Koncerty, výstavy, diskusie, ale aj komici zo Silných rečí. Festival FRAJ začal

Festival plný domácej kultúry sa dnes začal. V poradí 3. ročník multižánrového festivalu FRAJ prebieha 27. a 28. augusta. Počas dvoch dní zažijú návštevníci koncerty, výstavy, diskusie, workshopy, aj poriadnu dávku humoru v unikátnom mestskom priestore budovy Čierny orol na Hlavnom námestí.

Hedlajnerom festivalu je prešovská legenda Chiki liki tu-a. Okrem nej sa na FRAJi predstavia horúce mená slovenskej progresívnej hudobnej scény ako FVLCRVM, Tolstoys, Luvver, Timea, ktoré doplnia českí něco něco. O afterparty sa postarajú Young Aesthete, Miklei a domáci DJ-i Sandy a Ples.

Dôležitou súčasťou festivalu sú diskusie so známymi moderátormi. Hoaxom sa bude venovať Zuzana Kovačič Hanzelová a cestovnému ruchu na Gemeri Michal Havran, ktorý sa zároveň stane krstným otcom novovzniknutého regionálneho merchu s názvom GEMERCH. Ide o produkty navrhnuté miestnymi dizajnérmi, reflektujúce región Gemer a jeho tradície v modernom šate.

Vizuálne umenie zastúpi aj víťazka súťaže Maľba 2020 Natália Šimonová. Známa je najmä maľovaním hrdzou, ale na festivale povedie workshop, ktorý sa bude venovať technike frotáže. Okrem nej sa so svojimi dielami na FRAJi predstaví aj osem umelcov vybraných vo festivalovom open calle.

Literárne festival obohatí talentovaná spisovateľka nominovaná na Cenu Anasoft Litera, Ivana Gibová, s ktorou sa bude rozprávať debutantka Nicol Hochholczerová.

Humornú zložku programu obstarajú komici zo Silných rečí. Matej Adámy, Tomáš Hudák, Matej Makovický a Jakub Gulík budú vo svojej show Preplesk roastovať Zuzanu Kovačič Hanzelovú.

Organizátori festivalu každoročne myslia aj na tých najmenších. Tentokrát pre deti a ich rodičov pripravili výtvarný workshop zameraný na tvorbu netradičných grafík, detské divadelné predstavenia či zábavné vystúpenie Šaška Fjodora.

Filip Hajduk z Kremnice zábava ľudí na Hlavnom námestí

Celý festival sa uskutoční v unikátnom priestore nádvoria Čierneho orla na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, ktorý bol v minulosti sídlom samosprávy gemerskej župy. Koná sa zároveň s podujatím Gotická cesta otvorená.

Keďže na tohtoročnom FRAJi silne rezonuje téma regiónu Gemer, organizátori festivalu chcú podnietiť návštevníkov, aby svoju cestu spojili s prehliadkou unikátnych gotických kostolov nášho regiónu.

“Pre náš región je typická istá protikladnosť. Gemer dlhodobo bojuje s nezamestnanosťou, odlivom talentov a chudobou. Je však bohatý na rôzne prírodné, kultúrne či technické poklady, ktoré majú potenciál prilákať k nám množstvo turistov. Aj preto sme si za tému tohtoročného FRAJu zvolili kontrasty,” hovorí riaditeľ festivalu, Tomáš Bálint.

Lístky na festival si môžete kúpiť na webe festivalu www.fraj.sk za frajerskú predpredajovú cenu 12 eur.

Zdroj: Tomáš Bálint, organizátor festivalu