Jaromír Nohavica bude koncertovať v Rimavskej Sobote

Termín dlhoočakávaného vystúpenia významného českého pesničkára Jaromíra Nohavicu v Rimavskej Sobote sa blíži. Patrí k folkovej špičke. Počas svojej kariéry hral s orchestrom, vypredal veľké haly a napísal aj texty pre opery. Zahral si aj vo filmoch. V Dome kultúry vystúpi 10. októbra. Ako avizujú organizátori z Mestského kultúrneho strediska, do R. Soboty zavíta so svojimi hosťami, vynikajúcimi muzikantmi Robertom Kuśmierskim (PL) a Pavlom Plankou (CZ). Predstavenie je naplánované na nedeľu 10. októbra o 19.30 hod. Vstupné je 26 eur / 28 eur, podľa sedenia. Predaj vstupeniek v MsKS aj na www.maxiticket.sk

Skladby ako Milionář, Mikymauz, Dokud se zpívá, ještě se neumřelo, alebo už skoro zľudovelú Když mě brali za vojáka sníď ani predstavovať netreba. Jeho nespočetné množstvo skladieb za posledné desiatky rokov patria k pár pevným bodom, o ktoré sa dá oprieť i v tomto storočí. Jeho skadby sú rôznorodé, ale pritom vzájomne prepojené. Nohavica je autorom a interpretom, ktorý sa nevyhýba ani vulgarizmom. Koncert je preto nevhodný pre mládež do 15 rokov.

Jaromír Nohavica sa ako prvý český pesničkár stal nositeľom ceny Premio Tenco, ktorú už niekoľko desaťročí udeľujú v rámci Festivalu autorských piesní v talianskom San Remu. Pridal sa tak k interpretom zvučných mien ako sú Jacques Brel, Donovan, Nick Cave, Bulat Okudžava alebo Leonard Cohen, ktorí získali toto ocenenie v minulosti.

Ak by ste koncert zmeškali, z R. Soboty má v rámci svojho turné namierené do Žiaru nad Hronom, Trenčína či Martina. Jarek Nohavice ako hudobník začínal s regionálnymi umelcami, písal pre rockovú skupinu Majestic, spolupracoval s Českým rozhlasom v Ostrave s umelcami ako Věra Špinarová či Mária Rottrová. Prvé vystúpenie s vlastným repertoárom prebehlo (náhodne) v marci 1982 na Folkovom kolotoči v Ostrave a ako vyzretý pesničkár sa vyšvihol medzi folkovú špičku.

Zdroj: vobraze.sk, MsKS Rimavská Sobota