Rimavskosobotskej firme stiahli výrobok z českého trhu

Rimavskosobotskej firme RISO – R zakázali predaj slivkového lekváru na českom trhu. Dôvodom je nízky podiel ovocia v slivkovom lekvári. Výrobok bol stiahnutý z trhu. Informuje o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podľa ich informácií mal lekvár približne o tretinu nižší podiel ovocnej zložky oproti informáciám napísaným na obale.

Potravinárska inšpekcia nariadila spoločnosti Albert Česká republika, aby stiahla z celej svojej tržnej siete nevyhovujúcu potravinu Gustona ŠVESTKOVÁ POVIDLA. Výrobca na etikete potraviny uviedol: „Pro výrobu 100 g hotového výrobku bylo použito 170 g ovoce“.

Laboratórny rozbor v akreditovanom laboratóriu však potvrdil, že 100 g hotového výrobku bolo vyrobené len zo 111 g ovocia a spotrebiteľovi tak bola poskytnutá zavádzajúca informácia o zložení potraviny.

Podľa slov konateľky a spolumajiteľky spoločnosti RISO – R, Nadeždy Demeterovej došlo k chybe vo výrobe, keď nedopatrením pracovníci zamenili jeden sud slivkovej pasty z nižšou refrakciou, stupňom sušenia alebo cukornatosti, akú mali použiť. „Sú to rovnaké sudy, len sú označené inak,“ priblížila Demeterová, podľa ktorej to nebol úmysel a znášajú z tohto dôsledky. „Prípad zatiaľ nie je uzavretý. Každé takéto porušenie, keď sa niečo udeje, tak vždy končí pokutou,“ povedala. Ako poznamenala, išlo o približne 700 kusov slivkového lekvára, ktorý presunuli naspäť k nim na firmu. „Chybička sa stala, priznali sme to, zákazníkovi sme to vysvetlili a akceptoval to. Nešlo o závažnejší problém. So zákazníkom máme korektné vzťahy a ďalšie objednávky, kde riešime už nové druhy,“ podotkla Demetrová.

Rimavskosobotská spoločnosť sa zaoberá tradičnou výrobou džemov, ovocných nátierok a lekvárov. Podľa Demeterovej musia spĺňať tie najvyššie norny a certifikáty. „Urobili sme navyše nové opatrenia, aby sa to nestalo,“ avizuje.

Podnikateľka Nadežda Demeterová sa uchádza o primátorskú funkciu v Rimavskej Sobote. Tento rok sa stala víťazkou ankety Slovenka roka 2022 v kategórii biznis a manažment.

Zdroj: vobraze.sk, foto: fb Riso-R