V Mužskom oddelení nám autor Stanislav Štepka s jeho typickým humorným pohľadom predstavuje pestré osudy skupiny pacientov v súčasnej nemocnici. Budeme sledovať autentické a zemité životné príbehy ligového futbalistu, čudného a bodrého majstra opravára, bývalého hlavného čašníka a jeho ženy čašníčky, trpký príbeh vládneho ministra, ale aj doktorky a svojráznej sestričky na mužskom oddelení v štátnej nemocnici. Pestro popretkávané osudy s trpkými, ale aj keďže sme v Radošinskom naivnom divadle hlavne humornými situáciami a príbehmi, ktoré však nakoniec viac podávajú správu o ubolených dušiach ako telách.

V inscenácii Mužské oddelenie diváci iste spoznajú všetky typické poznávacie znaky autora a poetiky Radošinského naivného divadla, známe herecké tváre (Maruška Nedomová, Stanislav Štepka atď.), ale hlavne typický humor, vôňu človečiny a poetické piesne, tentoraz v interpretácii tzv. javiskových nemocničných Červených nosov.

Pacho – Zbojník z Hybe
Horúca muzikálová novinka s hviezdnym hereckým obsadením vám predstaví príbeh Pacha – antihrdinu , vtipného samorastu, ale i glosátora, ktorý presne pomenúva, čo sa okolo nás deje. Pacho – Zbojník z Hybe je nové muzikálové spracovanie príbehu náhodného hrdinu a je paródiou na zbojnícke legendy a aj na hrdinstvo. Muzikálové predstavenie Jakuba Nvotu v príťažlivom podobenstve, s prvkami moderného cirkusu, zavíta do Rimavskej Soboty 29. júna. Producentom je umelecká agentúra MYSTIK.

Mestské kultúrne stredisko pracuje aj na príprave každoročných podujatí, ako sú multižánrový festival Fraj, letné koncerty Sobotský jazztival, folklórne podujatie Pod sobotskou bránou, nový projekt LOKÁL, Hudobnú jar a jeseň, Rozprávkové prázdniny, celoslovenský festival Divadlo a deti, Dobšinského rozprávkový Gemer, tvorivé aktivity Návraty ku koreňom, Sobotský seniorfest a mnohé iné podujatia, ktorých presný program a harmonogram zverejníme po ich celkovom uzavretí.

Zdroj: Mestské kultúrne stredisko, R. Sobota