V tabakovej továrni robili aj s kubánskym tabakom + foto

Tabaková továreň Rimavská Sobota, foto: Jozef Tokár

Tabaková továreň v Rimavskej Sobote patrila medzi najväčšie výrobne tabaku. Počas sezóny v nej pracovali stovky zamestnancov. Vo veľkých skladových priestoroch dozrievalo približne sedem druhov tabaku, ktorý fermentovali, rezali, mixovali a prípadne aj plnili. Špeciálne sa tu robil ľuľkový a fajkový tabak.

„Tabaková v Rimavskej Sobote bola jediná fabrika v bývalom Československu, ktorá vyrábala ľuľkový i fajkový tabak a vyvážala ho do celej republiky a RVHP. Náš okres bol najväčším pestovateľom tabaku,“ priblížil pre vobraze.sk Jozef Tokár, ktorý jednou dobou robil v tabakovej ako majster a neskôr kultúrno-osvetový pracovník. Podľa jeho slov sme boli najväčším pestovateľom tabaku v Československu, lebo nikto nepestoval také množstvo. Podporovala to Kutná Hora, kam sa potom tabak aj vozil.

Pracovali s viacerými druhmi tabaku, maďarský typ Szabolcsky, americký typ Virginia, bulharský či Jamaica. „Prišiel raz aj kubánsky tabak. Zabalený bol v palmových listoch. Boli z neho zásoby na 5 rokov. Slúžil ako prímes, krásne voňal a len ako cukrom ním posypávali,“ dodáva. 

Najlacnejšou zmesou bol „Bača“, vyrábali aj tabak pod názvom „Kapitán“, „Admirál“ či „Nová zmes“ Rezali ich od 1 milimetra až do 3,5 milimetra. Tie kvalitnejšie boli tenšie a išli na cigarety ako Sparty.

Tabaková továreň Rimavská Sobota, foto: Jozef Tokár
Tabaková továreň po Nežnej revolúcii

V tabakovej továrni robili väčšinou ľudia z obcí, ktorí sa starali aj o samotné pestovanie tabaku. „Pracovníčky ho okopávali aj lámali, sušili na družstvách a potom prišli na sezónu do Rimavskej Soboty. Niekedy ich mohlo byť aj 350,“ spomenul. Tabak pestovali v južných častiach okresu, darilo sa mu v čiernej zemi. Z rozprávania Tokár spomína obce Hajnáčka, Nová Bašta, Rimavské Janovce či Jesenské. Tabaková továreň mala aj svoju vlastnú jedáleň pre približne stovku zamestnancov. Využívali ju aj na čajové popoludnia. Pracovalo tam hlavne veľa žien, a tak tam chodievali aj vojaci z kasární. 

„Tabaková patrila medzi vychytené pracoviská. ROH robilo zájazdy. Ten, kto išiel cez víkend na zájazd, nemusel v piatok robiť. Chodilo sa do Maďarska na kúpanie, do Krakova na nákupy, ale aj do Užhorodu. Medzi týždňové zájazdy patrila Praha, Drážďany či Berlín,“ dodal Tokár. 

Tabaková továreň Rimavská Sobota, foto: Jozef Tokár
Tabaková továreň začiatkom 70-tych rokov.

Samotná tabaková továreň niekedy slúžila ako kasárne. Ide o vnútorné priestory terajšieho areálu s nádvorím. Najväčšia budova pri parkovisku pred Billou bola postavená až neskôr. Odovzdaná bola do užívanie v roku 1957. Bývalá továreň sa rozprestiera na viac než jednom hektári na Hostinského ulici. Patrí k najväčším budovám v Rimavskej Sobote.

V nevyužívanej tabakovej noví majitelia plánovali zraelizovať zábavné centrum. Tento zámer však vplyvom koronakrízy je ohrozený. Dôvodom je vývoj koronakrízy a obmedzovanie turistického ruchu, s ktorým projekt zábavného centra počítal. Verejnosti bol predstavený zhruba pred vyše rokom.

Ambiciózny projekt zábavného parku v Tabačke je ohrozený. Vzniká nová alternatíva

Zdroj: vobraze.sk, foto: Jozef Tokár