Bona fide oslávi päťdesiatku galaprogramom

Spevácky zbor mesta Rimavská Sobota Bona fide pozýva na slávnostný galakoncert pri príležitosti 50. výročia svojho založenia. Aktuálne 35 – členný miešaný spevácky zbor na takmer dvojhodinovom koncerte zaspieva diela skladateľov: J. D.Prèsa, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. v. Beethovena, G. Verdiho, C. Francka, G. Younga, T. Lévayho, E. Suchoňa a mnohých ďalších. Oslavný koncert sa uskutoční v stredu 18. augusta o 18.00 hod. v divadelnej sále rimavskosobotského Domu kultúry, kde Bona fide pôsobí od svojho vzniku.



Zbor vystúpi pod vedením dirigentky Jany Dobrockej, ktorá kolektív vedie od roku 1997. Súčasťou osláv bude aj krst knihy s názvom „50 rokov Bona fide“, ktorá mapuje históriu existencie zboru. V programe sa predstaví Spevácke kvarteto a sólisti: Viera Slatinská, Štefan Hájek a Štefan Gabčan, dlhoročnou korepetítorkou je Eva Čarnoká. Špeciálnymi hosťami galaprogramu budú operní speváci: rodáčka z Rimavskej Soboty a absolventka miestnej ZUŠ Alexandra Patakyová, aktuálne študentka Fakulty umění na Ostravskej univerzite a Stanislav Bartko, učiteľ na Súkromnom konzervatóriu Pink Harmony vo Zvolene. Jeden vstup bude venovaný aj akordeonistkám Ľubici Sabovej, Patrícii Cavarovej a Júlii Dobrockej. Program z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a mesto Rimavská Sobota. Je venovaný 750. výročiu prvej písomnej zmienke o meste Rimavská Sobota.

Súčasťou projektu je usporiadanie viacerých koncertov v regióne, ako aj príprava a realizácia výchovného koncertu, ktorý pripravujú na september pre žiakov miestnych základných a materských škôl. „Už máme za sebou koncert pre kúpeľných hostí v Číži a ako pozvánku a verejnú generálku na galaprogram pripravujeme krátke vystúpenie pre verejnosť, ktoré bude v nedeľu 15. augusta o 18.00 hod. na Hlavnom námestí,“ povedala dirigentka zboru Jana Dobrocká.

Foto: archív Jozef Tokár



Pôvodne Ženský spevácky zbor Bona fide (Dobrý úmysel) vznikol v roku 1971, keď naše mesto oslavovalo svoju 700-ročnicu. 33 spevuchtivých žien viedol vtedajší riaditeľ ĽŠU Tibor Gabonáš. Korepetítorom bol Ladislav Vaszily. Zbor pod vedením Gabonáša absolvoval stovky vystúpení v meste i blízkom okolí, zúčastnil sa štyroch krajských súťaží. Na dirigentskom poste ho po šiestich rokoch vystriedala sólistka opery v Prešove pani Elena Pusztayová, korepetítorkou bola Elvíra Nagyová (riaditeľka ĽŠU). Pod vedením Elenky Pusztayovej nadobudlo toto spevácke teleso zase iné umelecké rozmery, dirigentka vytvorila aj sólistické zoskupenia. Duet Viera Slatinská a Mária Filipiaková si vyspieval zlato na celoštátnej speváckej súťaži zamestnancov železníc v Děčíne.

„Repertoár zboru sa postupne rozširoval, zbor nadviazal spoluprácu s operným spevákom Jánom Zemkom, nadviazali sme družbu so speváckym zborom „Lumír“ z Kostelca nad Černými lesy,“ zaspomínala si na históriu jedna zo zakladajúcich a súčasne aktívne pôsobiacich členiek Vierka Slatinská. Spomína aj na smutné a ťažké chvíle v zbore. „Srdce dirigentky Elenky náhle dotĺklo v septembri 1986, pred 15. výročím zboru. Galakoncert, ktorý Elenka Pusztayová pripravila, zadirigovala dirigentka tisovského mužského zboru Gabriela Rúfusová.“

Rúfusová podala pomocnú ruku zboru a viedla ho až do príchodu novej dirigentky, Soni Langovej, učiteľky hudobnej výchovy a ruštiny na základnej škole. Korepetíciu prevzala mladá absolventka košického konzervatória Eva Tokárová (Čarnoká). Počas jej 10 – ročného vedenia zbor naďalej skvalitňoval svoju prácu, rozširoval si repertoár, absolvoval veľké množstvo vystúpení nielen v Rimavskej Sobote, ale aj v družobnom meste Kolín, Kostelec, Chotutice, Český Brod. Pokračovala spolupráca s Jánom Zemkom, zbor usporadúval výchovné koncerty, koncerty v kúpeľoch Číž, úspešne reprezentoval mesto na Krajskej súťaži speváckych zborov v Martine. Každý dirigent vtlačil zboru Bona fide svoju pečať a položil pevné základy zborového dirigovania v Rimavskej Sobote.

Od roku 1997 diriguje zbor Jana Dobrocká, ktorá svoje štúdiá zbormajstrovstva v Prahe pretavuje v praxi s láskou a nadšením. Korepetítorkou je naďalej Evka Čarnoká (zástupkyňa ZUŠ). Od roku 2001 pribúdajú v zbore aj muži, zbor Bona fide sa stal miešaným. Ku klasickému zborovému repertoáru a úpravám ľudových piesní pribudli skladby z muzikálov a repertoár rozšírili aj o filmovú hudbu.

„Úctyhodných 50 rokov spievajú v Bona fide tri ženy – Ružena Dusová, Eva Hrivnáková a Viera Slatinská, ktorá je zároveň dlhoročnou sólistkou, konferencierkou aj dramaturgičkou zboru,“ ocenila a vyzdvihla prácu verných a vytrvalých členiek Jana Dobrocká.

„Hudba je dar, všetkých nás spája“ je refrén z piesne, ktorá zaznie na výročí Bona fide. Nuž príďte sa potešiť a pookriať pri zborovom speve, veď spájanie potrebujeme v dnešných časoch zo všetkého najviac.



Zdroj: MsKS R. Sobota (redakčne krátené)