Soboťan Tamáši dal jubilejný gól a vytvoril si rekord. Má opäť pozvánku do reprezentácie

Hokejista Alex Tamáši strelil víťazný gól vo včerajšom zápase 33. kola Tipos extraligy. Center HC ‘05 Banská Bystrica ním rozhodol o výhre 2:1 na ľade HC Košice. Rodák z Rimavskej Soboty sa individuálne presadil cez protihráča a prekonal brankára Jaroslava Janusa. „Bol to môj prvý tohtosezónny gól, ktorý padol v predĺžení. Takýto víťazný zásah ma určite teší dvojnásobne, pretože každý bod je pre nás dôležitý. Navyše, skóroval som proti tímu pod vedením trénera, ktorý predtým pôsobil v Banskej Bystrici a nedostával som pri ňom priestor na ľade,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťštyriročný Alex Tamáši. Ako poznamenal, každý presný zásah považuje za cenný. „Tento bol dôležitý, keďže bojujeme o to, aby sme sa dostali do prvej šestky,“ doplnil. Banskobystričania aktuálne figurujú na siedmej priečke.

Pre Tamášiho to bol jubilejný desiaty gól v tomto ročníku najvyššej súťaže. „Čakal som, že príde skôr. Lenže v poslednej dobe sa mi veľmi nedarilo. Padla na mňa akási deka, takže dúfam, že je to už preč,“ uviedol s úsmevom Alex. Prvýkrát v kariére zaznamenal v extralige dvojciferný počet gólov. „Som rád, že som zase posunul svoje gólové maximum, ale zároveň dúfam, že ešte nejaké v prebiehajúcom ročníku pridám,“ skonštatoval. Vlani skóroval v extralige deväťkrát.

Alex Tamáši má nakročené k tomu, aby si vytvoril osobný rekord aj celkovo v kanadskom bodovaní. V súčasnosti má na konte 21 bodov (desať gólov a jedenásť asistencií). Doterajšie maximum dosiahol v minulej sezóne, v ktorej nazbieral 24 bodov. Pre stredného útočníka je dôležité, aby bol úspešný na buly. „Sledujem si to. Držím sa v úspešnosti nad hranicou päťdesiat percent. Stále to môže byť lepšie, ale pracujem na tom, aby som bol v tejto disciplíne lepší,“ zdôraznil.

Po tom, ako sa predstavil v reprezentačnom drese na Nemeckom pohári i na Vianočnom Kaufland Cupe, sa dostal Alex Tamáši aj do nominácie na dva prípravné zápasy proti Nemecku. Zverenci kouča Craiga Ramsayho ich odohrajú 8. a 9. februára na východe republiky (Michalovce, Košice). „Čakal som, že dostanem pozvánku a aj som dúfal, že príde. Je vždy skvelé reprezentovať krajinu a stretnúť kamarátov, s ktorými veľmi nie som počas sezóny. Nevidím rozdiel v tom, či hrám v reprezentačnom drese na turnaji, alebo nastupujem v prípravných zápasoch. Tam sa ide stále na sto percent,“ uviedol hráč, ktorý s hokejom začínal v Rimavskej Sobote.

V seniorskom národnom mančafte dal štyri góly. V minulom roku zápolil na svetovom šampionáte vo Fínsku. V budúcnosti by sa Alex Tamáši podľa jeho slov chcel posunúť do českej extraligy. „Túžim hrať vo švajčiarskej lige,“ prezradil. Sníva aj o kanadsko – americkej NHL? „Nič nie je nereálne. Myslím si, že je to sen každého hokejistu,“ odvetil Tamáši.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív A. Tamášiho