Letaváci tvoria na tému Malý princ. Kováči pracujú na úžitkových veciach

Letaváci na Kokave tento týždeň tvoria vo viac ako desiatich dielňach. Pod vedením skúsených lektorov zbierajú skúsenosti a rozvíjajú svoje nadanie. Témou tohto ročníka je Malý princ. V jej intenciách tvoria tanečníci, sochár, maliari, či bábkári. Niekoľko ich členov od začiatku týždňa navrhovalo a už aj tvorí bábky. Tie do vernisáže pripravia na predstavenie a vytvoria aj originálny príbeh. Podľa lektorov bábkarskej dielne ide tak o jednu z najkomplexnejších dielní na Letavách.

Od hlavnej témy sa mierne odklonili kováči, ktorí tvoria úžitkové veci. Našli sme v nej aj jednu ženu, Taminu z Bratislavy. Ich lektorom je Roman Vykysalý, dlhoročný účastník a spoluzakladateľ kováčskej dielne na Letavách. Ako pre vobraze.sk priblížil, za týždeň je málo času vymyslieť návrh, aj ho zrealizovať, predsa ide o železo. „Trochu sme sa od toho odosobnili a robíme úžitkové veci. Niektorí chlapci majú snahu urobiť slnečné hodiny, s kolegyňou ideme robiť misu. Bude to mať pridanú hodnotu a bude sa to dať používať,“ povedal Vykysalý.

Zároveň spomenul, že kováčsku dielňu považuje sebakriticky za najzaujímavejší odbor, nakoľko keramika, maľovanie, či tancovanie sa dajú robiť jednoduchšie aj v domácich podmienkach.

„Tu sa tiež len hráme, nemáme dokonalú predstavu, že to budú umelecké diela, ale je to o momente pocitu šťastia, že sme to skúsili a nielen videli v televízii, na obrázku,“ poznamenal. Diela vo štvrtok už naberajú realitu a poniektorí autori podľa jeho skúsenosti zvykli byť prekvapení zo seba, čo dokázali urobiť.

Podobného názoru je aj Tamina, ktorá práve kvôli náročnosti dielne chcela vyskúšať kováčsku prácu.“ Je to môj prvý kontakt a ťahalo ma k tomu to, že sa to nedá inde vyskúšať. Chcela som vedieť, ako sa s kovom pracuje,“povedala a dodala, že táto dielňa jej preto prišla ako najzaujímavejšia, nakoľko od mala skúšala rôzne náradia. Má vyštudovanú medicínu a pracuje ako lekárka. Vo voľnom čase rada číta, kreslí a robí kickbox.

Foto z dnešného fotenia účastníkov 37.ročníka Letáv. Foto : Patrik Kopec

Letný umelecký tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, hudby a tanca otvoril svoje brány po 37-krát. Na Kokave sa stretli priaznivci umenia z rôznych kútov Slovenska a aj zo zahraničia, a to z Česka, Rakúska či Fínska.
Cieľom podujatia je dať šancu všetkým, ktorí sa o umenie zaujímajú, ale nevedia, kde a ako začať.

Ich diela budú záverom týždňa vystavené na nočnej vernisáži v piatok. Prezentácie divadelných dielní, literárnej a hudobno-textárskej dielne budú v piatok i sobotu. Okrem toho návštevníkov Letáv čakajú po večeroch koncety.

Zdroj: vobraze.sk