V Rimavskej Bani otvorili novú pálenicu. Majiteľ dáva do pozornosti jej zážitkový charakter

V Rimavskej Bani sprevádzkovali novú pálenicu. Prvou pálenkou, ktorá bola vypálená len nedávno, je jablkovica 52. Štýlový objekt nájdete pri hlavnej ceste, v zrekonštruovanej budove zachráneného starého domčeka. Ide o rodinný podnik a polyfunkčná budova s pálenicou v nej má mať pre návštevníkov zážitkový charakter. „Ľudia už čakali, že kedy môžu k nám priniesť kvas. Príjemne sme boli prekvapení záujmom, odkedy sme o našom rodinnom podniku dali vedieť prvýkrát,“ hovorí Lukáš Belko zo spoločnosti BSS Agro s.r.o. Zároveň sa zákazníkom čakateľom ospravedlnil za neskoršie otvorenie, ktoré bolo spôsobené byrokraciou a vybavovaním všetkých potrebných povolení.

Zákazníkom sa o to viac však budú snažiť priniesť spestrenie v rámci možností či ročného obdobia. „V každom ročnom období tu je niečo zaujímavé a pekné,“ dodáva Belko. Ľudia sa môžu prísť oboznámiť so samotným pálením či spracovaním svojho ovocia. K dispozícii majú aj ovocné šťavy. Je to tak ďalší dôvod, prečo navštíviť obec. Záujemcom o pálenie je k dispozícii skúsený páleničiar z Rimavskej Bane, či samotný zaškolený majiteľ. Ako odkazuje, drevo si k nim nosiť netreba a cena pálenia je 13,50 za hl/stopercentného alkoholu (7,492 eur je spotrebná daň z liehoviny štátu).

Priebeh pálenia je podľa Belka rýchlejší ako v iných páleniciach. „Máme jednokotlový systém s kúrením na pelety. Alkohol z neho by mal byť kvalitnejší a mali by v ňom viac vyniknúť chute a vône daného ovocia,“ hovorí Belko.
V budove pálenice majú aj lis na ovocie. Záujemcovia si môžu prístroj zapožičať v areáli prevádzky a tak si vytvoriť vlastnú ovocnú šťavu, či materiál pre založenie kvasu. Chceme prispieť k myšlienke sebestačnosti, prebudiť u ľudí pocit zadosťučinenia, z možnosti doma niečo vypestovať a na konci sezónny zúročiť v podobe domácich ovocných produktov zo záhrady, ktoré môžu neskôr skonzumovať, prípadne sa pochváliť u najbližších príbuzných či okolí,“ dodáva Belko, ktorý je vyučený elektrikár s vysokou školou, pracujúci v odvetví energetiky.

Vo voľnom čase sa majiteľ pálenice venuje s rodinou ovocinárstvu, drobnému farmárčeniu a témam rozvoju vidieka, v ktorých sa snažia napredovať a rozvíjať. Prepojenie tradície a budúcnosti má pálenica prostredníctvom zaujímavého názvu prevádzky JUGERO. Mimochodom, viete čo to znamená? „ Je to rímska jednotka plochy, približne 2500m2, časť pôdy známa ako „jugerum“, ktorú bolo možné zorať jediným „jugum“ alebo jarmom volov za jeden deň; „actus“.

Polyfunkčná budova pálenice sa nachádza v centre obce, neďaleko veľmi pekného opevneného ranogotického jednoloďového kostola, ktorý je obohnaný renesančným obranným múrom. V obci a aj na okolí je viacero zaujímavých atrakcií, rozhľadňa nad Rimavskou Baňou, ako aj rozšírený chodník bojiska SNP či Gotická cesta. Hlavným ťahákom okolia v tomto období je množstvo cyklistických trás, ktoré je možné obdivovať najmä v jesennom či jarnom období od Rimavskej Soboty po Horské Sedlo Zbojská, cez Vepor či Kokavu a späť. Kladný prístup k tomuto objektu polyfunkčného objektu – pestovateľskej pálenici a liehovaru na destiláty vyjadrili aj obecní poslanci.

Adresa:
Pálenica Jugero
Rimavská Baňa, Hlavná 4
kontakt: 0905284582

Pre dohodnutie termínu môžete páleničiarov kontaktovať aj mailom na: palenica.jugero@gmail.com

Zdroj: PR-Článok – Pálenica Iugero Rimavská Baňa