Festival držiek sa presúva do Rimavskej Soboty

Obľúbený festival Držkobranie sa uskutoční tento rok v Rimavskej Sobote 20. mája. Pre vobraze.sk to potvrdil jeden z organizátorov Miroslav Melich. Ako dodal, bude sa konať na Hlavnom námestí a presťahuje sa sem z Burdy pri obci Rovné, kde sa konali predchádzajúce ročníky. „Chceme to dostať bližšie k ľuďom. Veríme, že to prispeje k vyššej popularizácii festivalu,“ priblížil Miroslav Melich. Podľa jeho slov došlo k rozšíreniu organizačného tímu. K Miroslavovi Melichovi, Erikovi Pacmanovi a Radkovi Šiminskému sa pridali Katka a Roman Dostálovci, Erika Habodaszová a Ján Melich. „Budú nám pomáhať zabezpečovať úradné záležitosti, povolenia a iné organizačné veci,“ uviedol Miroslav Melich. „Zatiaľ nevieme, či nám napríklad povolia predaj držiek. Záleží, aké podmienky určí hygiena,“ podotkol.

Od včerajšieho dňa sa už môžu prihlasovať súťažné družstvá. Členmi poroty budú opäť kuchári zo združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, Marek Mrúz – prezident združenia, Branislav Michalčik, Martin Repasky, Katka a Alenka z Pečie celé Slovensko, Jozef Mak z TV Varecha, René Kotlas z World gastro office a prisľúbený je aj Patrik Herman.

„Moderátorom podujatia bude Marian Lechan z TV Markíza, ktorý sa tejto úlohy zhostil už aj minulý rok. Folklórne súbory nám pomôže zabezpečiť Katka Kovačechová z Rádia Regina Banská Bystrica a ešte pracujeme na ďalších účinkujúcich“.

Deti sa zabavia na kolotočoch a penovej šou, predstavia sa aj historické vozidlá. „Remeselná ulička bude tiež súčasťou podujatia, keďže je to festival jedla a folklóru,“ doplnil Erik Pacman. „Zlatým klincom programu bude skupina Maduar, ktorá nám prisľúbila účasť a postará sa o spestrenie programu, keďže ho zväčša budú tvoriť folklórne súbory. Vstup na podujatie bude zdarma. Všetci ste na ňom srdečne vítaní,“ povedal Miroslav Melich.

„Každý rok sa snažíme túto akciu zlepšovať a chceme, aby sa stala tradíciou. Robíme to pre tých ľudí, ktorí majú radi dobré jedlo, folklór a ktorí sa chcú jednoducho dobre zabaviť,“ vyjadril sa jeden z hlavných organizátorov. Tento rok sa uskutoční štvrtý ročník Držkobrania.

Zdroj: vobraze.sk