Netreba sa vzdávať, pokračovať v práci a výsledok sa dostaví, zhrnula poznatky z mládežníckych majstrovstiev sveta Revúčanka Molentová

Biatlonistka Tamara Molentová z Revúcej preukázala na mládežníckom svetovom šampionáte v estónskom Otepää svoje bežecké schopnosti. Zápolila tam v kadetskej kategórii, s ktorou sa lúčila. Na strelnici jej to však nešlo podľa predstáv. Do najlepšej desiatky, čo boli jej ambície, sa nepredrala. „Hnevá ma, že sa mi to nepodarilo. Vedela som, že je reálne prepracovať sa do top 10. Nebola som úplne spokojná so svojimi výkonmi, väčšinou som sa o lepší výsledok pripravila streľbou v stoji, ktorú som však na začiatku sezóny mala paradoxne lepšiu ako ležku,“ povedala pre vobraze.sk osemnásťročná Tamara Molentová (ŠK Železiarne Podbrezová). Z kvarteta slovenských reprezentantiek v kadetskej kategórii dosiahla najlepšie výsledky.

Vo vytrvalostných pretekoch na 10 km obsadila pätnáste miesto. „Samozrejme, že to beriem. Bolo to fajn umiestnenie, ale v týchto pretekoch som mohla skončiť aj lepšie. Najviac som si v nich verila,“ skonštatovala talentovaná Tamara. Ako doplnila, s bežeckým časom bola spokojná. Mala ho ôsmy najlepší. Na strelnici minula päť z dvadsiatich terčov, chyby urobila iba v streľbe v stoji. „Stálo ma to lepší výsledok. Streľba vo vetre mi robila problémy,“ reagovala.

V rýchlostných pretekoch na 6 km skončila šestnásta. Minula dva terče v stoji, tie v ležke sklopila. „S dvomi chybami je náročné byť v šprinte vyššie. Počas neho nebolo tak veterno. V šprinte potrebujete na dosiahnutie prenikavejšieho výsledku chybovať maximálne raz. Nebola som spokojná s umiestnením, ciele pred týmito pretekmi som nenaplnila tak, ako som dúfala,“ povedala odchovankyňa revúckeho biatlonu. V šprinte zaznamenala osemnásty bežecký čas. „Bežecky som sa cítila dobre. Tentokrát som ale nefigurovala medzi najlepšími pretekárkami s bežeckým časom. Veľa som stratila na úseku od štartu po prvý medzičas,“ priblížila.

V pretekoch s hromadným štartom na 9 km obsadila tridsiate miesto. Na strelnici minula štyri z dvadsiatich terčov. „Tieto preteky boli pre mňa najťažšie počas celého šampionátu. Strelecky som sa cítila oveľa sebavedomejšie ako na ostatných. Tie štyri chyby boli tesné, ale, bohužiaľ, boli,“ uviedla Molentová, ktorá dvakrát minula terč v streľbe v ľahu a rovnako dvakrát v stoji.

Na majstrovstvách sveta štartovala v dvoch štafetách. „Páči sa mi, že pretekáme ako tím. S dobrou streľbou dokáže aj menej favorizovaná štafeta prekvapiť,“ podotkla. Najprv sa predstavila v zmiešanej kadetskej štafete, ktorá obsadila jedenáste miesto. Nastúpila na treťom úseku a mala na ňom piaty najlepší bežecký čas. Potrápila ju streľba v stoji, kde trikrát dobíjala a napokon musela ísť dve trestné kolá. „Už vtedy sme mohli dosiahnuť umiestnenie v top 10. V mix štafete sme sa na druhom úseku výraznejšie prepadli z tretieho na deviate miesto, boli sme tesne v najlepšej desiatke a moje trestné kolá tomu potom vôbec nepomohli. Na mojom úseku však chybovalo aj veľa ďalších dievčat. Vietor bol počas týchto pretekov najsilnejší,“ ozrejmila.

V záverečnej štafete obsadili Slovenky siedme miesto. Tamara absolvovala prvý úsek a mala na ňom najlepší bežecký čas zo všetkých. Na stojke trikrát dobíjala a jeden terč nakoniec minula. „Na prvý úsek ostatné krajiny nepostavili úplne svoje najlepšie bežkyne. Cítila som sa v ten deň na trati opäť silno. Najlepšie preteky z pohľadu bežeckých časov však boli v mojom prípade mix štafeta a vytrvalostné preteky,“ skonštatovala Tamara Molentová.

S ktorými pretekmi bola najviac spokojná pri zohľadnení bežeckej i streleckej zložky? „S vytrvalostnými pretekmi a so štafetou dievčat,“ odvetila. „Netreba sa vzdávať, pokračovať v práci a výsledok sa dostaví,“ zhrnula poznatky zo šampionátu v Estónsku mladá Revúčanka. Jej trénerom je Peter Kazár.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Slovenský biatlon/Igor Stančík