Hudobný príbeh o Duchoňovi odohrali v R. Sobote dvakrát. Jednu z postáv stvárnil Soboťan Žolnír

Hudobný príbeh nesmrteľného bohéma Karola Duchoňa „Na srdci mi hraj“ sa v Rimavskej Sobote stretol s veľkým ohlasom. V réžii Karola Vosátka ho opakovali až dvakrát. Sála bola plná už popoludní, kedy predstavenie bolo rezervované pre spoločnosť Tauris a podvečer si ho pozrela široká verejnosť.

Príbeh zachytáva životnú dráhu Karola Duchoňa, od bezstarostnej mladosti cez bohémsky život až po tragický a smutný koniec. Jednotlivé dodnes populárne skladby boli popretkávané dialógmi samotného Karola o sebe samom, o jeho pocitoch, duši, vzostupoch a pádoch. Napríkald ako sa zaľúbil do Eleny, o svojej dcére „Duchonke“, ako jej domov na návštevu priniesol Helenu Vondráčkovú či Arabelu i Petra Nagya. „Bol som v tom čase šťastný, bol som taký šťastný, že som chcel len milovať, žiť a spievať,“ interpretoval Duchoňove myšlienky Dušan Cinkota, ktorý stváňoval postavu Duchoňa a jeho piesne v podvečernom predstavení spieval Martin Gyimesi.

Postavu Anjela si v týchto príbehoch zahral aj Soboťan Cyril Žolnír. Ako pre vobraze.sk priblížil, na domácej pôde sa mu hralo vynikajúco. Navyše je pre neho veľkou cťou a poctou byť súčasťou takéhoto skvelého projektu o našom najlepšom spevákovi, nesmrteľnom bohémovi Karolovi Duchoňovi, ktorého prezývali aj slovenský Tom Jones. „Nebyť, žiaľ, jeho predčasnej smrti, by možno zatienil aj samotného „božského Káju“ zdôraznil.

„Osobne si veľmi vážim, že sa ľudia rozhodli prísť do divadla a že sa nám dvakrát podarilo naplniť sálu Domu kultúry, pretože viem, že to nie je samozrejmosť. Veľakrát sa stáva, že nejaká inscenácia je naozaj dobre urobená, zahraná, avšak ľudí neosloví a nakoniec ich príde málo, respektíve sa konkrétne predstavenie úplne zruší. O to viac ma teší, že tomu tentokrát nebolo a osobnosť Karola Duchoňa stále aj po toľkých rokoch rezonuje v srdciach našich ľudí a ďalších generácií, tých najmladších nevynímajúc,“ hovorí Žolnír. Do projektu ho oslovil priamo režisér Karol Vosátko ešte niekedy na jar 2022. Prvé stretnutie aj so scenárom sa konalo v júni a premiéra sa konala 9. a 10. novembra 2022 v DK Ružinov. „Takže ten skúšobný proces bol pomerne krátky, ale intenzívny. S postavou Anjela sa alternujem s kolegom Peťkom Trníkom, čiže niektoré predstavenia hrá on a niektoré zas ja,“ vysvetlil Cyril, ktorý v Rimavskej Sobote odohral obidve predstavenia.

S postavou Anjela sa podľa jeho slov zoznamoval a dostával sa do nej postupne. „Anjel v očistci, kde sa celá inscenácia odohráva, reprezentuje akúsi funkciu žalobcu. Ak by som to mal k niečomu prirovnať, keď konfrontuje Karola Duchoňa s jeho životom, skutkami, hriechmi a pripravuje ho na posledný súd. Mnohým veciam, či konaniam z Duchoňovho života nerozumie, ale postupne sa mu Duchoň prostredníctvom svojej hudby a piesní dostáva pod kožu a odhaľuje svoje výhry aj prehry,“ priblížil Žolnír.

„Takto si ho všetci chceme pamätať, ako človeka s veľkým srdcom, ktorý ako každý z nás mal svoje chyby, ale tie boli zanedbateľné v porovnaní s tým, čo nám tu tento skvelý spevák zanechal. Dodnes jeho piesne znejú z rádií, nechýbajú na ktorejkoľvek oslave, svadbe, zábave a je jedno, koľko máte rokov, určite poznáte aspoň refrény,“ zhodnotili hudobný príbeh v MsKS. V R. Sobote odohrali 69. predstavenie. „Na srdci mi hraj máme v pláne hrať určite ďalšie mesiace a dúfam, že aj roky, pokiaľ bude záujem zo strany divákov a to po celom Slovensku. Pevne verím, že ak bude vôľa na obidvoch stranách, tak možno opäť zavítame aj do Rimavskej Soboty,“ zakončil Cyril Žolnír.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Attila Gecse