Koliesko ponúklo zaujímavý program. Organizátori sa už tešia na nový ročník + foto

Prvý augustový víkend patril v Kokave nad Rimavicou 32. ročníku Festivalu ľudovej kultúry Koliesko. Tí, čo Kokavu nad Rimavicou v týchto dňoch navštívili, mali opäť možnosť zažiť atmosféru ľudových tradícií, a to vo forme tanca, spevu, hudby, remesiel či tradičnej gastronómie. Kostra programov FF Koliesko ostáva každoročne zachovaná, obmieňajú sa účinkujúci a tento rok sa zakomponoval do festivalu aj nový komorný program v synagóge, ktorý mal úspech a plánuje sa v jeho pokračovaní aj v ďalších ročníkoch. V priestoroch vo Dvore krčmy Lúč sa už po druhýkrát konali Leščákove dišputy, tentokrát na tému DH Kokavčanka.

Návštevníci si mohli pozrieť vystúpenia na programoch ako Koliesko pri fontáne v piatok a v sobotu, Folklórnu scénu v piatok v sále kultúrneho domu, Ozveny nad Kokavou, koncert na námestí v piatok večer, vystúpenie detských folklórnych súborov v amfiteátri v sobotu. Programy ako Kokavské podoby a Regionálny program „Vrch Hrona“ boli pre nepriaznivé počasie presunuté do sály kultúrneho domu, no nestratili na kvalite, skôr naopak. Prostredie interiéru vytvorilo veľmi príjemnú  priam rodinnú atmosféru návštevníkov a účinkujúcich.

Na spomínaných programoch sa predstavili folklórne súbory, tanečné, hudobné i spevácke  kolektívy, a to ako z okolitých regiónov, tak aj zo vzdialenejších kútov Slovenska i Moravy.

Čoraz viac populárnejšie sú aj sprievodné podujatia v rámci festivalu, ktorých je naozaj dosť. Aj tento rok ste mohli navštíviť Národopisnú knižnicu a oboznámiť sa s publikáciami autorov z Kokavy. Festival ponúkol vernisáže troch výstav a výstavu v Starej škole – tá sa prezentovala mnohými ďalšími zaujímavými aktivitami počas celého festivalu.

Tí najmenší mali možnosť zúčastniť sa rôznych workshopov v Detskom dvore u Jurka a Ďurka, kde sa konala aj módna prehliadka známa ako Folklórne parádnice a divadelné predstavenie na motívy kokavských povestí. V remeselnej uličke ste mohli nazrieť do tajomstiev tradičnej remeselnej výroby a predstavilo sa v nej 80 remeselníkov, ktorí sú držitelia certifikátu Regionálny produkt Gemer – Malohont.

Na festivale Koliesko bolo otvorených 10 dvorov. Každý bol špecifický svojim programom a gastronómiou. Mohli ste navštíviť Kokavský dvor, Dvor fujaristov, Heligónkarsky dvor, Detský dvor, Cigánsky dvor, Dvor pri krčme Lúč, Liešnický dvor, Sklársky dvor, Novohrad pod šiatrom, kde sa predstavili remeselníci, držitelia regionálnej značky Produkt Novohrad, Dvor Paľa Bútora, ktorý sa zameral na tohtoročné výročia osobností folklóru s podtitulom  „Pozdravy do neba“. Patril medzi ne aj pozdrav Paľovi Bútorovi pri príležitosti jeho dvoch výročí ( 75. výročie narodenia a 10. výročie úmrtia). Zároveň sa vo Dvore Paľa Bútora uviedol do života spevník „A jä baśa s Kokavi“ Kokavčanky Vierky Brezinovej. Vinšovalo sa aj jubilantom. Koncerty v evanjelickom a rímskokatolíckom kostole zavŕšili program festivalu.

Do Kokavy aj tento rok dorazil Sklársky expres. Ten spolu s Folklórnym vlakom priviezol na festival návštevníkov, ktorí si tak mohli bezstarostne vychutnať jednotlivé programy. Sklársky expres či Folklórny vlak sa osvedčili aj minulý ročník, kedy sa hľadali alternatívy dopravy pre návštevníkov, ktoré mali zodpovedať ekologickej či lacnejšej forme dopravy. Naspäť domov mohli návštevníci festivalu využiť aj pridané nočné spoje po skončení programov v piatok aj v sobotu. Obec tento rok zriadila aj záchytné parkovisko.

Na festivale vystúpilo 940 účinkujúcich vrátane remeselníkov a autorov programov. S uskutočnením 32. ročníka FF Koliesko sme z pohľadu organizátorov spokojní a tešíme sa jednak z účasti všetkých priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry, ale aj z tých, ktorí boli jeho súčasťou ako účinkujúci či autori programov. Sme radi, že aj po technickej stránke sa nám podarilo vytvoriť podmienky pre podujatia, či už v exteriéri , ale aj v interiéri, ktorý sa využil hlavne počas sobotňajšieho upršaného večera.

FF Koliesko 2023 z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a podujatie sa zrealizovalo aj s finančnou podporou BBSK. Obec ako hlavný organizátor ďakuje všetkým spoluorganizátorom, mediálnym partnerom, reklamným partnerom a darcom. Veľká vďaka patrí celému organizačnému štábu, technickému štábu a pani kuchárkam v škole, ktoré sa aj tentokrát postarali o výborné stravovanie účinkujúcich.

Už teraz sa tešíme na nasledujúci 33. ročník. Význam čísla 3 v numerológii má pozitívne stránky, ako je láska k životu, optimizmus, dobre rozvinutá fantázia, umelecký vkus. Preto pevne verím, že ďalší ročník bude výnimočný nielen vďaka majstrovskému číslu 33 , ale hlavne vďaka všetkým ľuďom, ktorí prechovávajú a rozvíjajú lásku k tradíciám.

Zdroj: Blanka Harasimová, vedúca MKS v Kokave nad Rimavicou (redakčne upravené), foto: Peter Vranský, Ján Čajko