Z nedostavanej polikliniky vyrastá polyfunkčná budova

Chátrajúci skelet niekdajšej polikliniky v Tornali vstáva z mŕtvych. Po niekoľkých desiatkach rokov naťahovačiek, kúpy a predaja objektu a ním hraničiacich pozemkov teraz svitá na lepšie časy. Staronový objekt sídliska Juh sa postupne premieňa na polyfunkčnú budovu. Zároveň to znamená dobudovanie chýbajúcej sociálnej infraštruktúry a tunajších služieb. Hlavným dodávateľom stavby je spoločnosť ORAVing z Dolného Kubína. Práce by mali byť dokončené v septembti.

Potvrdzujú to aj slová stavbyvedúceho Mareka Randiaka, ktorý pre vobraze.sk zhodnotil súčasný stav. „Postupujeme podľa harmonogramu, hoci začiatkom roka aj v našich radoch šarapatila pandémia. Dobehli sme malý sklz a môžem prehlásiť, že plánované ukončenie stavebných prác v mesiaci september už dostáva reálne kontúry,“ priblížil. V súčasnosti prebieha montáž fasády a sádrokartonových stien, čiastočne realizujú aj vnútorné oceľové konštrukcie. Prístavba sever a prístavba juh je už podľa Randiaka hotová.

„Momentálne sa robí na opláštení. Vo vnútri sa pracuje na zdravotechnike. Vodoinštalačné, kúrenárske a elektroinštalačné práce sú tiež rozbehnuté. Čo sa týka odpadového hospodárstva, tam budeme mať zatiaľ provizórne riešenie. Nakoľko ešte nie je v prevádzke novobudovaný kanalizačný systém v meste dočasne sa napojíme na žumpu, podobne ako s nami susediaci LIDL,“ hovorí. Priebežne sa pripravujú aj na výstavbu komunikácií a spevnených plôch a v letných mesiacoch prídu na rad sadové úpravy a verejné osvetlenie. „Momentálne máme na stavbe piatich subdodávateľov a každý deň tu pracuje 25 až 30 ľudí. Z našej strany nevidím prekážku odovzdania stavby v mesiaci september,“ doplnil.

polyfunkčná budova Tornaľa

Ide sa o polyfunkčný objekt a časť sa použije na bývanie. Budova má byť však zrekonštruovaná zatiaľ len na poly. O tom svedčia slová aj generálneho riaditeľa a spoluvlastníka staviteľa a zároveň majiteľa firmy OP Centrum Retail Prievidza Miroslava Tavela. Ako pre vobraze.sk prezradil, zrekonštruovať sa má len prvé nadzemné podlažie. Ďalšie dve podlažia sa dočkajú obnovenia až v budúcom období. Na prízemí budú podľa jeho slov predajne KIK, Pepko, Danubius-mäsiarstvo, 1ST.DAY, GG-Tabak, a Teta Drogérie. Stavba sa realizuje s finančným nákladom približne 2,5 milióna eur. Problémy budú s tretím podlažím, nakoľko tam technické predispozície nie sú vhodné na účelné a efektívne využitie.

Zdroj: vobraze.sk