Jubilantom z Bona fide sa hrnuli gratulácie zo všetkých strán + foto a video

Miešaný spevácky zbor mesta Rimavská Sobota Bona fide, ktorý oslavuje päťdesiatku, mal v stredu galakoncert v Dome kultúry. Tu pôsobia od svojho vzniku. Jeho členom prišli zagratulovať viaceré osobnosti a zástupcovia rôznych organizácií. Medzi nimi nechýbal bývalý dlhoročný riaditeľ MsKS Štefan Baláž, Pavel Piliarik, ktorý v úvode zahral na trúbku, či Vladimír Petrinec z FS Rimavan. Gratulácie predovšetkým prijímala Janka Dobrocká, ktorá je dirigentkou zboru. Podobne aj dlhoročná korepetítorka Eva Čarnoká.

Aktuálne 35 – členný zbor na takmer dvojhodinovom koncerte zaspieval diela významných skladateľov. Vyzdvihnuté boli aj tri ženy, ktoré v zbore spievajú od jeho založenia: Ružena Dusová, Eva Hrivnáková a Viera Slatinská. Tá je tiež dlhoročnou sólistkou, konferencierkou i dramaturgičkou zboru. Na galakoncerte bola tiež rodáčka z Rimavskej Soboty Alexandra Patakyová, ktorá je opernou speváčkou, aktuálne študentka Fakulty umění na Ostravskej univerzite. Spolu s nimi si na záver zaspieval aj Štefan Hájek. Krstili aj knihu s názvom 50 rokov Bona fide.

Za odspievané roky a prezentáciu mesta sa im poďakoval aj primátor Jozef Šimko. Ako v príhovore spomenul, okrúhle výročie je úzko spojené s ďalším, 750. výročím prvej písomnej zmienky o Rimavskej Sobote. „Verím, že súhlasíte, aby dnešný koncert odznel aj na počesť tohto výročia, ktoré oslávime na našom amfiteátri 3. septembra slávnostným koncertom jednak miestnych, ale aj iných významných umelcov, nebudú chýbať ani Kandráčovci,“ avizuje primátor.

Zaspomínal aj na tých, ktorí organizovali činnosť zboru a autorsky prispeli pri zvyšovaní kreditu tohto hudobného telesa. Nahliadol aj do histórie a spomenul dôležité osobnosti. Zbor založil a v počiatkoch viedol Tibor Gabonáš, neskôr Elena Pusztayová, Gabriela Rúfusová a Soňa Langová. Za ostatné roky vedie zbor Janka Dobrocká. „Na skutočne vysokej úrovni. Rozrástli sa a od roku 2001 spieva ako miešaný zbor,“ doplnil Šimko.

Viac sa o zbore Bona fide dozviete z predošlého článku.

Zdroj: vobraze.sk